30 april 2009

smart design

Jag slank in på Designtorget efter jobbet igår, och hittade som vanligt en nyttopryl. En mini-sladdvinda för mobiltelefoner och mp3-spelare! Superpraktisk!Dessutom upptäckte jag att Caroline Byh, som har designat lego-halsbandet jag fick i födelsedagspresent, även har en designaffär på Wollmar Yxkullsgatan. Dit måste jag gå!

29 april 2009

flera steg på jobbet

Igår började årets stegtävling på jobbet. Mitt mål i år är att gå c:a 9000 steg om dagen. Vi får se hur det går... Vissa har som mål c:a 28000 steg om dagen, så det är lite olika ambitionsnivåer kan man lugnt säja! :)Men det är inte det enda steget som jag tagit. Jag har också försiktigt börja testa microbloggen Twitter. Där skriver man 140 tecken åt gången, som ett mellanting mellan statusraden i Facebook och en vanlig blogg. Det är ganska kul, får se om jag fortsätter.Att jag började twittra just idag, beror på att jobbet också har tagit ett nytt steg. Nämligen att lansera Byggbloggarna, som är en bloggportal för byggbranchen. Bloggarna där skall nämligen skicka ut kortisar på Twitter, när någon lagt in ett nytt blogginlägg, och jag vill se hur det funkar.

28 april 2009

bloggen 1 årTänk vad tiden går....

Bilden på mej till häst, är från det första inlägget och den lilla bilden är min profilbild på Twitter, som jag nu även har anslutit mig till!

27 april 2009

gotlandstema - medeltidsveckan

Här kommer en lista på 5 personliga favoriter under medeltidsveckan, som alltid infaller v. 32. Jag har redan nämt två restauranger Bistra Haren och Kapitelhusgården i tidigare inlägg, men medeltidsveckan är så mycket mer än det.

1. Marknaden i Gotlandsänget - Mat, hantverk och uppträdanden, i en skön blandning
2. Picnic vid Strandpromenaden - Bröd och skådespel, med en fantastisk solnedgång i fonden
3. Tornerspel på Strandgärdet - Hästar, riddare, och kusiner som skjuter bågskytte
4. Medeltida mässa i Domkyrkan - Gregoriansk sång av duktiga sångare och medeltid lite mer på riktigt
5. Alla musikframträdanden - Parker, ruiner, kyrkor ljuder av sång hela veckanDagens bildkollage innehåller bilder från fem medeltidsveckor: Riddaren Alma kämpar i nybörjarturneringen, medeltidsveckan -99, Stefan och Åsa i kompiskollektivet, medeltidsveckan -97, Farmor på strandpicnic, medeltidsveckan -94, Magnus och Klara på tornerspel, medeltidsveckan -04, och Magnus och en gravid Malena i kyrklig procession, medeltidsveckan -05.

Jag har även tidigare skrivit om medeltidsveckan här.

Nästa veckas Gotlandstema är hus.

26 april 2009

lördagskväll i nybygget

Det är så skönt att efter en hel dags jobb, sitta i hammocken och sippa på lite rosévin och känna dofterna från grillen. Dessutom hade hela familjen plockat en riktig vårbukett med både blåsippor och vitsippor!Vinet heter Rosé d'Anjou, Les Roitelles och smakade mumsigt bärigt, utan att vara särskilt sött...

25 april 2009

katter på landet

I vårt rum med Ralph Lauren-tapeten, har stilen inte blivit så Newport-aktig som jag skulle vilja, se tidigare inlägg, utan lite mer IKEA-rustik... Kanske inte så förvånande!? :)

Men idag fick det i alla fall ett riktigt lyft, för den fina kattavlan som mamma köpte på jobbets vernissage kom på plats. Här är en bild på den när vi fortfarande inte hade bestämt placering.Tavlan heter Kunglig klösbräda och är målad direkt på en planka av Gunvor Enqvist.

24 april 2009

öl i kungsan

Sol och vår och körsbärsblommor i Kungsträdgården! När det äntligen blir lite varmt, så vill man ju gärna hänga ute i solen. I går kväll drack jag och kompisen Marianne, öl i Kungsan.Hon skulle lämna över biljetter till Springsteen-konserten, som vi skall gå på tillsammans. Och då passade vi på att sätta oss i solen, kolla på folk, prata och tillsammans med medföljande Erik, lösa rebusar i hans Byggare Bob-tidning.

Vi satt på P2 Wok, som ligger i ett av glashusen längs Kungsträdgårdsgatan, men vi provade inte deras mat utan drack bara väldigt god Zlatopramen.Bilden på körsbärsblommorna, är lånad från Kungsträdgårdens utmärkta webbplats

23 april 2009

tavlor på plats

Den här veckan har vi här hemma haft rekord i att hänga nya tavlor!

Vi köpte två tavlor på jobbets vernissage, och då vann jag också ett presentkort på inramningar, så jag lämnade in två grafiska blad och så fick jag en tavla i födelsedagspresent. Alltså 5 tavlor som skulle få nya platser i vår lägenhet...Så här blev det:
Raijas vindruvstavla får dela vägg med Beates datortavla, Lisas ängel får hänga ovanför Magnus farfars lilla byrå och Edgars hus får ett eget hörn i vardagsrummet. Kerstins ystra kalv får dela vägg med Matildas lamm och Elisabeths vackra kärlekspar får plats i vårt röd-vita sovrum.

Jag känner mig riktigt nöjd med resultatet! Åh, vad det är kul med ny konst på väggarna, det gör mig så glad!

22 april 2009

lunchrunda på söder

Idag gjorde jag och Beate en utflykt på lunchen. Vi skulle dels besöka Lilians rambodÖstgötagatan, jag för att hämta ut två färdiginramade tavlor och Beate för att lämna in två tryck för inramning. Dels skulle vi äta färska vårrullar på vietnamesiska Nem Nem Quan, som flyttat från våra kvarter till Åsögatan.Tavlorna var jättefina och maten smakade lika gott som vi mindes den! Men vi fick också ett nytt intryck med oss från dagen utfärd, nämligen inredningsaffären Adesso, på Åsögatan 126. Där hittade vi nämligen balkongkrukan On the edge!Den är designad av tyska Michael Hilgers, på Rephorm i Berlin. Och när jag googlade lite på honom, hittade jag även den här coola askkoppen, som jag gärna skulle ha på min balkong!Bilden på krukan och askkoppen är lånade från rephorms webbplats och bilden på Lilian är lånad från hennes webbplats

21 april 2009

motionscykel och pasta

Idag har jag varit fastande hela morgonen, för jag skulle göra en friskprofil på Previa vid lunch. Det innebar provtagning som krävde att jag inte hade ätit några timmar innan den. Friskprofilen betalar företaget som ett led i satningen på friskvård och stegtävling, som vi skall ha i maj.

Så här beskriver Previa vad en friskprofil är:

Friskprofilen består av:
- Provtagning av blodtryck, kolesterol, blodsocker
- Konditionstest på ergometercykel
- Frågeformulär bestående av livsstil, arbetssituation, sjukdomar/besvär
- Samtal med företagssköterska

Avsikten är bland annat att kartlägga de viktigaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. Resultatet redovisas i en färgskala.


Så här såg min färgskala/friskprofil ut:På flera av områdena som jag var orolig för, fick jag grönt! Skönt!!

Och som belöning åt jag lunch på Forno Romano på Odengatan. Smaskig pasta med lufttorkad oxfilé. Det var verkligen gott, hit skall jag gå fler gånger!Bilden är lånad från Forno Romanos webbplats

20 april 2009

gotlandstema - matställenHär kommer en lista på ytterligare 5 favoritmatställen, förutom Sylvis Döttrar, Bakfickan och Kapitelhusgården, som redan nämndes i detta inlägg

1. Wallins café i Katthammarsvik, 50-talscafé, som numera bara har begränsad sommarservering pga EU-regler
2. Lindgården i Visby, klassisk krog på Strandgatan med suveränt vacker trädgård
3. Sjökrogen Valleviken på nordöstra Gotland, mysig året-runt-krog med schysst sommarrestaurang vid kajkanten
4. Pensionat Holmhällar på storsudret, filmens Pensionat Oskar har trevlig lunchservering för alla, inte bara de egna gästerna
5. Frimis/Bistra Haren i Visby, medeltidskrog under v 32, trädgårdsgrill i några övriga sommarveckorDagens bildkollage innehåller bilder från tre trevliga matställen: Magnus och TimBistra Haren, medeltidsveckan -05, Gabriel, Margareta, Philip, Erkki och Malena med Klara i famnen, på Lindgården, augusti -04 och Mira, Abbe och RolandWallins café, juli -96.

Nästa veckas Gotlandstema är medeltidsveckan.

18 april 2009

shoppingfynd

Jag har upptäckt Järnvägsgatan 8, i Sickla Köpkvarter!

Vi har handlat en del i Sickla genom åren, bla i den lilla saluhall som finns där. Men vi har aldrig rört oss bortanför Dieselfabriken, och det är en miss! Men idag var vi på bio med barnen och tänkte passa på att köpa en gå-bortspresent. Och då hamnade vi bland hantverkarna på Järnvägsgatan.Först köpte vi en förgätmigej i en dansk kruka hos Balkongbutiken. En butik med fina krukor, blommor och allmänt roliga balkongprylar. Bilden är lånad från deras webbplats.Sen köpte vi en påse med handgjorda praliner på Puss & Kram Choklad. Där det bla fanns flera sorters chillipraliner och coola praliner med foton på...
Läs mer på deras fina webbplats.

Förutom dessa butiker fanns det keramiker, glasblåsare, rambod, kulturhantverkare och leksaksaffär mm. Gå hit, du kommer inte att bli besviken!

17 april 2009

lekfullt halsband

Gårdagens favoritpresent blev det roliga Lego-halsbandet, som Magnus hade köpt på Designtorget. Dessutom hade han lyckats hitta en blus på Esprit, i samma färger...

Designtorget är en pålitlig leverantör av snygga smycken och skoj prylar, som dessutom har fått en riktigt bra webbplats!

16 april 2009

funderingar på födelsedag

Det är rätt nice att fylla år, trots allt...Särskilt när maken bjuder på lyxig middag och har köpt både skumpa och rosor!


14 april 2009

gotlandstema - stränder

Här kommer en lista på ytterligare 5 favoritstränder, förutom Norsta Auren, som redan nämndes i detta inlägg

1. Grynge/Sjauster/Sandviken, alla sandstränderna på Östergarnslandet är toppen!
2. Ihreviken, bra sandstrand med schysst strandrestaurang på nordvästra Gotland
3. Åminne, barnvänlig sandstrand och camping på nordöstra Gotland
4. Ar, stenstrand med turkosfärgat vatten på norra Gotland
5. Djauvik, stenstrand brevid hamnen, där båten till Lilla Karlsö avgårDagens bildkollage innehåller bilder från tre fina stränder: Magnus och Klara på promenad vid Ar, augusti -04, Magnus utanför det hyrda huset på Grynge, augusti -05 och Tim, Åsa och en gravid MalenaNorsta Auren, augusti -03.

Nästa veckas Gotlandstema är matställen.

13 april 2009

nu lyser påskljuset!

GLAD PÅSK!!!

Önskar jag alla mina läsare. Idag med en bild på det hemgjorda, lite tokiga men ändå vackra påskljuset, från systrarnas kapell i Alsike, där vi idag firade mässa.Herren lever, orden når oss: Se, jag gör allting nytt.
Framtiden väntar, res dig, gläd dig som människa.


(Psalm 155, vers 3)

12 april 2009

chokladig påskkaka

Mamma bakar alltid en påskkaka, till kyrkkaffet efter påskhögmässan. I år hade hon bakat två sorter, dels den vanliga påskkakan, som görs på mitt gamla recept på Ambrosiakaka, dels en chokladkaka.

Den var så maffig, med mycket körsbärssmak!

Receptet kommer från COOP och eftersom jag inte tog någon egen bild på den, lånade jag bilden från receptsidan.CHOKLAD- OCH KÖRSBÄRSKAKA
14-16 bitar

Ingredienser:
150 g smör
150 g mörk choklad 70%
6 cl madeira
3 dl körsbärsmarmelad
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
3 ägg

glasyr:
150 g mörk choklad
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk starkt kaffe

Tillagning:
Smält smöret, bryt ner chokladen och låt den smälta i smöret. Tillsätt madeiran och marmeladen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Blanda chokladsmeten och de torra ingredienserna. Vispa äggen och tillsätt dem. Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna.

Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Tillsätt smör, råsocker och kaffe och rör slätt. Bred glasyren på chokladtårtan. Garnera ev med körsbär.

11 april 2009

bästa påskgodiset

Anthon Berg gör olika sorters godisägg till påsk, men jag behöver egentligen bara en sort!Och det är mandeläggen, dom smakar lite som m&m, fast med rostad mandel istället. Varje år lägger jag dom i korgen hos min påskhare, och säger åt alla i familjen att det är mitt eget påskgodis! Påskharen fick jag av mamma när jag precis hade flyttat hemifrån, och önskade mig lite fint påskpynt.Bilden på godispåsarna är lånad från Anthon Bergs webbplats

10 april 2009

blåsippor i nacka

Blåsippan ute i backarna står...I dag gick hela familjen en härlig tur vid Hellasgården. Jag har kollat upp leden på deras webbplats, och fått följande information.

Källtorpssjön runt - Gul vandringsled

Norra och östra delen av Källtorpssjön inramas av kraftiga och branta höjder. (En utlöpare av den så kallade "nacken" som givit områdets dess namn.) På ryggen av "nacken" löper en stor del av detta spår, som bitvis är ganska kuperat. Bland annat passeras Källtorpsbergets topp – c:a 35 m över Källtorpssjön med fin utsikt mot söder. En trevlig rastplats. Torpet Snörom med anor från 1700-talet och gården Källtorp passeras på hemväg.
Längd c:a 5 km. Jobbigt!


Och på denna tur hittade vi blåsippor, min lilla älskling bland vårblommorna.Bilden ovan är lånad från Wikipedia, där jag också har slagit upp att Blåsippan är helt fridlyst i Stockholms län, medans den i Uppsala län får plockas, men inte grävas upp eller säljas bukettvis.

9 april 2009

lyxig lunch

Förra året åt jag och Magnus lunch tillsammans på Gondolen, efter halvdagsjobbandet på Skärtorsdagen.I år följer vi upp det med att göra samma sak, för att det nästa år skall bli en tradition, allt enligt devisen: Första gången - Nyhet, Andra gången - Rolig upprepning, Tredje gången - Uråldrig tradition...Utsikten från Gondolen idag inte är speciellt upplyftande, och våren känns väldigt långt bort igen. Det ser man mha webbkameran på Gondolens webbplats. Men då får man tänka som Erik Lallerstedt själv!Det är klart att det är kul att äta mysig lunch med sin älskade man!!

8 april 2009

en pall jag vill ha!

I går köpte jag för första gången tidningen Family Living. Jag har varit lite skeptisk till den, men det visade sig vara en skön blandning av inredning, familjeliv och mat. Passar ju mig! Funderar allvarligt på att provprenumerera.Roligast var inredningsreportaget hos Caroline af Ugglas, där jag såg pallen med stort P! Det står att den är från Room, men jag hittar den inte på deras hemsida, måste nog gå dit och fråga. Eller så får jag bygga en själv...

Det är alltså den uppochnervända kastrullen jag menar. Se själv på en bild jag lånat från tidningen, som även finns på nätet med många bra artiklar och bloggar, Kul!

7 april 2009

vardagsmiddag med guldkant

Idag var goda vännen Maria på middag hemma hos oss. Jag hade gjort en guldgul pasta med saffran och skaldjur. Skaldjuren köpte jag hos de alltid lika trevliga killarna på Bröderna Axelssons Fisk, som jag går förbi varje dag. Idag blev det musslor och färska räkor. Det är så mysigt med småbutiker med kunnig personal. Jag borde verkligen handla i såna affärer oftare!!!Maria gör smycken på sin fritid, med etiketten bibo Design, och jag fick ett ursnyggt armband i present som hon gjort speciellt för mig. Visst blir man lycklig över såna vänner!Det kommer att användas redan i morgon på jobbet. För är det något jag blir glad av, så är det snygga smycken!

6 april 2009

gotlandsfavoriter

Har fortsatt att fundera på mitt fredagsinlägg - Turist på Gotland - och listat 10 personliga favoriter.

1. Bästa stranden – Norsta Auren, Fårö
2. Klättervänligaste raukarna – Folhammar, Ljugarn
3. Snyggaste kaffemuggarna – Mejeriet i Alskog
4. Finaste fiskeläget – Grynge, Östergarn
5. Godaste kardemummabullarna – Sylvis döttrar, Fårö
6. Bästa fiskrestaurangen – Bakfickan, Visby
7. Mest spännande fornlämningarna – Trullhalsar, Anga
8. Läckraste Honung/saffranglassen – Visby Glass, Visby
9. Snyggaste hotellet – Fabriken på Furillen
10. Mest medeltidskänsla – Kapitelhusgården, VisbyHär är ett bildkollage från fyra av ovan nämnda favoriter: Henrik på en rauk i Folhammar, augusti -99, Crissan, Pelle, Klara och Magnus en regnig eftermiddag utanför Bakfickan, augusti -05, Tim, Åsa, Morris, Klara och en höggravid Malena på picnic vid Trullhalsar, augusti -05, Magnus och Klara en fantastisk dag på Norsta Auren, augusti -04.

(Har bestämt mig för att ha Gotlandstema på bloggen på måndagarna framöver!)

5 april 2009

pappas kyrkliga tavla

Häromdagen jublade jag över snödropparna och nu är hela slänten vid tunnelbanan full av krokus. Härligt!!! Vad fort det gick!Idag firade vi pappa som fyllde år i slutet på mars. Han fick en tavla av oss, som jag köpt av konstnärliga kollegan Beate. Hon gör konst av datordelar, och fick ett specialuppdrag att göra något på det kyrkliga temat, som jag kunde ge pappa. Det här är resultatet, en kyrktavla gjord av bla en läsare från en bärbar dator.Beate gjorde lite olika förslag, som man kan se på hennes blogg, men den här tyckte jag var bäst! Och pappa gillade den också.

4 april 2009

altanvänligt vinNär barnen har somnat på fredag- och lördagskvällarna, brukar vi ta oss tid att prata i lugn och ro, över ett glas vin. Och i kväll var första kvällen som man kunde sitta ute på altanen igen! Vi behövde visseligen jackor och filtar men det var det värt!Kvällens fyndvin var Alamos Malbec, ett mjukt bärigt helt suveränt pratvin!

3 april 2009

turist på gotlandNu har vi bokat vår semester. Det blir två veckor på Gotland (Yippie!) och sen resten på landet. För första gången sen tågluffartiden har jag blivit medlem i STF igen. Bara för att få ett bra pris på det mysiga vandrarhemmet i gamla tullhuset i Ljugarn, där fem nätter skall tillbringas.Läs mer om vandrarhemmet på STF:s sajt

Jag har längtat så efter Gotland, vi har inte varit där sen farmors begravning, feb -06. Och på sommaren, har vi inte varit där sen Erik låg i magen (aug -05). Detta efter att ha varit på Gotland i stort sett alla somrar i hela mitt liv, även sen jag flyttade därifrån...

Så jag har naturligtvis kollat in det rådande läget gällande restauranger, caféer och gårdsbutiker på Goda Gotland och Gotlandsgården. Det kommer att bli några goda veckor inser jag. Gamla favoriter skall besökas och nya ställen provas på!Kolla in på de trevliga hemsidorna, Goda Gotland och Gotlandsgården