30 november 2011

middag med la famiglia

I vår familj gillar vi att äta god hemlagad mat, och särskilt mat från Italien. När det är mörkt och kallt ute kan man ju behöva lite sommarinspiration och härliga fräscha smaker!

Här kommer recepten för en riktig trerättersmiddag för la famiglia!


LAX- OCH CITRONLASAGNE

8 små skivor lax
12 färska lasagneplattor
0,25 purjo i slantar
0,5 dl hackad gräslök
1,5 dl riven lagrad ost
Rivet skal från en citron
1 gul lök
1 burk creme fraiche
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
Smör
Salt och peppar

Fräs den hackade löken med citronskal i smör, tills den får svag färg. Slå på vatten, smula ner buljontärningen och lägg i purjolöken. Låt koka upp, tillsätt creme fraiche och koka ihop några minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ta av från spisen och rör i osten och gräslöken. Varva lasagneplattor, lax och sås. Glöm inte att salta och peppra på laxen. Avsluta med sås överst och kanske lite extra ost. Gratinera i ugn, 200 grader i c:a 20 minuter.

SALVIAFRIKADELLER I TOMATSÅS

300 g kalvfärs
50 g parmesan
Citronskal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad lök
3 msk ströbröd
1 msk mjölk
1 ägg
Hackad färsk salvia
Salt & peppar

7 dl vatten
1 buljongtärning

Låt ströbrödet svälla med mjölk några minuter, blanda ihop alla ingredienser. Koka upp vatten med buljongtärning. Forma köttbullar och lägg dem i vattnet att koka ca 5 min. Ta upp dem med hålslev.

1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
Färsk salvia
Vatten & olivolja

Hacka lök och vitlök. Fräs hacket i smör. Blanda i tomater och smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten och olivolja och mixa till en fin konsistens. Blanda i finhackad salvia. Blanda i frikadellerna och servera med ugnspotatis, polenta eller pasta.

MALENAS TIRAMISU

200 g savoardikex
1 dl kallt starkt kaffe
0,5 dl amaretto
3 ägg
0,75 dl socker
2 dl vispgrädde
250 g marscapone
Rivet skal av en apelsin
Rivet skal av en citron
kakao

Blanda kaffet med amaretto. Dela äggen. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till skum och grädden ganska tjock. Rör ner marscaponen, grädden och cirusskalen i äggblandningen. Vänd ner äggvitorna. Doppa kexen i kaffeblandningen och lägg hälften i en form. Bred ut hälften av smeten ovanpå. Upprepa med ett lager till. Låt stå i kylen i minst 4 timmar. Sikta över kakao.

(Det går bra att byta ut amaretton mot kakaolikör, cognac eller nån annan spritsort du gillar, eller helt utelämna den.)

1 kommentar:

Kerstin sa...

Man kan byta ut amaretton mot några droppar bittermandelolja, så får man mandelsmaken utan alkohol, hälsar nykteristen!