30 november 2008

ängel i advent



Första advent och dax att pynta lägenheten. Jag gillar ju tiden mellan advent och trettonhelgen väldigt mycket, och fixar förståss mycket då, både med pynt och mat&dryck.

Det här är min snyggaste fönsterprydnad. Inte helt oväntat är det en ängel! Den lyser så fint när lampan är släckt, men är ändå stilig när man bara ser plexiglasskivan. I de andra fönstren är det mest stjärnor.



Idag gick vi i en adventsgudstjänst i Kågeröd. Gudtjänsten var så tråkig så klockorna stannade, trots en riktigt bra predikan och vacker körsång. Men en präst som bara pratar, läser, ber själv och inte låter nån annan få delta är trist. Dessutom lät han precis som Tony Richardsson, och jag satt hela tiden och tänkte på Robert Gustafssons parodi "Ja ä inte bitter...".

Med ord från en av sångerna som kören sjöng, önskar jag alla en fin adventstid!

Adventstid kom till mitt ensamma hus,
jag sätter i staken ett sparat ljus.
Något ska ske bortom frostig advent:
jag väntar en gåva som herren sänt.

Den gåvan är av ett helt annat slag
än gåvor vi ger till varann var dag.
Öppna din tillstängda dörr i ditt hus,
så lyser i mörkret ett litet ljus.


(Carl-Bertil Agnestig)

29 november 2008

hotellfrukostar

Hotellfrukostar är verkligen både mysigt och lyxigt.
Man slipper laga mat, duka av, diska, kan frossa i sånt man inte orkar laga hemma, alla får precis det dom är sugna på och man tar sig verkligen tid att njuta!



Frukostarna har ju väldigt skiftande kvalitet. Saker som kaffe, juice, fil med flingor, ägg&bacon, kokt ägg med kaviar, mackor med skinka, leverpastej eller ost och rostbröd med marmelad brukar ju alltid finnas.

Men vi i vår familj har utvecklat en lista av saker som vi alltid kollar om det finns, och ju fler vi kan pricka av desto bättre. Några har vi kommit på själva och några har vi fått tips om från bla svägerskan Cecilia. Jag är själv inte intresserad av allt på listan, men det ger en indikation på hotellets omtanke om frukosten.

SAKER VI GÄRNA HITTAR PÅ FRUKOSTBUFFÈN

1 Varm mjölk till kaffet
2 Ekologiska/rättvisemärkta alternativ
3 Färsk frukt och skurna grönsaker
4 Juice man får pressa själv
5 Grovt bröd man får skiva själv
6 Stark ost man får hyvla själv
7 Dijonsenap till det småvarma
8 Tabasco till äggen
9 Udda pålägg, som t ex sill, pastrami, hemgjord färskost
10 Varma grönsaker bland det småvarma
11 Teblad och tekulor, för egenbryggt te
12 Pannkakor eller våfflor
13 Sötsak till kaffet t ex minicroissant eller wienerbröd
14 Brie och kex
15 Kaviar och marmelad i skålar, inte i småförpackningar

Idag åt vi frukost på Hotell Scandic Portalen i Jönköping, och dom hade alla 15 sakerna! Toppbetyg!



Tyvärr är kanske inte miljön så mysig, men det gjorde faktiskt inte så mycket...

28 november 2008

skummiga granar

Idag åker vi till Småland och Skåne. Jag är inte helt frisk, men det får gå ändå...



Magnus har köpt resgodis till mej, Julgodis från Ahlgrens Bilar.
Årets form är wonderbaumgranar... (förra året var det slädar) Smaken är likadan som på de vanliga bilarna, och den är ju supergod, men det är lite kul med en ny form.

Skumgodis är ju mitt favoritgodis, och så här till jul kommer min absoluta skumgodisfavorit, Juleskum från Cloetta.



Det köper jag alltid ett antal påsar av och lagrar i frysen, eftersom det bara tillverkas till jul... Magnus trodde jag var helt knäpp, när han i början av vårt förhållande, hittade julgodispåsar i frysen! Men han har vant sig... *fniss*

27 november 2008

dvd i sjuksoffan

Två sjuklingar hemma. Magnus och jag har spenderat hela dagen i soffan framför dvd-boxen med Oceanfilmerna.



Jag tycker att Ocean's 11 var bäst, Ocean's 12 rolig för att det var tjejer med, men Ocean's 13 blev lite för rörig med för många trådar att hålla redan på. Dock var alla klart sevärda, med bla snygga George Clooney.

Skönt med actionfilmer som inte innehåller våld!

26 november 2008

mat på bbc



Idag muntrade min snälla man upp sin sjuka fru, med att köpa ett glassigt engelskt matmagasin, BBC Olive! Det var hur schysst som helst, fina bilder, kul engelska julrecept, Londontips och massor av vill-ha-saker.

Dessutom visade det sig att dom hade en riktigt bra receptsajt

Jag får väl gå in där och kolla, när abstinensen för engelsk matlagning blir för stor, nu när BBC har lagt ner min favoritkanal, BBC Food.

25 november 2008

uppmuntrande kort



Jag är hemma med feber och förkylning, och då kan man behöva lite uppmuntring! På den här sajten kan man hitta massor av fina kort och tryck!

Keep Calm Gallery

24 november 2008

snöflingor

Ja se det snöar, ja se det snöar, det var ju roligt, HURRA!!!



Förutom att jag gillar snö, för att det lyser upp mörkret, är snöflingorna i sig så vackra. Bilden är lånad från denna otroliga snöflingesajt



Dessutom är det ju så kul med snö, fråga bara Klara och Erik. Man kan åka pulka, bygga snögubbar, kasta snöbollar på mamma...



Om man fortsätter på snötemat, finns även företaget SNÖ of Sweden som gör ursnygga smycken. Jag har det här halsbandet, fast i helvitt, som passar både till vardag och fest. Det finns flera sajter på nätet där man kan köpa deras smycken.

23 november 2008

lamm i bitar



Idag har jag varit med och styckat lamm för första gången. Crissan skar och sågade lammen, med viss assistans från mej. Det blev 2 stekar, 2 bogstekar, en sadel med filéerna kvar, en sammanhängande kotlettrad, 2 tunnbringor, revbensspjäll av bringan och kokkött av lägg och hals. Skissen visar en standardstyckning, vi styckade lite annorlunda, för att få ut större bitar.



Det är verkligen en lyx att få smaka ekologiskt lammkött hos kompisar. Tack för det Crissan och Pelle!

22 november 2008

mumsigt julgodis



Idag fick Klara boken Julgodis skriven av Johanna Westman, den verkar jättebra med många skojiga recept. Undrar vad årets favorit ska bli?  Kanske denna eftersom jag gillar förlagan, från Chokladfabriken så mycket...



JOHANNAS LAKRITSKOLA

Ingredienser (c:a 60 st)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Gör så här:
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 120-125 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Receptet är hämtat från Recept.nu, en väldigt bra receptsajt!
Bilderna på de kreativa kolainslagningarna kommer från Tasteline, även det en urbra receptsajt.

21 november 2008

schysst jobblunch

Idag gick hela Byggkatalogredaktionen till Grill på lunchen, för att fira att vi fått iväg årets sista kataloger till tryck!



Vi satt vid det här bordet och njöt av god mat. Det var en grillbuffé med saftigt kött, god bearnaisesås och massor av grönsaker till. Både kokta och som spännande sallader.



Efteråt drack vi kaffe med en liten dessert, bestående av kanelkokta äpplen med creme fraiche med lime till. MUMS!!

Kolla in Grill på deras webbplats, där jag har lånat bilderna.

20 november 2008

lite husfix


Malena och Magnus, VVS-installatörer. På grund av husbygget, upptäcker vi hela tiden sidor hos oss själva som vi inte visste fanns... *fniss*

Idag har vi nämligen närmat oss området Värme Ventilation Sanitet, med stormsteg. Jag fick ordning på infiltrationspumpen, så att det nu funkar att använda toa och dusch utan problem.



Magnus fick igång varmvattnet så att det blir behagligt att duscha...
Och så installerade vi en frostvakt i pumphuset, så att det faktiskt kommer vatten till duschen hela vintern!



Dessutom var den riktiga vvs-installatören på plats och ställde in golvvärmen, så att det kommer att vara varmt när vi kommer ut.

Så det var bara ventilationen som inte fixades den här gången, det skall vår snickare få kolla på när han kommer ner nästa gång!

19 november 2008

smaklös konsert

I kväll bevistade jag höstens största konserthändelse!



Jag, Magnus, Marianne och pappa gick tillsammans. Först åt vi en medelmåttig fish'n'chips på Charles Dickens och drack några pint Kilkenny. Sen strosade vi till Debaser på Medis för konserten. Förbandet som spelade Balkaninspirerad Kletzmermusik var duktiga, men vi såg bara de sista låtarna, vi hade ju kommit för att se Smaklösa.



Förutom falssång och trumpetsolo av Sundba, Torskdans av Ene, fniss från Ulf, skramligt komp av Lyttkens och Rolle och trummor i baktakt trakterade av Jaken, så fick vi se den berömda (?) rockdian. Den finns på youtube, men här visades den i original med riktig diaprojektor!



Som kuriosa snabbscannade jag in de här två bilderna från Gotlands nation på slutet på 80-talet, tagna på en Smaklösakonsert, troligtvis av Marianne (som var nationsfotograf då). Den lockiga blonda med Batmantröja och jätteglasögon är förståss jag. Killen i kepsen är numera ledarskribent på Expressen och fanns även med i publiken på dagens konsert...



Läs mer om Smaklösa på deras webbplats.

kimchi

Nu har jag äntligen fått ett tips på ett sätt att använda all salladskål vi får i lådan. Nämligen göra egen koreansk Kimchi av den. Jag har hittat ett enkelt recept i ICA-tidningen Buffé och har idag gjort en sats. Om en vecka är den klar, hoppas att den är lika god som på restaurang!



KIMCHI

Ingredienser:
3 liter vatten
1.5 dl salt
2 salladskålshuvuden
0.5 rättika
2 morötter
1 purjolök

Marinaden:
1 dl chilipulver
2 dl hett vatten
2 msk socker
1.5 msk finhackad vitlök
1.5 msk finhackad ingefära
0.5 dl asiatisk fisksås

Gör så här:
1. Putsa kålhuvudena fria från grova blad och missfärgningar. Skär kålhuvudena i halvor på längden.
2. Skär rättika, morötter och purjolök i tändsticksstora stavar.
3. Lägg kålhuvudena i ett stort kärl. Fyll på med grönsaksstrimlorna vid sidorna. Salta rikligt, gärna också mellan kålbladen. Slå över vatten så att grönsakerna täcks helt av vätskan. Låt stå över natten (8–10 timmar).
4. Ta upp grönsakerna ur lagen. Skölj väl under rinnande vatten, använd durkslag och låt rinna av.
5. Rör ut chilipulvret i det heta vattnet. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Rör ner de strimlade grönsakerna. Blanda väl.
6. Stoppa in grönsakerna mellan kålbladen. Se till så att fyllningen kommer in ordentligt mellan varje blad, men var försiktig så att kålhuvudet fortfarande hänger ihop vid roten.
7. Lägg kålhuvudena i rengjorda och väl sköljda glasburkar med tättslutande lock. Ställ i rumstemperatur i ett dygn för att få igång mjölksyrajäsningen.
8. Ställ de inlagda grönsakerna i kylskåp. Efter en dryg vecka är kimchin färdig att ätas.

17 november 2008

simon & thomas



När jag idag zappade mellan snygga Henke och Zlatan på Fotbollsgalan, på 4:an och roliga Design Simon&Tomas på 3:an, så kom jag på att jag läst om deras nya satsning på franska delikatesser och var naturligtvis tvungen att googla...

London W8's webbplats hittar jag all information jag behöver. Den 3 november öppnades A l'Olivier på Grev Turegatan 18, med alla möjliga produkter gjorda på oliver, i ruskigt snygga förpackningar. Måste dit och kolla in!



Här kan man läsa om hela A l'Oliviers produktsortiment.

16 november 2008

söndagsvåfflor

I dag var det tjejfrukost hos Åsa. Det var som vanligt mysigt och gott. Åsa hade vispat ihop smet till Vardagsvåfflor, som vi smaskade i oss. Dom var så smörstinna och superfrasiga, att vi undrade hur helgvåfflorna från hennes kokbok i så fall skulle vara...



När jag kom hem fixade jag det sista inför släktmiddagen och sen kopplade vi av med lite glögg. Klara tog det här riktigt bra kortet på mej.

15 november 2008

konsten att göra en ros



Klara önskade sig en riktig prinsesstårta med ros till helgens släktmiddag. Jag är ju en fuskare när det gäller tårtor, färdiga bottnar, marsanpulversås, färdiga marsipantäcken mm...

Men att göra en ros såg jag som en utmaning och googlade förståss efter tips.
dopguiden hittade jag en lättförståelig metod som jag följde.

Jag tycker att resultatet är riktigt bra för att vara ett första försök!



Här hittade jag en film om hur man kan göra en ros. Lite omständigt tycker jag, fast ganska kul att nån orkar lägga upp sånt på webben...

14 november 2008

frukost med maken



Denna grå morgon började lyxigt, med att jag återigen fick tillfälle att äta frukost på café med Magnus. Han hade möten på stan idag, så då passade det bra med en frukostdejt. Vi gick till mitt stammis-hak, Salinos, där jag flera gånger i veckan köper ta-med-latte. Men jag har aldrig stannat för att äta frukost där.



Frukosten kostade 75:- för en stor latte, en pago-juice och en macka. Det var som vanligt supergott kaffe och väldigt trevligt, men för dyrt. Så jag fortsätter nog med att bara hämta min latte där och äta frukost nån annanstans...

Salinos fick 3, 3, 5 på vår skala!
(mackor, prisvärdhet och kaffe)



13 november 2008

lådinnehåll

Efter att nu i flera veckor prenumererat Lantlådan från Årstiderna, har jag fått lite idétorka på vad man kan göra av rotfrukter och olika sorters kål. Så jag har googlat en del och idag gjorde jag en jättegod vitkålssallad, som jag stött på tidigare under namnet Veckosallad, för att den håller sig över en vecka i kylen. Rekommenderas varmt!



VITKÅLSSALLAD

Ingredienser
1 kg strimlad vitkål
3-4 dl grovt rivna morötter
2 paprikor i tärningar
1 strimlad purjolök

Lagen:
0,5 dl olja
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk Italiensk salladskrydda

Gör så här
Blanda grönsakerna.
Koka upp ingredienserna till lagen.
Låt svalna och blanda ihop med grönsakerna.
Står sig minst en vecka i kylen

Andra bra recept hoppas jag hitta i boken Roten till det goda av Roland Persson (tidigare på Franska matsalen på Grand), som jag tänkte ge mig själv i julklapp.

12 november 2008

hippa dockskåpsprylar

Klara fick igår mitt gamla Lundby dockskåp från 70-talet. Skåpet har överlevt diverse flyttar och annat, men möblerna har försvunnit på vägen.

Så jag har googlat och letat efter dockskåpsmöbler på nätet. På Lundbys hemsida upptäckte jag att dockskåpet Småland ser nästan precis likadant ut som mitt gamla. Faschinerande att inget hänt på över 30 år...



Men det finns förståss två nya hus också, Stockholm för den moderna dockan och Gotland för dockans fritid. På bilderna som visar möblerna, hittar jag den här bilden och får ett starkt habegär.

Lisa Rinnevuo som jag gillar skarpt, har nämligen specialdesignat flera tavlor till Lundbys dockskåp! Tänk att få ha dom på sin egen vägg?!?



Man kan ju alltid drömma och kolla in fler bilder av henne på hennes hemsida, där bl a den här fina ängeln finns.

11 november 2008

storisen blir större

Min lilla Klara fyller 5 år idag, och jag fattar inte var tiden tagit vägen...



Det känns som om det var i typ förra veckan som hon föddes och i går som hon var så här stor (2,5 år). Men det är klart att det inte är så och det är jag som blivit 5 år äldre så snabbt, vet inte riktigt om jag vill acceptera det?!?



Samtidigt kan man förundras över hur mycket hon har utvecklats, hur mycket hon klarar av själv och hur mycket prat det finns, som bara måste ut....

Grattis min lilla unge, hoppas att livet blir snällt mot dej!

9 november 2008

födelsedagsmannen

Hip, hip, Hurra, min älskling!!!



Ett sätt att hålla sig ung är att gifta sig med en 9 år yngre man...

Vid midnatt skålade vi vid bordet och då såg födelsedagsbarnet lite suddig ut, eller om det nu var kamerans fel igen...



I morse fick Magnus två musikböcker av mig, en om Håkan Hellström och en om Bruce Springsteen, och hemma väntar i fler paket, födelsedagsmiddag och tårta!

8 november 2008

lyxweekend i roslagen

Idag har vi åkt till Skebo Herrgård för en lyxhelg. Vi skall fira Magnus födelsedag med ett barnfritt dygn, barnens farfar är hos oss i Stockholm och tar hand om dom.



Efter en och en halv timmes körning i ett dimmigt grått Uppland kom vi fram till Skebobruk. Det ligger i närheten av Hallstavik och Norrtälje och var ett av de stora vallonbruken på 1700-talet. Idag finns det inte kvar så mycket av bruket, mer än gjuteriet och herrgården. Herrgården har en ekologisk profil och ägarna driver förutom den, även ett ekologiskt lantbruk.

Interiörbilderna är hämtade från Skebo Herrgårds fina webbplats



Vi började med att äta ekologiska charkuterier och dessertostar med tillbehör och drack ett fylligt portvin i den här fina salongen. Sofforna var stora och generösa och vi satt uppkrupna där ett bra tag och lät oss väl smaka. Vi fick bra kontakt med bartendern som sen skulle visa sig vara vår servitör/sommelier vid middagen.



Efter en promenad i omgivningarna, softade vi på rummet, drack skumpa och åt chokladpraliner. Vårt rum hette Agneta Fältskog, för tydligen var Skebo Herrgård på 70-talet hälsohem, där en massa kändisar tog in och nu är rummen uppkallade efter dem. Vi hann också med en eftermiddagslur, vilken lyx!



Kl 20 gick uppklädda och fina till matsalen för helgens höjdpunkt, en sexrätters avsmakningsmenu med tillhörande vinpaket. Dessutom bjöd köket på en liten amuse bouche och en kula sorbet innan efterrätterna. De olika rätterna och vinerna ser ni i menun nedan (klicka på den, så blir den större och tydligare).



Maten var helt fantastisk och vi blev proffsigt guidade genom menu och vinval av vår trevlige servitör och satt i över fyra timmar och åt. Allt var naturligtvis inte toppklass, men tillräckligt mycket för att det är svårt att peka ut vad som var godast. Men vi gjorde i alla fall varsin 5-i-topp med fyra mathöjdpunkter och ett vin.

Malenas 5-i-topp:
Kålsoppa med tryffel
Fasanlår med gremolata
Lammfilé med harissa
Honungs- och lagerbladssorbet
Montes Pinot Noir

Magnus 5-i-topp:
Ängssyrasorbet
Lättrökta paranötter
Fasankorv med tryffel
Friterad broccoli med harissa
Chateau Palmer Alter Ego



Jag var lite diffus i kanterna när vi gick till rummet, men så här suddig var jag inte, det skyller jag på Magnus mobilkamera...

SKÅL!!!