30 april 2010

vårlig rabarberdrink



Vi firade som vanligt sista april hemma hos Crissan och Pelle i deras fantastiska hus på Gränjan. I år var det för kallt att sitta ute, men vi skålade i alla fall in våren utomhus, med en smaskig rabarberdrink. Grannen Lena hade hittat receptet i Allt om Mat.

RABARBERIÑA

3 cl ljus rom
2 msk outspädd rabarbersaft
1 msk pressad citron
1 dl sockerdricka

Blanda rom, saft och citron och häll på sockerdricka. Dekorera med drinkpinnnar gjorda av rabarberstjälkar.

(Jag byter ibland ut sockerdrickan mot sodavatten, så den inte blir så söt.)



Rabarber är ju en de bästa vårprimörerna och vi kan snart börja skörda på landet. När man ser de första knopparna så tänker jag alltid på den här visan av Elsa Beskow.

EN VÅRVISA

- Ge rum, jag vill opp,
sa Rabarberknopp.
Så sprängde han med sin röda topp,
men jorden sa stopp:
-Du får lugna dig lite, Rabarberknopp!

- Ge plats, jag vill opp,
sa Rabarberknopp,
han svällde av styrka, han glödde av hopp,
-pass på, jag vill opp,
jag vässar min topp,
jag känner hur våren gror i min kropp!

-Tittut, tittopp,
nu sticker han opp,
nu hälsar han glatt med sin röda topp
och svaras av kvittrande fåglars tropp: -Välkommen hitopp,
välkommen, välkommen Rabarberknopp!


ur Görans Bok, som gavs ut första gången 1916.

29 april 2010

plötsligt händer det...



Vilken toppeninledning på helgen!
Vi vann 1000 kr på Triss.

Dessutom blommade våra vackra tulpaner i rabatten på landet. Det är lycka det!

28 april 2010

solig lunch



Idag intogs lunchen på Skafferiet i Ekoparken i Stora Skuggan. Jag åt laxpudding som var supersmaskig och de övriga arbetskamraterna åt chevre med couscous och pannbiffar med trattkantareller. Även dom var nöjda!



Kolla in restaurangen på deras vackra webbplats

Men med den miljön, så hade allt smakat gott. Sol och en precis nyutslagen magnolia och vacker utsikt! Sämre kan man ha det på lunchen...

27 april 2010

sommarförberedelser



Idag kändes det verkligen varmt på lunchen och jag drömde mej bort till sommaren. Häromdagen köpte jag kläder till barnen från Lingon & Blåbär, och då slank den här klänningen med till mej också! Klara skall få en likadan!

Kolla in fler kläder på deras webbplats.



Dessutom verkar fastighetsägaren göra vår fasad vårfin, för vår fasadsymbol fixades till idag. Man förstår hur stor loggan är när man ser hantverkarna i sin korg.

26 april 2010

vardagsmums



Efter att ha lekt med barnen i den kalla Drakenbergsparken på eftermiddagen, måste man unna sig nått gott! Vi hade tysk färsk sparris, hollandaise och chardonnay kvar sen helgen och det smakade smaskens!



Klart bättre än de färdiga pannkakor som barnen mumsade i sig i parken. Fast jag tror att i deras värld var det lika lyxigt...
Men vem kom på att de skulle heta Berts pannkakor och ha en bild på Bert Karlsson på sig...

25 april 2010

eldig helg

Den här helgen har gått i eldens tecken. Först har vi fått elda i kaminen hela helgen, för vår elpatron till värmesystemet är på lagning. Det har funkat utmärkt och varit ganska mysigt. Tyvärr blir inte tappvattnet så varmt på det här sättet. Brrrr...



Sen har pyroman-maken eldat löv i 30 timmar. Och vår tomt börjar se riktigt städad ut!



Och dessutom har Erik äntligen bestämt sig för att sluta med nappar och bytt ut dom mot en rejäl Lego brandhelikopter.

Fire walk with me, eller hur det nu va dom sa i Twin peaks!?

24 april 2010

en drink efter jobbet

Idag hade Suss, en av mina bloggande kompisar på jobbet, blivit inbjuden till after work-premiär på Hotell Norrtulls uteservering.


Vi var ett gäng glada byggtjänstare som följde med. Uteserveringen var lite för kall och blåsig för att vi skulle stanna där, men hotelloungen bjöd på mysig miljö med brasor och schyssta soffor.


Dessutom fick vi gratis rosévin och en riklig tapasbuffé! Att börja helgen på detta vis, i sköna silvriga soffor, är helt ok! :)



Kolla in mer info om Hotell Norrtulls framtida After Work här

23 april 2010

rolig serieblogg



En serieblogg jag följer är Isabelle Söderunt.se. Hon är rolig, finurlig och påminner mig om min tid i student-Uppsala. Dagens stripp säger mycket om hur det är nuförtiden. Vi brukade alltid säga att man skulle kolla i hans bokhylla och skivsamling...

Min favorit från i julas är den här!

22 april 2010

youtube-kändis



Nordbygg hade Svensk Byggtjänst en väldigt intressant politikerdebatt om byggande och samhällsinvesteringar. Nu finns det en film utlagd på youtube från den. C:a 3 minuter in i filmen syns jag och kollegan Anna i våra mindre snygga monterkläder.

Kolla in filmen här

Vi stod till och från i montern som visade Årets 10 hetaste materialnyheter, som var nominerade till Nordbyggs guldmedalj. Ett samarbete mellan oss, Nordbygg och tidningen Byggindustrin.



Kolla in mer info om medaljen på Nordbyggs webbplats

21 april 2010

italiensk mat



Idag har jag vabbat en snorig Klara. Hon och jag har mest kollat på tv och kört ett riktigt LasseMaja-race. Alla avsnitten från julkalendern. Vi gillar verkligen dessa coola och roliga detektiver!



Men jag har också gått igenom högen av olästa mattidningar och insett att vårens trend är Italien. Inte mej emot eftersom jag älskar italiensk mat! Och vi har dessutom ett vårprojekt att laga nya rätter ur Jamie Olivers Italienbok.

20 april 2010

skön musik på tv

När jag gick på gymnasiet tillbringade jag många av mina lov på Hjelmserydsstiftelsen. Det är en kyrklig stiftelse i Småland, mitt emellan Växjö och Jönköping. Där lärde jag känna familjen Hjärpe. Sommaren 1986 var jag konfirmandledare och hade de två äldsta barnen Erik och Helena som konfirmander. På bilden nedan, som är tagen påsken 1984, står jag längst till höger och Erik Hjärpe längst till vänster.



Erik blev en framgångsrik musiker och spelar bla med Timbuktu, och häromdagen gjorde han sin gamla konfirmandmamma både rörd och stolt, för då var hans duo The Martelli Tapes, veckans konsert på svt. Och det var så bra!!! Jag rekommenderar alla att lyssna på konserten.

Den finns på svt play till den 11 maj.



Bilden på The Martelli Tapes är lånad från deras sida på myspace

19 april 2010

viktig vårblomma



Idag träffade jag på några glada flickor i gamla stan som sålde majblommor. Klart jag köpte av dom! Både som emaljpin och den gamla vanliga. Majblomman tycker jag är ett bra sätt att stödja både majblommefonden för fattiga barn och de skolbarn som säljer blommorna för att få pengar till tex klassresor.



Upptäckte på Majblommans hemsida att konstnären Ernst Billgren gjort årets affisch. Ganska söt var den!

18 april 2010

blåsippan ute i backarna står



Idag har vi plockat fram utemöblerna på landet och ätit lunch ute för första gången i år. Magnus grillade korv och vi myste i solen, efter räfsning och röjning i trädgården.



Jag hittade blåsippor uppe i vår backe, och blev så hjärtans glad eftersom det är min favoritvårblomma. Tänk att vi har dem på den egna tomten! Det är ju vår första vår med egen tomt, så det finns nog mycket kvar att upptäcka än...

17 april 2010

tårtan



Idag gjorde jag och Klara födelsedagstårta till middagen med min mamma och pappa. Vi har en standardfyllning i vår familj som passar till allt. Den är god och inte så söt. Vi lägger den mellan sockerkaksbottnar, på marängbottnar eller som i det här fallet i en prinsesstårta.

MAMALENAS TÅRTFYLLNING

250 g frysta hallon
1 burk vaniljkesella
3 dl vispgrädde

Vispa grädden och blanda hälften med hallon och kesella.
Resten av grädden läggs ovanpå tårtan.

Klara gjorde alla de fina dekorationerna som las ovanpå ett färdigköpt marsipanskal...

födelsedagsmiddag



När man fyller år får man välja favoritmat till middag. Jag valde halstrade pilgrimsmusslor, spanska tapas och Cava! Det var mumsigt och intogs när barnen hade somnat.
spotify utgjordes spellistan av mycket nostalgimusik...



Tårtan var inköpt på Gateau, eftersom Magnus inte hunnit göra någon egen. Den hette Chocolat d ór, och var lyxigt fullmatad med god chokladmousse och chokladkräm på en browniebotten. Jag hade tidigare under dagen fått lära mig att Gateau startade ute i Saltsjöbaden och har nu växt till ett stort bageriföretag. Se mer om deras tårtor och bröd på hemsidan.

16 april 2010

uppgradering



Idag uppgraderas jag till version 44.0

Morgonen började bra med uppvakting av familjen. Magnus sa att det var ovanligt lätt att väcka barnen, eftersom dom ville sjunga för mej. Man önskar att det kunde vara så varje dag! Jag fick bla en blå tunika/klänning från Esprit och en ring med en korallsten. Båda vackra och väl utvalda av honom.



Tavlan på bilden köpte jag till mig själv igår. Den är målad av konstnären Ilze Dulmanis och heter Över stock och sten. Den har ingått i jobbets årliga konstutställning, vars vernissage jag missade i år pga fjällresan. Men ni kan läsa om förra årets evenemang här.

15 april 2010

vårkänslor



Idag är det vår ute och jag tittar på min fina pärlhyasint som kommer från goda vännen Madlis blomsteraffär Tre Liljor. En blomma i fönstret på jobbet gör mej glad. Tyvärr är jag så himla dålig på att vattna de stackars liven... Skall försöka vara snäll mot den här! Madlis blomsteraffärNorrtullsgatan gör mej också på glatt vårhumör.



Gårdagens inköpta Conversekopior i svart borstat läder gör mej också på bra humör och får mig att känna vårkänslor. Äntligen får jag ha sneakers på mej igen. Min favvosko!

Jag samlar på mej lite vårintryck idag, för i morgon utlovas blötsnö... Blää...

14 april 2010

studiebesök i förorten



Idag drog ett gäng tjejer från jobbet, iväg till Liljeholmen. Kollegan Yvonne som jobbat som byggledare för bygget av den nya bussterminalen, garaget och utbyggnaden av tunnelbanestationen, visade oss runt. Hon berättade intressanta historier om bygget och visade oss på fina konstdetaljer. Vi kollade även runt i den nya gallerian.



Efter rundturen fikade vi tillsammans och sen passade jag på att fortsätta mitt eget studiebesök i några skoaffärer, och hittade sneakers till mig och båda barnen. Schysst galleria!

13 april 2010

gott för sjukling

Idag fick jag åka och lämna barnen till förskola och skola, trots att jag inte var helt frisk. Magnus hade tidiga möten och vågade inte lita på SL...



När jag åkte hem igen, så belönade jag mig med Froosh Mango & Apelsin Smoothie. Jag har varit skeptisk till köpesmoothie, men på Nordbygg hade Byggtjänst smoothiesar i sin monter och jag upptäckte att det i alla fall fanns en god flasksmoothie! Till det köpte jag en citroncroissant och gav mig själv en motvikt till den nyttiga flaskan. Men nån slags belöning måste man ju få när ens nacke kräver Voltaren, och därmed en groggig Malena.

11 april 2010

mysig vägkrog



På väg hem från fjällen, stannade vi på Lassekrog, strax söder om Kårböle för att äta lunch. Det var gott, och höll klart bättre standard än de flesta vägkrogar. Men så finns dom med i White Guide...

Dom hade en buffé uppdukad, med både förätter som sill, strömming, patéer, sallader och två varmrätter. Jag provade deras utmärkta älgbiffar. Servicen var trevlig och barnen kunde springa omkring utan att det kändes jobbigt. Priset för buffén var 159:- och det betalade jag gärna för att få bra mat, och dessutom slippa de gamla vanliga hamburgarna.

För mer information, kika in på deras webbplats

Här är är delar av mitt lunchsällskap på den här trevliga krogen.

10 april 2010

höglekardalen rules



Jag har verkligen gillat brorsans val av fjällstuga. Vi har bott mitt i backen, det har funnits backar för alla och servicen har varit lagom familjär. Vi funderar redan på att hyra stuga i Höglekardalen nästa år. Nån som vill följa med?

Kolla in deras webbplats, för mer information.

8 april 2010

långtur



Idag hade Magnus ansvar för att hämta Klara på skidskolan, så jag hängde med familjen Beijer ut på långtur. Vi åkte runt i liftsystemet ett antal timmar. Lunchen intogs i en grävd snögrop uppe på kalfjället. Lillebror Jakob är utbildad skidlärare så jag har fått flera tips på hur jag skall förbättra min åkning. Ganska najs!!!

7 april 2010

slalomglädje


Idag var jag ute själv och åkte i flera timmar i Bydalsfjällen. Jag valde liftar som tog mig ovan trädgränsen. Solen lyste, utsikten var magnifik och jag hade det så skönt!!


Sen blev det ett pass i barnbacken med slalomprinsessan som precis lärt sig svänga. Lillebror är mer skeptisk till skidåkning. Men morbror skidläraren skall göra ett nytt försök i morgon.

4 april 2010

vårblommor


Jag älskar vårblommor. Den här veckan har jag först haft lila tulpaner, som jag brukar i stilla veckan.


Sen köpte jag fina påskliljor som pryder fönstret på vår fjällstuga.

Härligt! Nästa vecka blir det nog våranemoner...

3 april 2010

påskägg


I mitt påskägg fanns det som vanligt Anton Berghs mandelägg. Det är det absolut godaste godiset!

2 april 2010

reservatet


Det är härligt att ha Nackareservatet alldeles in på knuten. Idag har vi gått på långpromenad där och haft picnic i solen! Bra start på påskhelgen.