30 maj 2008

shiso eller perilla



Jag har fått en stickling av Beate, som står på mitt bord och luktar gott. Det är en krydda som kallas Shiso, Perilla eller Japansk basilika.

Eftersom jag aldrig hört talas om denna krydda, var jag genast tvungen att leta rätt på lite recept...

Så här kommer tre stycken!

CROSTINI med lax och shiso

crostini:
½ baguette
2 msk olja
gourmetsalt, svartpeppar ur kvarn

röra:
200 g varmrökt lax
100 gram räkor
1 msk hackad rödlök eller 1 msk riven pepparrot
1 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
shiso

Skiva upp baguetten i tunna skivor, pensla skivorna med oljan, lägg skivorna på en plåt, strö över gourmetsalt. Rosta skivorna i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter. Ta ut plåten och peppra lätt.

Smula ner den varmrökta laxen och hacka räkorna. Blanda laxen, räkorna, rödlöken eller pepparroten, lättcréme fraichen och majonnäsen. Lägg lite av blandningen på crostinibröden, toppa med shisoblad.

SHISO PESTO

0.5 dl socker
0.5 dl vatten
300 gram shiso
50 g pepparmynta
100 g rostade valnötter

Koka upp vatten och socker till en lag och låt svalna. Ta shiso, mynta och valnötter och mixa till en slät röra, tillsätt sockerlagen lite i taget tills det blir bra smak och konsistens.

SHISO- OCH CITRONDRESSING

1.5 dl färskost (tex Philadelphia)
0.5 dl matlagningsyoghurt
2 st citroner
6 st shisoblad
0.5 tsk shishimi (japansk pepparblandning)
salt

Vispa ihop ost och yoghurt tillsammans med saften och det rivna skalet av citronerna, hacka shisobladen och blanda i.Tillsätt shishimin och smaka av med salt.
Låt dra i kyl över natten.



Det skall bli spännande att smaka dessa rätter och se om min stickling tar sig!

29 maj 2008

längtar till italien



Nu är det bara tre dagar tills vi åker!

Förutom Bibione och Venedig, skall vi besöka ett Agriturismo-ställe utanför Vincenza, som vi nu äntligen har fått vår voucher till...

Jag blir så sugen på att komma dit för att äta och dricka gott och få se en riktig italiensk vin- och olivoljeproducerande gård.

Kolla in Le Vescovane här

28 maj 2008

röd väska



Häromdagen gjorde jag ett väskfynd! I en liten väskaffär på Odengatan hittade jag en röd fin väska för 100:-
Den är gjord av tyg och har över 10 bra fack. Om man vill kan man t o m få plats med matlådan till jobbet, men om man inte fyller väskan är den lätt och riktigt nätt. Den har dessutom det viktigaste, ett dragkedjefack på insidan av väskan. Så nu slipper jag förhoppningsvis ficktjuvar i Italien. Vill inte upprepa förra årets tråkiga händelse från Barcelona.


Jag går omkring och känner mej som Lotta på Bråkmakargatan, som fick en röd väska i födelsedagspresent och stolt gick omkring och visade upp den med kommentaren Jag tycker det är fint med röda väskor, tycker inte du det?

(bilden är scannad från mitt eget mycket vällästa exemplar av Visst kan Lotta cykla och ritad av Ilon Wikland)

27 maj 2008

förkyld



Fortsatt förkyld och storkonsument av nässpray och näsdukar...

Idag har jag mest lyssnat på musik och zappat på teven. Dagens musiktips är Maia Hirasawa, som jag fick i födelsedagspresent. Jag hade knappt hört talas om henne, när hon spelade förra årets vinnarlåt på piano, under årets melodifestival. Hon gjorde The Arcs låt så bra och jag bara smälte. Magnus hittade hennes debut-CD i nyutgåva, med den låten som bonuslåt!



För övrigt känner jag mej som en miljöbov, med min jätteförbrukning av pappersnäsdukar... (Tur att dom i alla fall är Svanen-märkta). Men å andra sidan så skulle väl inte tygnäsdukar som måste tvättas vara så mycket bättre...

26 maj 2008

tobias är inte zlatan



Idag fick jag Klaras förkylning. Jag däckade ner i soffan och har inte kommit ur den på hela dagen. Som tur var hade jag ju min Zlatan-bok att läsa ut. Den är kul och initierad, och jag som är ett stort Zlatan-fan gillar den skarpt!



Eftersom förkylningen inte gjorde att jag kunde koncentrera mej så himla bra på kvällens match, kan jag bara konstatera att Tobias mål inte var så snyggt, och att han inte är så snygg... Men spelar roll, vi vann ju!!!

25 maj 2008

dagen efter kvällen före



I går var jag på fest i Vallentuna. Det var Malin i tjejgänget som fyllde 40. Här på bild längst till vänster, tillsammans med mej och Lovisa. Det var himla kul med en barnfri fest där det erbjöds god mat, gott vin och levande musik! Vi dansade massor och hade väldigt skoj! Barnen hade det lika skoj (tror jag), för dom bodde över hos kusinerna i Aspudden.

Idag var det inte lika roligt, för jag var supertrött, väldigt törstig och sugen på svullomat. Tack och lov så hade jag inte huvudvärk...



Men man måste ju bara bli på gott humör, när vi gjorde en eftermiddagsutflykt till Vallentuna för att hämta hem bilen vi lämnat. Barnen var på topphumör och tyckte det var roligt med tåget, att plocka blommor till mej (det är ju Mors dag), leta pinnar och dricka saft direkt ur flaskan.

24 maj 2008

mat i rinkeby



Idag körde vi till Rinkeby, för att bunkra lite stapelvaror i skåpen. Det är alltid kul att besöka torget och kolla in den fulsnygga fontänen och minnas de 7,5 år som jag bodde här!
Tyvärr stämde ryktet och en av mina favoritaffärer Dennis Livs har lagt ner. Det var supertråkigt, och jag vet inte var jag skall få tag i lika god hemgjord korv som där... Affären finns beskriven i den utmärkta boken All världens mat i Stockholm, som jag ofta letar upp udda mataffärer i.



Men i övrigt kunde jag handla lika billigt som vanligt, bönor, kikärtor, tahina, halva, färsk koriander och mynta, nötter och gott bröd. Dessutom gjorde jag ett fynd på Vi, som f ö bara blir bättre och bättre, Curryketchup! Denna delikatess som jag lärde mig gilla till pommes frites i Holland och som även funkar bra till marinader och såser. Tyvärr har den blivit så svår att få tag i. Inte ens på Lidl har jag hittat den...

23 maj 2008

rödvitt, go, go, go!

Jag som verkligen inte brukar gillar dansk "glad-rock", föll pladask igår kväll.
Det enda bidraget som jag kunde tänka mej att rösta på (inklusive Perelli) var Danmarks.



Simon Mathew sjöng All night long och sommarens partyhit var skapad!
Dessutom var han bara så snygg...

22 maj 2008

springsteen på tunnelbanan

Idag lyssnade jag på Springsteen i min mp3-spelare på väg till jobbet. Jag har börjat förbereda mej för sommarens höjdpunkt, konserten 5 juli på Ullevi!



Jag hade laddat ner de två "bland-CD" som jag och Magnus gjorde, till konserten sommaren -03. Skivorna innehåller våra absoluta favoriter.Vi gjorde varsin lista, som vi jämkade samman till två hembrända CD-skivor, som sedan spelades flitigt i bilen den sommaren...

Det är märkligt hur musiken i ens öron, kan få en att se på människorna runt omkring...

Med Point Blank i lurarna, kändes det som en tung morgon med sorgsna människor som var försenade i tunnelbanan.


...
Point blank, right between the eyes
Point blank, right between the pretty lies you fell
Point blank, shot right through the heart

Yea point blank, you've been twisted up till you've become just another part of it
Point blank, you're walkin' in the sights
Point blank, livin' one false move just one false move away
Point blank, they caught you in their sights
Point blank, did you forget how to love,
girl, did you forget how to fight.
Point blank they must have shot you in the head
Cause point blank
bang bang baby you're dead.
...


Medans Mary's place fick mej att le för mig själv och tycka att det ändå var en bra försommarmorgon, trots tunnelbaneförseningar!


...
Let it rain, let it rain, let it rain
Let it rain, let it rain, let it rain, let it rain
Meet me at Mary's place, we're gonna have a party
Meet me at Mary's place, we're gonna have a party
Tell me how do we get this thing started
Meet me at Mary's place

Familiar faces around me
Laughter fills the air
Your loving grace surrounds me
Everybody's here
Furniture's out on the front porch
Music's up loud
I dream of you in my arms
I lose myself in the crowd
...


Låttexterna till Springsteens sånger kan du hitta här

21 maj 2008

god hoummos

I helgen var jag lat och köpte färdig hoummos på burk. Den var väl ok, men oj vilken smakskillnad det ändå är, jämfört med min hemgjorda!


Jag fick mitt recept från vår palestinska städerska Silvia, när jag jobbade som kock på STI (Swedish Theological Institute) i Jerusalem. Jag har modifierat det lite, men det smakar helt autentiskt, det kan jag lova. Jag gillar den ganska grov, till skillnad från burkvarianten som är helt slät.

HOUMMOS bi tahina

5 dl kokta kikärtor
0,75 dl tahina
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 citron, saften av
cayennepeppar
salt

Antingen lägger man kikärtor i blöt över natten och kokar i c:a 1 timme, eller så köper man färdigkokta på burk. (Dom är helt ok smakmässigt, tycker jag). Sen kör man kikärtorna, tahinan (sesampasta på burk) och vitlöken i en mixer. Späd vartefter med olja, vatten och citronsaft tills det blir önskad konsistens. Krydda med cayennepeppar och salt.

Det är svårt att ge några mått på kryddorna, eftersom smaken är olika. Jag gör den ibland stark och ibland svag, beroende på vem som skall äta den och om den ingår i en meze eller inte. Dessutom är jag ibland sugen på mera sesamsmak och har i mer tahini, eller vill ha den syrligare och har i mer citronsaft.

Se det här receptet som en utgångspunkt, och prova dej fram! Lycka till!

20 maj 2008

skrivbordskompisar



På mitt skrivbord har jag flera små kompisar, bl a Luigi och Guido, från filmen "Bilar". Jag köpte dom samtidigt som Erik fick Blixten McQueen (från samma film), eftersom han är en stor Bilar-entusiast...

Själv har jag fastnat för de här två italienska bilarna, som hamnat mitt i den amerikanska öknen, längs Route 66. Och precis som jag gillar Ferraribilar!



Luigi är en gul Fiat 500 från 1959, som driver den lokala däckverkstan i Kylarköping, "Luigis Casa Della Tires", känt för "Det lutande tornet" av bildäck.
Luigi är en sällskapssjuk, lättretad italienare med stort hjärta, och en stor biltävlingsentusiast som avgudar Ferrari.

Guido är en liten italiensk turkos gaffeltruck. Han är Luigis assistent och bästa kompis. Precis som sin chef, är Guido en stor beundrare av Ferrari-bilar.
Han drömmer om att få utföra ett verkligt depåstopp på en riktig racerbil. Faktum är att det enda ord som Guido kan på engelska är "pitstop". (översatt till svenska "depåstopp")

Det här är ett typiskt replikskifte från filmen:

Blixten McQueen: Jag är en berömd racerbil!
Luigi: Är du en berömd racerbil? En riktig racerbil?
Blixten: Ja, det är klart jag är en riktig racerbil!
Luigi: Jag har följt racing i hela mitt liv!
Blixten: Då vet du vem jag är? Jag är Blixten McQueen.
Luigi: Blixten McQueen!
Blixten: Ja! Ja!
Luigi: Jag måste skrika ut det till hela världen, min glädje är mycket stor. Känner du många Ferrari?
Blixten: Nej, nej, nej, dom tävlar i den Europeiska cupen. Jag tävlar i Piston cupen.

[Luigi och Guido ser bistert på McQueen, och vänder på klacken]

Blixten: Vad?
Luigi: Luigi följer bara Ferrari...

19 maj 2008

hälsotallrik



I kväll var jag och Josefin på Baresso Café, på Swedenborgsgatan 25 och käkade, efter att vi varit på viktis. Vi åt deras hälsotallrik, som blivit en klar favorit! Om nån tror att det är tråkigt att äta hälsosamt, skall dom prova denna tallrik!

Grillad kyckling, bulghur med sweet chili, keso, melon, oliver, soltorkade tomater, sallad, ruccola, tomater, gurka, paprika, majs, balsamico creme och italiensk vinaigrette.

Hur gott som helst, och busnyttigt!

18 maj 2008

vilt smycke



Jag har köpt ett smycke till mej själv och jag är så nöjd!!!


Det är köpt hos Vilda Victoria


På framsidan är det namn och på baksidan datum. Barnens namn och födelsedatum på två av brickorna och M + M och vårt bröllopsdatum, på den tredje!



Så här såg jag ut idag, när jag hade halsbandet på mej, tillsammans med min favoritklänning med sega råttor på...

17 maj 2008

blomsteraffär hemma



Jag går omkring hemma och bara njuter av vackra buketter!

Mamma ringde i fredags och undrade om vi inte kunde förbarma oss över några buketter, av alla de hon fått på sitt releaseparty?
(Läs mer om det här)

Såklart! Sa jag och hämtade tre buketter på väg hem från jobbet.



Det känns så lyxigt med fina bundna buketter, till skillnad från de vanliga tulpanerna från ICA...

16 maj 2008

operation dagsverke



Häromdagen mötte jag en tjej på bussen med en insamlingsbössa i handen och fick en rejäl flashback till elevrådets källarkrypin, några vårdagar i maj 1981.

Då var jag ordf i Tiundaskolans elevråd och hade ansvar för Operation Dagsverke på skolan, dessutom satt jag i SECO:s distriktsstyrelse i Uppland och jobbade även på denna nivå.
Det var slitigt, kul och fullständigt galet.

Några år senare satt jag i Elevorganisationens förbundsstyrelse, när det första Nordiska Opreration Dagsverke gick av stapeln, som blev en succé för alla inblandade och gav en massa pengar till ANC's skolverksamhet i flyktinglägren.



Jag gav naturligtvis en slant till insamlingen till Bolivia!
Och tänkte att det var kul att traditionen lever vidare och senare efter lite nätsurfande hittade jag även OD:s webbplats.
Kolla in historien...

OD på 80-talet

Dessutom gläder det mitt gamla SECO-hjärta att Elevorganisationen heter SECO igen! Tihi!

15 maj 2008

morgonlatte

Det finns några få saker som gör att jag då och då önskar att jag bodde i innerstan.
Salino's är en av dem...
(Tänk att ha gångavstånd till det här stället på helgerna! Wow!)



Jag köper "en stor att ta med" där, nästan varje morgon. Det/den gör mig god och glad på en gång. Stefano och Manoli som äger stället lyckas med bedriften att få en att känna sig som stammis, bara efter att ha handlat där några gånger. Dom kommer i håg vad man vill ha och fixar det, nästan innan man hunnit fram till disken...

Det finns ett frukostgäng som huserar vid ett av borden varje morgon, och kändisfaktorn bland de övriga kunderna är hög. Men även den lilla tanten från huset som skvallrar om grannarna får plats och idag kom det in en gubbe som pratade italienska och lämnade sina nycklar där, för att elektrikern skulle kunna hämta dom senare...



Dessutom är kaffet himmelskt och mackorna schyssta. Varje morgon doftar det desutom förföriskt gott om de italienska cornetto (croissanter) som erbjuds. Lika jobbigt varje gång att inte köpa en sån...



Det här stället är värt att pröva!!!

14 maj 2008

heja henke!!!



Gårdagens bästa nyhet var att min favorit Henrik Larsson skall spela med Sverige i EM! Jag har ju gillat Henke sen han var rookie i landslaget på början av 90-talet och såg ut så här...



Nu finns det extramycket att se fram emot 2:a veckan i juni!

13 maj 2008

smarta reseprylar på nätet

Jag har köpt en resevåg för väskor. Efter att nästan ha varit tvungen att lämna kvar Klaras resesäng i Italien förra gången vi var där pga att överviktskostnaden var högre än inköpspriset för sängen, så har jag nu snokat upp denna nyttopryl!

Eftersom man bara får ha med sig 15 kg/väska när man flyger med Ryan och man inte ens kan "samväga" väskorna i ett sällskap, så tänkte jag att det var bra att ha lite koll på kilona...



12 maj 2008

grön kompensation!

Idag har jag gjort det för första gången...
Utsläppskompenserat för en flygresa alltså. Och jag känner mig så nöjd! (En aning stolt också, skall villigt erkännas!)

Jag har kompenserat för de utsläpp vi i familjen kommer att orsaka när vi far till Italien i juni.



Vill du också miljökompensera för dina flygresor är det här ett av de ställen du kan göra det på: Green Seat

8 maj 2008

blomman för dagen...



I am a
Sunflower


What Flower
Are You?

Jag blev en solros i detta lilla test, och det gjorde mej glad eftersom det är en både kaxig, matnyttig och solig blomma!

6 maj 2008

mammahjärtat

I dag fick jag en teckning av Klara, som jag har satt upp jobbet och som gör mej väldigt glad när jag tittar på den.




Den heter "Mamma och en flugsvamp"
och är undertecknad med signatur och datum på sidan...



Det behövs inte mycket för att värma mammahjärtat i en...

en kväll på edsbacka

En vacker vårkväll gick jag och Annika på Edsbacka krog...



...för att fira att hon blivit fast anställd på Byggtjänst och jag därmed fått många sköna slantar i hittelön!
Vi möttes av den här trevliga personalen och självaste Christer Lingström i egen hög person.
Vi blev placerade i ett av de små fina rummen och började med en champagnecocktail bestående av rosa Champagne, rosenblad, rosenvatten, Cointreau och bladguld! 

Till den fick vi tre små amuse bouche, sparrissoppa med ankpaté, prickigkorv-terrine med balsamico och nån slags panerad filé med champinjoner. Sparrissoppan var helt suverän i sin lilla minisoppskål!




Sen började vi äta oss igenom denna lilla vårkollektion...


Där allt smakade som en dröm, vi aldrig ville vakna upp ur!!! (Om du klickar på menybilden nedan, 
får du upp en större och tydligare meny)

Till förrätten serverades det ett Alsace-vin som doftade som en enda stor blomma! Det godaste på förrättsfatet var den helt perfekta sparrisen och löjrommen, skojigast var morotsskummet.


Till varmrätten fick vi ett fylligt chokladigt vin från Tautavel i Languedoc-Roussillon, det smakade mums till variationerna på Gotlandslamm. Godast var nog den lilla grytan på lammbringa och spetskål och sötast var de rostade minimorötterna.
Sen blev det bubbel igen, Christer Lingströms egenvalda Champagne som både hälldes i glaset och över den utsökta färskostsorbeten.

Till efterrätt fick vi ett sött vin från Monbazillac i Aquitaine, som hette Cuvée Madame, vilket väl passade oss mogna kvinnor ute på äventyr! Efterrättens höjdpunkt var annars salmiakflarnen och den lättkokta rabarberrullen som serverades till de färska hallonen.


Men allra gladast blev nog Annika och jag när det visade sig att det till kaffet och teet erbjöds 10 olika slags hemgjorda praliner. Vi tog utan att blinka 4 var och kände oss behagligt mätta och lagom lulliga när vi tog taxin från lyxtillvaron, hem till våra vanliga småbarnsmammeliv...

Tack Svensk Byggtjänst för pengarna som gjorde denna happening möjlig!!!




(Bilderna från Edsbacka, kommer från deras hemsida)