11 maj 2009

gotlandstema - fårö

Dagens lista innehåller 5 ytterligare måsten på Fårö, förutom de jag redan nämnt i tidigare inlägg.

1. Fårö kyrka - Här ligger Bergman begraven
2. Helgumannen - Fiskeläge som figurerat i ABBA sill-reklam
3. Digerhuvud/Langhammars - En hel kust med massor av klättervänliga raukar
4. Sudersand - När vattnet är för kallt på norrsidan
5. Lauters krog - Mysig krog med strandnära läge



Dagens bildkollage innehåller bilder från tre Fårö-miljöer: Tim klättrandes på raukar vid Digerhuvud, augusti -03, Helgummanens fiskeläge, augusti -94 och Magnus framför en installation, på numera nedlagda skoutställningen, vid Lauters, augusti -03

9 maj 2009

tjejresa till norrköping



Under helgens ljuvliga spa-weekend med tjejgänget, se tidigare blogginlägg om detta, så gick jag och Lovisa en lång promenad runt hela industrilandskapet i Norrköping. Det var strålande väder och vi fick se vackra hus, intressanta vyer och en bit industrihistoria!



Eftermiddagskaffe intogs på utmärkta Jolla Choklad & Dessert. Espresso och en liten pralin blev det!

Kolla in godsakerna på Jolla här!

7 maj 2009

nässelsoppa i skålen

Klara fick en ny kokbok häromdagen. Och inspirerad av ett Findusrecept och innehållet i veckans låda, gjorde jag i kväll nässelsoppa med ramslök i. Det blev urgott!



Fast jag följde egentligen mer det här receptet, som finns urklippt hemma.

NÄSSELSOPPA

1 l nässlor
1 l vatten
0.75 dl grädde
1 st äggula
salt

Gör så här
1. Rensa och skölj nässlorna. Hacka dem och lägg i kokande vatten 1-2 minuter. Lyft upp nässlorna och lägg ner i en skål med kallt vatten för att behålla den gröna färgen.
2. Låt nässelavkoket reducera. Lyft ur nässlorna ur kallvattnet och krama ur, lägg dem i avkoket och mixa med en stavmixer. Red av med äggulan blandad med grädden och värm tills första bubblan visar sig. Salta och servera!



Soppreceptet är skapat av Pelle Johansson på utmärkta Ulla Winbladh

6 maj 2009

naturliga mönster

Idag har jag studerat trenden med mönster hämtade från växt- och djurriket. Det lär vara väldigt hett just nu!

Det började med att jag skulle göra en ny nyckel till stugan, och gick till utmärkta Odenplans Snabbsko & Nyckelservice, som finns i T-banan vid Odenplan. Där undrade skomakaren om jag inte ville ha en mönstrad nyckel. Och jag beställde glatt en med jordgubbar på. Så fint och kul!



Sen hemma på kvällen, hade jag en man som låg och läste en utredning om Södertörns konteringsrutiner, iförd kattsminkning (Klaras verk...). Och jag kunde inte låta bli att fota honom, för det såg så kul ut!

5 maj 2009

mysig middag

Svärmor på besök och ingen lust att laga mat...

Så vi tog hela familjen till Dieselverkstan i Sickla, och kollade in Stockholms Läns museum och åt en suverän middag på Bistro Voltaire.



Jag och Margareta åt en mixad fisksoppa med kryddig smak, Klara åt calamares, Erik år kyckling och Magnus åt sötpotatispaj. Alla var nöjda och vi har fått oss ett nytt favoritställe i vår närhet.



Lotta Voltaire som driver bistron, driver även fiket i Skånska gruvan Skansen, som jag skrivit om här.

Den fantastiska bilden på morötterna finns på Bistro Voltaires webbplats och inramad på själva restaurangen. Jag skulle gärna ha den på väggen i mitt eget kök!

4 maj 2009

gotlandstema - hus

Här kommer en lista på 5 vackra hus/miljöer, förutom de jag redan nämnt i tidigare inlägg.

1. Stora Hästnäs strax utanför Visby, packhus från 1300-talet, vacker picnic-plats
2. Katthamra i Katthammarsvik, Gotlands enda herrgård, som erbjuder både boende och mat
3. Kronvalls fiskeläge i Eksta, med mysig året-runt-öppen strandbod, som underhålls av hembygdsföreningen
4. Vamlingbo prästgård på storsudret, Gotlandsgård från 1700-talet som nu är kulturcentrum med museum, café och naturum
5. Klinten i Visby, fattigkvarter från 1700-talet med pyttehus och storslagen utsikt över Visby



Dagens bildkollage innehåller bilder från tre fina miljöer: Magnus och Malena vid Stora Hästnäs, första sommaren tillsammans på Gotland, juni -00, Åsa, Tim och Magnus framför strandboden vid Kronvalls fiskeläge, augusti -03, Åsa, Tim, Morris, Magnus och Klara framför Katthamra herrgård, augusti -04

Nästa veckas Gotlandstema är Fårö.

3 maj 2009

fina annorlunda pelle

Ibland måste man ge filmer till barnen, som man själv gillar och blir nostalgisk av. Dessutom är det ju bra att visa på de goda svenska alternativen till all amerikansk och engelsk film, som barnen oftast ser.

Så idag fick dom Pelle Svanslös på dvd.



Den gick på bio i början på 80-talet och har en lugn, lite cool stil. Främmande från dagens snabba, kvicka filmer.

Särskilt gillar jag att Ernst Hugo Järegård har lånat ut sin röst till Måns.



Barnen gillar filmen, eftersom dom kan sin Pelle Svanslös och dessutom har lite koll på Uppsala. Schysst!

2 maj 2009

sju gårdar

Vi lärde oss igår att det finns en ny ekologisk mjölk i Uppland. Nämligen mjölken från Sju gårdar. Det är ett uppländskt initiativ, där sju ekologiska gårdar gått ihop och producerar mjölkprodukter på Gefle Mejerier. Kul idé!

Så idag köpte vi mellanmjölk på COOP Forum i Uppsala.



En av gårdarna är Almunge prästgård, och ligger väldigt nära vår stuga. Så det är både närproducerat och ekologiskt, vilken superkombo! Sån't gillar jag!

1 maj 2009

quincy och manny

Valborgskvällens begivenhet var att årets första lamning på Gränjan satte igång, lagom när Pelle tänt grillen. Magnus och Klara var med och kollade, medans jag fixade tsatsiki och cole slaw, under tiden.



Jag följde med Chrissan, lite senare på kvällen och kollade in de två nya lammen. Ett svart och ett vitt. Dom var väldigt söta, och jag gosade lite med både lammungarna och den stolta tackan, medans Chrissan såg till att de övriga tackorna också fick mat och omtanke.



Klara fick i uppdrag att hitta på namn. Traditionen är att lammen skall ha skådisnamn, så Klara funderade ut två stycken. Och när ens referensram bla är tecknad film, valdes namnen där. Det vita lammet fick heta Manny, efter Händige Manny, som Klara tycker passar hos händiga Pelle.



Det svarta lammet, var ju tvunget att ha en svart förebild, så Quincy, från Små Einsteins valdes ut. Det finns inte så många svarta seriefigurer, men Klara var glad att hon kom på en!