28 februari 2009

svt play

Så här brukar det se ut när vi är ute i stugan. Eftersom inte tv-antennen är inkopplad, så brukar barnen titta på lilla dvd:n.



Men idag nyttjade vi den nya tekniken, och kollade in damernas 3-mil i skid-VM på Magnus dator, via svt Play. Helt suveränt, när man har mobilt bredband.



Jag har tidigare använt mig av svt Play, för att hinna ifatt, när det är något avsnitt av en serie eller dyl som jag missat. Eller kollat i deras öppna arkiv, på gamla godingar från förr. Men det här att titta på live-streamad tv är ganska nytt för mig, men o så praktiskt!

Kolla in svt Play här

27 februari 2009

rock the boat

Idag efter jobbet, gick jag och ett gäng kollegor för att heja på vårt företagsband Miss Dizzy and the soulcats i Patricias rockbandstävling.



Det var supertrevligt och gott. Vi fick ett eget VIP-rum, där vi käkade middag och umgicks innan spelningen. Riktigt bra mat var det! Jag åt chillimarinerade kräftstjärtar till förrätt, och fajitas till varmrätt. Och eftersom det var halva priset på maten, gick detta på 160:-, vilket ju är klart överkomligt!

Sen spelade bandet längst ner i båten, på bilden syns på gitarr Janne, som från början drog igång bandet och på bas Manfred, som är min medredaktör för Byggkatalogen och sitter mittemot mig på dagarna.



Bandet fick i tävlingen bla kredit för hur mycket deras "fanclub" hejade, så vi hade alla gula bygghjälmar på oss och hojtade så mycket vi kunde! Tyvärr vann inte vårt band ändå, men både dom och vi hade kul, och det är ju viktigast!



Läs mer om tävlingen här

26 februari 2009

vilken prinsessvecka!

Både jag och Klara är alldeles till oss av prinsessyra! Vi tittar på bilder av Victoria och Daniel, och pratar om prinsessbröllop. Klara har inte varit så mycket för rysch och pysch, och tycker att Karin Mannerståls prinsessmatta är representativ för hur en prinsessa skall se ut.



Men nu har hon flera kompisar som förordar den mer rosa prinsesstypen, så hon har börjat fantisera om nästa års bröllop med mycket rosa blommor och tyll! Och vill gärna ha en bild på Victoria på väggen...



Och mitt i denna prinsessyra, passar jag på att också hylla våra svenska skidprinsessor! Silver i sprintstafetten och brons i dagens vanliga stafett är fantastiskt duktigt! HURRA!!

25 februari 2009

grattis stockholm!



Stockholm har utsetts till Europas miljöhuvudstad 2010!

GRATTIS!

Motiveringen till att Stockholm utsågs var bland annat att:

- Stockholm har ett integrerat förvaltningssystem som garanterar att miljöaspekterna beaktas i budget, driftplanering, rapportering och övervakning.

- Stockholm har minskat koldioxidutsläppen med 25 procent per invånare sedan 1990.

- Stockholm har fastställt målet att vara fossilbränslefritt 2050.

Hoppas att det här får fart på ännu fler miljöaktiviteter under 2010!

24 februari 2009

en temla i stockholm

Semlor är gott! Vi fick stora, goda och pösiga fettisdagsbullar från Jalles, på jobbet idag. Eftersom jag gillar Ture Sventon, och det inte går att äta semlor utan att tänka på honom och hans temlor, så var jag ju tvungen att googla lite efter en bild på honom.



Och då upptäckte jag att han och hans författare Åke Holmberg är representerade på de litterära skyltar som finns runt om i Stockholm. Kul!



Kolla in var det finns fler litterära skyltar, på den här kartan

23 februari 2009

söt robot fick oscar



Familjens favorit-robot WALL-E vann i natt en Oscar!

GRATTIS!!


(Bilden är ett montage, som jag lånat från webben. Tänk va kul det varit om WALL-E själv hade kunnat hämta sin statyett...)

22 februari 2009

globen 20 år



Läste idag ett långt reportage om Globen, som fyllde 20 år i torsdags 19/2. Och insåg att även jag blivit 20 år äldre...

Globen var mitt första projekt som byggnadsingenjör på BERG Arkitektkontor, som var mitt första jobb efter tiden i Uppsala. Här ser ni mig på projektkontoret hösten -88, i det gamla TullhusetStadsgården.



Det är ju inte alla projekt man varit inblandad i som blev ett frimärke (av Slas), och det var himla skoj att jobba i ett så stort och uppskattat projekt. Jag lärde mig så mycket, som jag hade nytta av i många kommande projekt.



Men det var också rätt stressigt, här är en bild från ett av alla mina besök i globen, då vi mätte en pelare på plats, för att genomföra ett av alla småprojekt, som hela tiden poppade upp med kort varsel och snäv tidplan.



Framtiden för globen är tydligen småglober. För i höst skall det sättas upp små liftkorgar på globens sida, där man skall kunna åka upp för att se utsikten från den 110 m höga byggnaden! Cool utveckling! (Bilden är lånad från Globe Arenas hemsida)

20 februari 2009

att längta efter fredagsmys



Vissa fredagar längtar mer efter fredagsmyset med familjen, än andra.

Idag är en sån dag, jag vill att det skall bli helg nu! Tittar på det paket jag fick igår av Klara, innehållandes ett grönt ankare, som nu pryder min anslagstavla. Fast gulligast är nog utsidan med etiketten Mama Mörck.



Känner mig lite som en Big Mama idag, som vill laga gott käk till alla!
Och det blir det! Hemgjord pizza, med skinka och ananas till ungarna och tonfisk, kapris, rödlök och lite chilli till mig och Magnus.



Jag bakar alltid efter det här receptet, som är toppen!

GRUNDDEG TILL PIZZA

2 dl kallt vatten
25 gr jäst
4-5 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 msk socker
2 msk olivolja

Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja.
Rör ner vetemjölet, det ska bli en ganska lös deg. Knåda degen ordentligt, helst för hand så att den blir smidig. Ställ degen att jäsa i minst 30 minuter, har man tid kan den gärna jäsa länge i kylskåpet istället. Kavla ut degen rimligt tunt och lägg på en plåt, täck med tillbehör och grädda i ordentligt varm ugn (250°) i 10-15 minuter.

Andra poppis fyllningar hos oss är:
Erik special - grillad kyckling och banan
En liten grek - fetaost, rödlök, gul paprika, strimlad salami och oregano
Klaras veggie - rödlök, körsbärstomater, röd paprika, zucchini och mozzarella
Pappa jag vill ha en italienare - Parmaskinka, peperoncini, färska tomater, mozzarella och ruccola
Morsan - Köttfärs, lök och ägg

19 februari 2009

bokreatips



Jag har börjat bläddra i reakatalogerna, och kan direkt ge ett tips! Om ni inte har den, köp Gucka - världens röra på bokrean. Den har en massa recept på det författarna kallar Gucka, dvs "En röra, dipp eller spread. Mixad, mortlad, mosad, puréad, passerad, pressad, krossad, hackad eller på annat sätt finfördelad. Går att skopa upp med någon typ av ätbart verktyg. Världens bästa partymat. Passar självklart även perfekt som sås till kött, fisk och vegetariska rätter i alla möjliga sammanhang."

Själv envisas jag med att kalla samma sak Röra....



Min favorit från boken, som vi gärna gör på somrarna och serverar till en grillad köttbit är fänkålstsatsiki. Här kommer receptet!

FÄNKÅLSTSATSIKI

1 msk fänkålsfrön
1 rödlök
1 grönt äpple
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
1,5 dl grekisk yoghurt
lite citronsaft
rivet skal av en halv citron
salt och peppar

Gör så här: Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna ett par minuter. Ta bort kärnhuset i äpplet och strimla i tunna skivor. Skiva lök och fänkål tunt. Blanda i en bunke och tillsätt yoghurten. Pressa i vitlöken. Smaka av med citronsaft, citronskal samt salt och peppar.

18 februari 2009

ångande lunch

Sjukgymnastbesök på lunchen, kräver snabb mat efteråt. I dag blev det dumplings från Steam, på S:t Eriksgatan 118 (rakt över gatan från jobbet).



Dom är fantastiskt goda och man få 8 olika dumplings med ris och sallad. Riset är en blandning av jasminris och vildris, och salladen innehåller både färsk mynta och kroriander med en fräsch dressing. Stället är verkligen bara ett hål i väggen, så take away är det enda möjliga alternativet.



Bilden är lånad från den här sajten

17 februari 2009

jamie på scandic - vilken favvokombo



Läste idag på diverse nyhetssajter att Scandic hotels och Jamie Oliver skall inleda ett treårigt samarbete. Otrotligt skoj! En av mina favoritkockar skall skapa menyer för de hotell som vi brukar bo på ett antal gånger per år. Inte dumt alls...



Vi brukar ju omvandla våra bonuspoäng från AmEx-kortet till gratisnätter på Scandic, som vi utnyttjar bl a på våra skåneresor, för att de inte skall bli för långa för barnen. Och vi gillar deras sätt att ta hand om gästerna. Dom har familjerum, lekrum, fantastiska frukostar, ekologiskt tänk, rättvisemärkta varor och en attityd som visar att barnfamiljer är viktiga kunder, och inte problem...

16 februari 2009

sandhamnsnostalgi

Min tunnelbanebok den här veckan är Viveca Stens debutbok I de lugnaste vatten, som handlar om några mord på Sandhamn. Den är riktigt spännande och dessutom får den mig att bli väldans nostalgisk.



Ett av mordoffren hittas i det gamla missionshuset, som används som annex till Sandhamns värdshus. Där bodde jag och Magnus en mysig hösthelg 2000, när vi firade att vi varit tillsammans i ett år.



Och mycket av handlingen tilldrar sig på den sida av Sandhamn där jag tillbringat ett antal helger, alldeles i början på 90-talet, i Berg Arkitektkontors personalägda fritidshus. Jag var bara tvungen att leta fram lite gamla kort att scanna in. Här syns delar av det gäng som brukade hänga med ut, Kotte, Patrik, jag, Lena och Cor.



Kortet är taget av Åsa, som här syns ro den gamla båten på en tur längs Västerstranden. Å vilka minnen det här väcker, god mat, gott vin, kräftskiva, sånghäften, bastubad, vasaloppstittande, valvaka och långpromender till Trouville.



Dessutom har jag seglat hit med min M22:a Frisco, bla tillsammans med Henrik, då vi löste filosofiska problem på Sandhamns Värdshus pub.



Som sagt, Sandhamn väcker minnen hos mig... Måste nog ta med mig barnen på en utflykt dit!?!

15 februari 2009

helena mitt i mitt skafferi

Idag städade jag mitt skafferi, kryddskåp, torrskafferi mm. Allt ställdes ut på bord och golv i köket, för att sorteras och få en ny smart plats. Det märks att vi gillar att laga mat, för vi samlar på oss så himla mycket kryddor, gryner, specialgrejor.



Och mitt i alltihopa fick vi en världsmästare! När alpina vm-laget gjorde så dåligt ifrån sig, är det skönt med en tjej som tar för sig och vinner trots konstiga vindar och duktiga konkurrenter.

GRATTIS Helena!!!



Jag har tröttnat på de svarta tyglådor som jag förvarar alla mina kryddor i, och letar nu efter nätta trälådor, som skulle kunna få plats i skåpet. Undrar var man kan hitta såna? Någon som har ett tips?

14 februari 2009

annorlunda biosnacks

Idag var vi på bio i Kista Galleria. Och då upptäckte vi att den skånska succén Tasty House har öppnat där, så vi kunde få goda nötter som biogodis! Mums!



Tasty House kommer ursprungligen från Helsingborg och har som koncept att sälja massor av olika sorters nötter, spännande bakverk och specialkaffe.

Magnus valde extrasalta pistagenötter, ostkryddade cashewnötter och rökta salta mandlar.



Kolla in Tasty House på deras webbplats

Barnen åt Ahlgrens bilar, i deras nya förpackning, som anpassats till bilens mugghållare, men som funkar utmärkt i biofåtöljens dito. Lysande idé, inget prassel, ingen godispåse som rymmer ner på golvet...

13 februari 2009

blommor till min valentine

När jag hastade hem från jobbet idag, kom jag ihåg att köpa blommor till MagnusAlla hjärtans dag. Jag köpte ingen dyr ros, utan vanliga vårliga tulpaner på ICA.



Och så nynnade jag förståss på My funny Valentine, som svägerskan Cecilia sjöng på vårt bröllop, den brukar poppa upp i huvudet inför den 14 februari...

My funny Valentine
Sweet comic Valentine
You make me smile with my heart
Your looks are laughable
Unphotographable
Yet you're my favourite work of art
---
But don't change a hair for me
Not if you care for me
Stay little Valentine stay
Each day is Valentine's day


(Rodgers & Hart)




Glad Alla hjärtans dag till dig som läser min blogg!

12 februari 2009

kram cykel



Xe Ôm
på vietnamesiska betyder "kram cykel" och kommer ifrån det ögonblicket man måste krama om föraren som sitter fram och kör en mopedtaxi som finns överallt på Vietnams gator.



Idag blev suget efter färska vårrullar stort, och eftersom vår favoritvietnames har lagt ner prövade vi restaurangen Xe ÔmGästrikegatan 3.

Tyvärr blev vi rätt besvikna. Läs Beates recension här.

Men dom har en fin hemsida och som kvällsrestaurang tror jag dom är jättebra, i alla fall om man läser de recensioner som finns på nätet!

11 februari 2009

gamla stan en vinterkväll



Idag har jag samlat vuxenpoäng! Jag har varit på det första föräldramötet på Klaras blivande skola, Estniska skolan i Gamla stan. Vi fick information och en rundvandring i lokalerna på Tyska Stallplan och Prästgatan. Precis där Mårten Trotzigs gränd som syns på bilden kommer upp sitter 2:a och 3:e klass, och runt hörnet f-klassen och 1:a klass. Mysigt värre!



Sen passade jag och Magnus på att dricka ett glas vin på favoriten TabacStora Nygatan, innan vi åkte och hämtade barnen hos deras mormor och morfar. Inte dumt alls, att få lite kvalitetstid tillsammans mitt i veckan!

10 februari 2009

haga forum



Idag har vi haft medarbetardag på Haga Forum. Det var trevligt och väldigt gott. Lokalerna är fräscha och fina, men det bästa är maten. Det började med en liten frukost istället för bara en torr fralla. Gott bröd, mycket pålägg, juicer och rättvisemärkt kaffe.

Lunchen missade jag pga besök hos sjukgymnasten, och det beklagar jag för det var Kalvfärsbulle, couscous med oliver och chilli och parmesancrème till förrätt och Fjordlax med italiensk paj med oliver och pestocrème till huvudrätt.



Men eftermiddagsfikat fick jag, och det var Creme brulée med stjärnanis i små formar!

Diskussionerna var oxå bra. Läs mer om dagen på Beates blogg

Och Haga Forum kan man läsa mer om här



När jag kom tillbaka diskuterades vad som ingår i pesto, så jag tänkte bidra med mitt favoritrecept!

PESTO GENOVESE
4 port:
1 kruka basilika
1/2 dl pinjenötter,
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 1/2 dl olivolja
1 dl riven parmesanost


Egentligen skall allt mosas i en mortel till bra konsistens, men jag kör det alltid i mixer. Vill man spara pengar kan man byta ut pinjenötterna mot skållad mandel och vill man ha det lite mildare kan man ersätta en del av basilikan med bladpersilja.

9 februari 2009

råttis



Jag har fått en till skrivbordskompis! En liten söt tygråtta, som jag döpt till Råttis, efter en rolig tecknad barnfilm från 80-talet.



Efter lite googlande upptäckte jag att filmen fortfarande går att få tag på, tror att jag skall köpa den och vara nostalgisk!

8 februari 2009

luktgran



Glöm aldrig en banan i en bil på en långtidsparkering!

Det gjorde vi under Gran Canaria-veckan, och den här veckan har vi försökt vädra ut den äckliga lukten, men misslyckats. Så idag gav vi upp och köpte en wunderbaum och hängde i backspegeln.

Den artificiella skogsdoften sköljer över oss, men det är bättre...

Dessutom tycker jag att granen är lite roligt kitchig!

7 februari 2009

caroline var bäst



Första delfinalen... Genomgående ganska uselt, men med en ljusglimt - Caroline af Ugglas. Jag har gillat henne en tid, men inte alltid tyckt att hennes låtar har varit så bra, men "Snälla, snälla" gillade både jag och Klara. Hoppas att den kommer till finalen, antingen från andra chansen eller via den internationella juryn.