31 augusti 2008

grönt är skönt



Nu när det fortfarande är så grönt och fint ute, men samtidigt kallare, har jag slagit till och köpt en höstjacka.

Jag fyndade på Sport Inn, vid Norra station, som har eftersommar-rea upp till 70%.

Jackan jag köpte var en True North Aquatex. Den är mjuk, figursydd och varm i ett vattenavstötande material och härligt GRÖN!

30 augusti 2008

fuskig röksmak



När vädret är grått och kallt som idag, och grillen känns ruskigt jobbig att ta fram... Ta då istället fram den lilla flaskan med Liquid smoke och pröva det här "fusk-receptet" för att få rökiga bbq-spareribs! (Liquid smoke kan köpas i de flesta välsorterade mataffärer.)



BBQ SPARERIBS

2 kg Tunna revbensspjäll
5 l Vatten
2 st Gula lökar
3 st Stjälkar blekselleri
2 tsk salt
1 dl Hickory liquid smoke (rökvätska)

Skär spjällen i bitar om ca 150-200 g. Grovhacka lök med skal och selleri.
Koka upp vatten i rymlig gryta och tillsätt rökvätskan. Lägg i lök och selleri, och salta.
Låt koka ca 10 min under lock, lägg i spjällen och koka ca 20 min.
Tag upp dem och låt svalna på en plåt. Pensla med färdigköpt BBQ-sås eller hemgjord glaze och stek c:a 10 min i 225 grader ugn för att få färg. Pensla på lite mer innan servering

(Kan med fördel kokas i förväg och frysas openslade.)

Mina absoluta favorit-ribs serveras på Hard Rock café. Det här är mitt och Klaras försök att göra deras bbq-glaze. (Detta är ett pågående projekt, så vi ändrar vartefter i receptet. Detta är versionen från 12/2 2021).

HEMGJORD BBQ-GLAZE (HARD ROCK CAFÉ-STYLE)

2 msk ketchup
4 msk tamarindpasta
5 msk sirap
1 dl äpplejuice
2 msk kinesisk soja
0,5 lime, saft och skal
1 stjärnanis
1,5 tsk riven färsk ingefära
0,5 tsk vegeta
0,5 tsk trocomare
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk svartpeppar
1 msk olja
1 tsk liquid smoke
0,5 tsk amerikansk gul senap
2 msk muskovadosocker
1 msk Worcestershire sauce
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt

Koka upp allt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda tills det får en tjock konsistens. Låt stå och svalna. Det som inte går åt direkt, håller sig ett bra tag i kylskåpet. 

29 augusti 2008

råttor i köket



Eftersom jag var tvungen att vabba halva dagen idag, passade jag på att kolla in en långfilm tillsammans med de snoriga barnen. Vi tittade på Råttatouille, som jag lånat av mamma. Klara såg den på bio med henne och sen fick hon den av oss, på dvd.

Efter att ha läst att om man gillar matlagning och restaurangbesök kommer man att älska lilla Remi, som huvudpersonen (råttan) heter. Och det stämmer! Det är en alldeles ljuvlig film, både rolig, snyggt animerad och fartfylld.

Fast som bieffekt, fick den mig att längta förfärligt efter Paris. Jag vill verkligen åka dit tillsammans med Magnus. Bo på ett litet hotell, vandra längs Seine, äta god mat och titta på vackra tavlor.

28 augusti 2008

american summer




Idag hämtade jag en förkyld Klara hos mina föräldrar vid lunch, där hon spenderat förmiddagen. Vi åkte tillsammans med mamma till Måleributiken i Alvik för att kolla in tapeter till stugan.

Jag och mamma hade egentligen redan bestämt oss för att det skulle bli diskret grårandigt i de två små sovrummen. Men döm om vår förvåning när vi åkte därifrån med 5 rullar röd-marin-vit-randiga Ralph Lauren-tapeter till det ena rummet och en beställning på en blå rand- och blomtapet till det andra...

Så nu kollar jag in American Summer Collection på nätet och noterar hur rummen skall möbleras för att passa de nyinköpta tapeterna!

Vill ni kolla in alla möjliga och omöjliga sorters tapeter, åk till Alvik! Måleributiken har en övre våning med Stockholms största utbud av tapeter, som är en fröjd att gotta sig åt.


Man kan också se en del av urvalet på deras hemsida

27 augusti 2008

kameramobil



I somras tappade jag min mobil i barnens plaskpool... Klassiskt misstag! Jag fiskade snabbt upp den och trodde att den hade klarat sig, men efter en stund la den av i alla fall. Fukten hade krupit in i telefonen.

Som tur var så kunde jag stoppa in mitt privata SIM-kort i jobbmobilen och har haft det så sen dess. Men i dag kom jag mig äntligen för att beställa en ny telefon på Telia och samtidigt förlänga abbonemanget.

Det blev en SonyEricsson K810i. En mobil med bra kamera och inbyggd blixt. Det skall bli skönt att kunna ta bra kort med mobilkameran ifall man glömt/lämnat digitalkameran hemma!

Nu väntar jag bara på att paketet skall komma på posten!

Är ni tekniknördar, och vill veta mer om min mobil, kolla här

26 augusti 2008

syskonkärlek



Det är inte ofta jag tycker att de tecknade filmer som barnen tittar på är kul eller ens sevärda. Men jag har en favorit, som även jag vill se på Barnkanalen, nämligen Charlie & Lola.
Det handlar om Charlie 7 år och hans syster Lola 4,5 år. Charlie beskriver sin syster som ”liten och lite lustig”, men tar på ett fantastiskt sätt hand om sin syrra.



Det är skönt med en serie där det för en gångs skull är en kille som är snäll och duktig och en tjej som är ostyrig och gnällig. Och lösningarna på hur han tampas med t ex Lolas grönsaksfobi är så fantasirika, han beskriver ärtorna som ett grönt regn och morötterna som sjöjungfrurnas älsklingsmat. Dessutom tecknar Lauren Child dom två syskonen på ett underbart sätt.

Jag hoppas att mina två små älsklingar/busungar utnyttjar sin fantasi lika mycket för att hjälpa varandra!



Det går att läsa mer om Charlie & Lola här

25 augusti 2008

70-talsfisk


En gammal favorit som hängt med sen 70-talet tänkte jag bjuda barnen på idag. Nämligen fisk i ugn med grädde, champinjoncreme och svart rom. Det låter lite knasigt, men det är gott och milt i smaken och ruskigt retro...

Receptet finns handskrivet i min receptsamling från studenttiden, men jag vet att denna fisk serverades hemma hos oss långt tidigare.

FISK I UGN
4 pers

800 g fryst fisk (t ex sej)
3 dl mellangrädde
1 burk champinjoncreme
1 burk svart rom

Smörj botten på en form lagom till 2 fiskblock. Formen skall ha ca 4-5 cm höga kanter. Lägg fiskblocken med den släta sidan upp. Bred ut champinjoncremen i ett jämnt lager över fisken. Bred ut den svarta rommen över champinjoncremen.
Häll på grädden försiktigt så att all rom får grädde på sig men inte rinner av fisken.
Sätt in formen i ugnen, 200 grader i 1 timme om fisken är helt fryst annars anpassa tiden till grad av tining.
Serveras till ris eller pressad potatis.

24 augusti 2008

tjejig frukost



Marias kök, Lördag, kl 10.03:
Tjejfrukostgänget samlar sig för att börja lösa Melodikrysset.

Fast den här gången visade det sig att Melodikrysset var framflyttat pga OS... Så jag får gå in på webben och lösa det senare!

Men annars är detta rutinen på den månatliga tjejfrukosten, som vi nu har haft i över 10 års tid!

Vi ses hemma hos nån i gänget och äter förstärkt frukost, dricker juice, kaffe/te och skumpa. Samtidigt löses krysset och det snackas om allt från mat, trasiga bilar, skvaller, politik, jobbproblem till relationer och jämställdhet.

(Ibland har vi besök av småttingar, som t ex mitt lilla gudbarn Ärla som syns på bilden.)



Gänget har sett lite olika ut under årens lopp, och haft två medlemmar som slutat och en som tillkommit, men består nu av (i frukost-turordning):

Malena
Åsa
Lena
Malin
Lovisa
Maria


Dessutom gör vi andra saker tillsammans såsom grillkväll, kräftskiva och julmiddag (då partners och ibland barn får delta) och så åker vi iväg på spa eller dyl då och då...
I våras var vi och red, se tidigare blogginlägg om detta.

Tänk vilken ynnest det är att få ha ett sånt här gäng omkring sig! Tack tjejer för att ni finns!

23 augusti 2008

fredagsfavorit


Äntligen är det höst! Eller...
Fast jag menar egentligen, äntligen har Station öppnat efter sommaren!!!

Station är min absoluta favoritlunchrestaurang. Där får man bra service, god mat och det där lilla extra. Det kostar visserligen 90:-, men som fredagslyx är det helt outstanding (som min kollega Beate brukar säga). Hon har förresten också skrivit ett blogginlägg om Station...


Idag åt jag Biff med grönpepparsky och potatisgratäng (alternativet var ångkokt lax med Dijonhollandaise), och salladsbuffén (som ingår) innehöll bla Bulghursallad med tomater, Matvetesallad med morötter, vitkålssallad med äpple och kummin, Kikärtor med chilliröra, salta inlagda gurkskivor. Dessutom serveras det alltid nybakat bröd med färskoströra.

Dagens efterrätt (som också ingår) var mörk chokladtryffel med inlagda körsbär, som passade väldigt bra till kaffet!

Länk till deras trevliga hemsida

22 augusti 2008

gubbpingis



Han är sex dagar yngre än mig... Och borde väl egentligen vara för gammal för att slå ut världs-femman, men inte då!

Gårdagens roligaste svenskögonblick (förutom de två medaljerna) var Jörgen Perssons vinst i rysarmatchen i bordtennis! Jag såg delar av matchen på TV under fikat och matchbollarna på en kollegas dator. Själv har jag inte Flash 9 installerat så jag kan inte se SVT Play...

Hoppas att han går ännu längre!

De snygga pictogrammen för OS-sporterna, finns under varje sport, på den officiella OS-webbplatsen

21 augusti 2008

svenska äpplen



Ute på landet har vi två äppelträd som båda bär sommaräpplen. Min pappas favorit är Transparente Blanche medans jag tycker att Silva är godare.
Trädet gav jag och min bror till min morfar för många år sen, så det går under namnet Morfar Aksels träd.

Så här skriver en plantskola om SILVA:

Trädet: Medelstarkt till svagväxande, härdigt och motståndskraftigt mot sjukdomar. Ganska sen som äldre varierande bördighet. Blomningen är medeltidig.
Frukt: Medelstor, konisk, grundfärg gulgrön med ljusare punkter. Köttet vitt, tämligen fast, något grovt med frisk, syrlig smak.
Mognar: Augusti-september.

Nu har skörden kommit och vi har gjort både smul-äppelpaj och äppelsockerkaka. Men min favoritpaj kommer från mammas tummade exemplar av Hirams Blåa kokbok, och det passar bra till detta lite syrliga äpple.



HIRAMS ÄPPELPAJ
Pajdeg
100 g smör
100 g mjöl
2 msk vatten
(1 tsk kanel)

Fyllning
100 g smör
200 g socker
2 ägg
4 syrliga äpplen (rivna)

Knåda hastigt ihop mjöl, rumsvarmt smör och lite vatten till en deg och låt vila i kylskåp.
Rör socker och smör pösigt. Vispa äggen. Blanda ner äggen i smörblandningen, långsamt under vispning. Rör ner de rivna äpplena i smeten.
Klä pajformen med deg och häll i smeten.
Grädda 45 min i 225 grader.

Låt svalna något, pudra över florsocker och servera ljummen med vaniljglass.

Om äpplena inte är så syrliga brukar jag minska på sockret. Dessutom kan man minska något på smöret i smeten tycker jag...

20 augusti 2008

uppsalapendeln



Idag åkte jag Uppsalapendeln till jobbet, för vi bodde på landet i natt och Magnus skulle jobba i Uppsala idag. Vi lämnade barnen hos mormor och jag blev inkörd till stationen.

Det var väldigt nostalgiskt att sätta sig på morgontåget igen. Jag pendlade ju flera år under slutet på 80-talet. Nu går det fler tåg och komforten är bättre, men känslan att få sitta och läsa, dricka kaffe och unna sig en croissant var otroligt skön och välbekant.

40 minuters vilopaus mitt i vardagen!

19 augusti 2008

jordnötssmör


I vårt kylskåp finns det alltid ekologiskt jordnötssmör. Mest för att jag och Klara gärna äter det som Klara kallar Mammas specialmacka. Det är en rejäl "Peanut butter and jelly sandwich". Smaskigt och ganska onyttigt, så därför tillåts den bara på helgerna!


MALENAS SPECIALMACKA

2 skivor fullkornstoast
jordnötssmör
hallonsylt

Rosta bröden. Bred på jordnötssmör på båda skivorna. Bred på hallonsylt på den ena. Lägg ihop bröden och dela på mitten.

Men jordnötssmöret finns där också för att jag då och då gör satesås (satay). Det lärde jag mig av kocken på den numera nedlagda restaurang Asia i Gamla stan. Vi brukade gå dit på fredagarna, när jag jobbade med Globenprojektet 88-89, och äta Sate Babi (Fläskkött på spett med jordnötssås). Jag har senare provat andra recept, men återvänder alltid till mitt originalrecept. Numera äter jag satesåsen oftast till kyckling.


 ASIAS SATE-SÅS

1 lök (finhackad)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja
1 dl jordnötssmör
2 dl vatten
1,5 msk soja
2 tsk citronsaft
1,5 msk socker
1 krm sambal oelek


Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt soja, citron, socker, sambal och vatten. Låt koka några minuter. Tillsätt jordnötssmöret. Koka tills det tjocknar.

Smaka av! Är det för tjockt späd med mer vatten, behövs det mer sötma tillsätt socker, mer syra tillsätt citronsaft, mer sälta tillsätt soja och mer styrka tillsätt mer sambal.

18 augusti 2008

bra tunnelbanebok



Yippie! Äntligen går tunnelbanan hela vägen igen.
20 veckors buss/tunnelbanebyten på Gullmarsplan är över. Det har funkat över förväntan, men det är ändå skönt att slippa det där bytet...

Nu när man får sitta ifred hela vägen, så kan man läsa lite mer koncentrerat. Och just nu läser jag boken Springsteenland, som är en samling krönikor om Bruce, som gavs ut i samband med sommarens konsert.

Krönikorna håller väldigt ojämn kvalitet, men några av dem är fantastiskt bra, så jag rekommenderar denna bok varmt till alla Springsteen-intresserade vänner!

17 augusti 2008

kolakakor i alsike



Idag var vi på gudstjänst i Alsike Kloster. Det är alltid lika häftigt att komma dit och se det fantastiska arbete systrarna lägger ner för att ta hand om och hjälpa flyktingar. Se mer information om detta på deras hemsida.

Ett besök hos dom innehåller nästan alltid en fikastund, där den vanligast förekommande kakan är Kolakakor. Detta har syster Karin förklarat beror på att det är en enkel och god kaka som alla barn kan vara med och baka!



KOLAKAKOR
(c:a 40 stycken)

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Rör fett och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg (går bra att göra i matberedare).

Dela degen i 3 delar och rulla ut den till längder lika långa som plåten, ca 40 cm.
Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och platta till dem lite.

Grädda i mitten av ugnen (175 grader) 10-12 minuter. Skär längderna i sneda, ca 3 cm breda bitar, medan de ännu är varma.

16 augusti 2008

knep och knåp



Ligger i soffan och läser om en gammal bok och upptäcker hur bra den är! Kockarnas Knep av Stefan Saidac.
Den ger handfasta och smarta råd för hemmakocken att bli bättre. Det är ett antal proffskockar som har bidragit, bl a två av mina favoriter Rune Kalf Hansen och Malin Söderström.

Boken finns inte längre i handeln, men går säkert att låna på bibliotek eller köpa på ett antikvariat.
Gör det om du vill få en aha-upplevelse i ditt liv som hemmakock. En del råd är väldigt banala, medans andra är supersmarta!

15 augusti 2008

tennis och småplock



Idag har i alla fall OS varit lite roligare att titta på för en magsjuk soffliggare.

En tennisrysare i nästan 5 timmar, där Sverige gick segrande ur striden, hör ju inte till vanligheterna numera! Dessutom är ju Simon Aspelin en riktig snygging!

Hoppas att det går bra i morgon för dom i finalen!

Jag har äntligen börjat äta lite, så till fredagsmys hade vi småplock från Hötorgshallen. Mini-grissini, ostar, charkuterier, liguriska oliver, morotstavar, körsbärstomater och äppelbitar.

14 augusti 2008

jamie på bbc food



När det bara visas brottning och boxning på OS, och man är magsjuk och hallucinerar om god mat, är det skönt att favoritkanalen BBC Food finns. Matprogram från kl 06.00-24.00!

Visserligen går det en hel del repriser, men det mesta är sevärt även andra gången.
(Och i Jamies fall, hur många gånger som helst!!!)

Länk till BBC Food

Jag har nu kollat in flera program från första (eller andra) omgången av Nakna kocken. Jättekul! Och otroligt att de fortfarande känns spännande...



Ett recept som jag fastnade särskilt för idag,
och skall göra snarast är:


SORBET PÅ PASSIONSFRUKT OCH CAMPARI
(4 personer)

2,5 dl socker
2,5 dl vatten
15 skrynkliga (=mogna) passionsfrukter
1 vinglas Campari


Förbered så här: ställ in en tom porslinsform i frysen 1-2 timmar.
Hetta upp sockret och vattnet i en kastrull och låt lagen koka i 3 min. Ställ den att svalna.
Klyv passionsfrukterna och skrapa ner fruktkött och kärnor i en skål. Vispa så att saften frigörs från kärnorna.
Blanda fruktmassan och Camparin med den kalla sockerlagen i kastrullen. Pressa hälften av den blandningen genom en sil ner i skålen. Kasta kärnorna. Blanda ner den andra hälften (med kärnor i) i skålen.
Häll sorbeten i det "frysta" fatet och ställ det i frysen igen. Ta ut sorbeten efter 1 tim. och vispa in luft i den. Ställ tillbaks i frysen tills den ska serveras.

Vill man hitta alla recepten på svenska, från de tidiga omgångarna av Nakna Kocken, finns de här

13 augusti 2008

grönt te och gustav



Hemma och magsjuk... Dricker grönt te, Earl Green och får i mig lite vitt bröd. Detta te dricker jag ganska ofta annars också och tycker det är väldigt gott. Är inte så förtjust i grönt te, men det här har god smak!

Gläds över ännu ett cykel-silver!!! Go Gustav, go!!!

11 augusti 2008

coolt kakel



Nu har vår plattsättare gjort färdigt toa och hall, och det har blivit så fint!
Vi har valt vitt kakel, men stoppat in två plattor från Ekeby bruk, en groda och en trollslända.



Trollsländan flyger i ögonhöjd i duschen och grodan finns i titthöjd när man sitter på toa. Detta istället för dekorrand eller liknande. Kul idé, som vi knyckt från Crissan och Pelle, som har både grodor och ödlor i sitt badrum.



Vill du kolla in Ekeby bruk, gör det här. Tyvärr finns inte kaklet på bild på webben...

10 augusti 2008

os-start med silverkant



Jag har nu börjat följa OS!
OS-bilagorna har studerats och invigningen är avklarad.
Den var helt makalös tycker jag. Vacker, pampig och kul. Lite för mycket fyrverkerier kanske...
Till och med ländernas inmarsch blir kul när man kollar tillsammans med barnen. Klara ville veta allt om flaggorna, var länderna låg och kommentera kläderna. Dessutom är vi ju väldigt förtjusta i de söta maskotarna!



Själv är jag mest sugen på att friidrotten kommer igång fort, men dagens cykellopp gick inte av för hackor. Spännande ända tills mållinjen.

Grattis Emma till en otroligt fin prestation!

9 augusti 2008

regntunga skyar



Konsertbesökare i regn....
Magnus och Marianne dricker kaffe för att hålla sig varma!

I kväll hade vi fixat barnvakt för att gå på Lasse Winnerbäcks konsert. Vi hade sett fram emot att mingla runt i solen och se alla förbanden, t ex Miss Li och dricka lite öl och så...
Men nu blev alla förbanden en rätt seg transportsträcka i ösregn. Tur att det fanns rödvin och kaffe!!!

Som tur var, slutade regnet till kl 21, så själva Winnerbäck-konserten blev en fin upplevelse! Både gamla och nya låtar, med ett band som lät lite irländskt eftersom det bl a bestod av två fiolspelare.

Det näst sista extranumret var Du hade tid, med textraderna:

"Du säger "Tog du dom med storm ikväll?"
- Jag kommer faktiskt inte ihåg,
Men mina fingrar säger att det var ett segertåg."


Och han tog oss verkligen med storm, och verkade faktiskt rörd över 18.000 människors jubel.



Lasse Winnerbäck har f ö en väldigt bra hemsida

8 augusti 2008

flundror och nostalgi

Idag hade Magnus köpt rökt flundra till middag, som han serverade med en somrig sallad innehållandes bl a rädisor, körsbärstomater, avokado och färsklök.


Det var urgott och jag landade förstås på Gotland i mitt smakminne. Hur många gånger har vi inte köpt flundror, någonstans på Östergarnslandet, och ätit med stekt potatis och äggröra. Eller med lite majonnäs och tomat på en skiva gotlandslimpa. Världens bästa macka!

LYXIG ÄGGRÖRA

3 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk finskuren gräslök
salt och peppar
smör

Vispa ihop ägg, grädde och gräslök med en gaffel i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Häll i äggvispet och låt det stanna till i 30 sekunder. Rör sedan försiktigt då och då med en träslev, äggröran ska fortfarande vara krämig när den är färdig. 

Ett speciellt tillfälle var den picnic som ordnades efter kusin Evas konfirmation, bland raukarna i Folhammar, utanför Ljugarn. Kombinationen av mat, raukar och bad en vacker sommarkväll, har för evigt stannat kvar i minnet.

Här ser du en bild på mig och Erik på Folhammar, ett utav mina smultronställen på världens bästa ö!


Bästa stället att köpa flundror på är Sysne Fiskbutik, som ligger nära Sandviken, en utav alla bra badstränder på östra Gotland.

7 augusti 2008

lasse i parken



Vad gör man när man har barnvakt en kväll? Jo man åker förståss till IKEA och planerar nya köket, till landet, i lugn och ro! Så det gjorde vi i går kväll.
Och när vi sen ringde hem, tyckte barnens barnvakt, tillika farmor, att vi skulle utnyttja att det faktiskt var en fin kväll.
Så då gjorde vi det med!



Vi ställde bilen på en bakgata vid Hornstull och gick till Lasse i parken, och till vårt kaffe och mumsiga citronpaj, fick vi gratis jazzinspirerade braziltoner (eller hur jag nu skall förklara det?). På scenen stod Pan Brazil & Deise Andrade. Det var perfekt som bakgrundsmusik till en paus i vardagen tillsammans med Magnus.

Lasse i parken är verkligen mysigt och trevligt, och ligger bra till. Ölutbudet är schysst, även om vi inte provade något denna gång...

Kolla in deras hemsida, för att se när det är musik. Onsdagskvällarna är gratis!

Sen tog vi en promenad runt Hornstull och kollade in folk och båtar, och funderade på hur det skulle vara att bo i stan, innan vi åkte hem och umgicks lite med svärmor.

6 augusti 2008

sommarläsning



Sommarens bästa läsupplevelse har jag fått från boken Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones. Jag låg flera nätter till två-tiden och läste, för det gick bara inte att lägga ifrån sig boken!
Den handlar om Barcelona på 1300-talet, och är en sorts släktkrönika ihopvävd med historien om ett katedralbygge. Den är både spännande och skrämmande på en gång och man både gläds och lider ihop med huvudpersonen.

Dessutom blir jag så sugen på att åka till Barcelona för att titta på Santa Maria del Mar, som är förebild för katedralen i boken.

5 augusti 2008

medeltidsveckan

Idag har jag längtat efter att befinna mig på medeltidsveckan i Visby. (Tja, kanske inte just med dagens väder, fuktigt ylle luktar inte så gott, men ändå...)
Så jag har surfat runt på bildgallerier och tidningar, för att få en dos medeltid!

Själv har jag bevistat över 10 medeltidsveckor, men de tre senaste åren har det inte funkat planeringsmässigt. Fast nästa år skall jag banne mig åka dit igen, det har jag lovat Klara!



Bilden nedan visar min kusin Lovisa och lilla Teodor, det är hennes sambo Markus som tagit den. Teodor har på bilden Klaras gamla kolt och hätta.



All nostalgi berodde på att jag fick en inbjudan till en fotoutställning, på Kapitelhusgården, från en gammal vän, Simone Andersson.
Jag kunde ju inte gå, men blev glad över att det fanns med en internetlänk också!
Här kan du se hennes vackra foton digitalt istället!

Vilka minnen de framkallar!

Den andra bilden visar Gutars bågskyttar som skjuter eldpilar i havet. Två av mina kusiner är med där och det är en fantastisk upplevelse att sitta och ha picnic på stranden och se eldpilarna över havet!