25 maj 2011

ha alltid en handduk till hands!

Idag är det Towel Day, till minne av Douglas Adams.



Så här skrev han om handduken i Liftarens guide till galaxen:

En handduk, är utan all konkurrens det mest användbara föremål den instelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde – man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden i Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser så starkt över Kakrafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser eller mot en blick från den Dreglande Dånfinken på Traal (ett osannolikt enfaldigt djur, det tror nämligen att om du inte kan se det, kan inte det se dig – ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.

Å andra sidan, och det är än viktigare, kan en handduk ha ett oskattbart psykologiskt värde. Om till exempel en kloss (kloss = fastboende, icke-liftare) upptäcker att en liftare har en egen handduk tror han av någon anledning automatiskt att liftaren också innehar tandborste, tvättlapp, tvål, en burk med skorpor, fältflaska, karta och kompass, snören, myggspray, regnkläder, rymddräkt, etc, etc. Det blir då så mycket lättare för klossen att låna liftaren någon av dessa eller ett dussin andra artiklar som han händelsevis råkat ”förlora”? Klossen kommer att tro att en man som kan lifta kors och tvärs genom galaxen, leva som fåglarna på marken, kämpa mot dåliga odds och ta sig fram, men ändå vet var han har sin handduk, en sådan man är någonting att räkna med.

24 maj 2011

message from the dark side, there is

Hemma hos oss har Darth Vader flyttat in. Och Star Wars-filmerna är beställda på nätet...



Vi tycker att det är ganska passande i dessa mörka asktider. När Grímsvötn, ännu en vulkan med ett outtalbart namn, spyr aska över norra Europa.



Och jag har hittat en ny sorts ekoklogisk lakrits från Calabrien. Den är gjord utan socker, och därför lite skarp att bara äta rakt upp och ner, men jag tror stenhårt på den i bästa lakritskolan. Den finns i olika varianter och Scagliette har trevlig citrussmak.

23 maj 2011

en bok för dina tankar!

Förra veckan hade vi svärmor Margareta boende här. Hon var uppe för att hon sitter i en arbetsgrupp i Folkpartiet. Även fd riksdagsledamöter kan man ha nytta av! Hon är pensionerad kultur- och bibliotekschef och älskar böcker. Barnen tycker att en av de saker som är mysigast med farmor, är alla lässtunder. Här ses de alla tre i vår soffa!



Om man inte vill läsa andras tankar och historier kan man skriva ner sina egna. Jag läste i Kerstin Kokks blogg före jul, om finfina anteckningsböcker och gav maken en med texten Academics I met and liked på. Kul tycker jag eftersom han varje dag, tampas med akademiker i sitt jobb på Södertörns högskola.



Nu hade den tagit slut, och han tänkte beställa några nya anteckningsböcker och undrade om jag inte ville ha en också? Och jo det vill jag, och följer Kerstins exempel, och väljer boken som har rubriken Secret Agents I met and liked.

Kolla in fler coola anteckningsböcker hos Archie Grand här.

22 maj 2011

corona funkar helt ok...

När man grillar i solen på landet, passar det ruskigt bra med ljust öl och lime! Idag dracks den till limelax ackompanjerad av sallad på tomater och färsk grön sparris.



Corona dricker vi ju företrädelsevis när vi äter Texmex hemma eller på krogen. Och då passar det förståss väldigt bra med Guacamole. När jag jobbade på Gotlands nation på slutet av 80-talet, använde jag det här receptet, som är krämigare än den mer korrekta versionen av guacamole. Och jag tycker fortfarande att den här är godare...



GUACAMOLE
2 avokador
1 dl gräddfil
2 msk hackad lök
1 vitlöksklyfta
1 msk citron, pressad
salt
Några droppar tabasco


Kör avokado, vitlök och lök i mixer till en ganska slät röra. Blanda med gräddfil och citronsaft. Smaka av med salt och tabasco.

Bilden på guacamolen är lånad från receptsajten Meats, roots and leaves, men receptet är mitt eget.

21 maj 2011

balkonghäng med busgott bröd

Nu har vi fått det ganska mysigt på vår morgonbalkong, eller hur?!



Idag åt vi frukost där tillsammans med svärmor Margareta, som är på besök. Och då måste man ju lyxa till det! Jag hade köpt gott bröd på Brunkebergs bageri, som jag passerade på min morgonpromenad i fredags. Och det var så gott ihop med smaskiga pålägg, morgontidningen och rykande varmt te.



Brunkebergs bageri är ytterligare ett bageri som är skapat av en duktig tjej, precis som vårt favvobageri Gamla Enskede bageri. Här kan man läsa mer om driftiga HeléneBrunkan.

Bildloggan är lånad från deras schyssta webbplats

20 maj 2011

meze del 4

Här kommer två bra vegetariska alternativ, om man vill fylla på sin meze med lite fylligare alternativ, filodegspirogerna Börek och kikärtsbollarna Falafel.


BÖREK

500 gram fetaost
1 dl turkisk yoghurt
1 påse färsk spenat
2 ägg
Salt & peppar
1 förp filodeg
50 gram smör
Kalonji (lökfrö)
(eller svarta sesamfrö)

1. Värm ugnen till 200 grader C.
2. Blanda smulad fetaost med ägg, yoghurt, hackad spenat. Krydda med salt & peppar.
3. Placera en matsked av blandningen på ett hopvikt ark filodeg. Vik in kanterna och rulla en cigarr av filodegsknytet. Placera filodegsknytet på en smord ugnsform med skarven nedåt, upprepa proceduren med resterande ostblandning, så långt det räcker.
4. Pensla knytena med smält smör och strö kalonji över. Grädda i ugn cirka 20 minuter tills de fått fin färg.

Det här är en riktig favorit på mezebuffén. Funkar bra som köttalternativ och behöver inte vara varma för att vara supergoda! Jag gör dem ibland utan spenat och har i strimlad mynta istället.


SNABBFALAFEL

1 burk kikärter, 400 g
50 g Burghul
1 gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk korianderfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1 msk olja

1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Låt burghulen svälla i vatten 10 min, och pressa sen ur vattnet.
2. Mixa kikärter, burghul, lök, vitlök, spiskummin, korianderfrön, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och olja.
3. Forma smeten till små runda bollar och fritera dem i olja.
(Det går även att steka dem i smör+olja i en stekpanna, men då är det bra om dom är lite tillplattade.)

Om man har bott ett år i Israel, så går det inte att komma undan att skriva om falafel. Jag tycker verkligen att det är supergott, och hade mitt favoritstånd i Gamla stan, precis innanför Damaskusporten! Om man inte serverar den på en mezebuffe, passar den bäst i pitabröd med grönsaker, lite stark tomatsås och hoummos.

Bilden på den israeliska falafeln är lånad från sajten Israeli Kitchen, där jag har hittat flera bra recept och bilder! Mina övriga mezerecept hittar du här.

Uppdatering 2013
Bästa receptet på äkta falafel funnet!! Anna Billing på taffel.se har delat med sig av receptet från Falafelkungen i Lund. Jag har nu ropat in en gammal köttkvarn på tradera och börjat mala mina kikärtor!

19 maj 2011

jag gillar den här kampanjen!


Typiskt svenskt!

Sverige är julgran och Kalle Anka på julafton, majbrasa, midsommarstång och många små grodor.
Sverige är kräftor, kebab, bagels, sushi, nygrillad röding och falukorv.
Sverige är hängmörat kött, saltat kött och inget kött alls.
Sverige är demonstranter och syjuntor.
Sverige är gult och blått, rött och grönt, rosa och ibland lite grått.
Sverige är ja och nej och nja och lagom. Jättelagom!
Sverige är å ena sidan. Å andra sidan.
Sverige är massor av språk och mängder med dialekter.
Sverige är landsbygd och by. Tätort och förort. Och en och annan storstad.
Sverige är åker och äng, skog, mera skog, sjö, himmel och hav och allt däremellan.
Sverige är dyslektiker, elektriker och skeptiker.
Sverige är minoriteter och mexitegel, bandybollar och studiecirklar.
Sverige är kyrktuppar och moskéer, lösgodis och fredagsmys.
Sverige är tulpaner och turbaner, folkdräkt och spritt språngande naket.
Sverige är lika och olika. Och lika olika.
Sverige är och ska vara omtanke och kunskap, respekt och empati.
Sverige är och ska vara åsiktsfrihet, jämställdhet och demokrati.
Framför allt är och ska Sverige vara frihet för alla. Här ska alla ha samma rätt att existera och utvecklas. Här ska det finnas acceptans för olikheter.
Ingen annan bestämmer vem du är. Det gör du själv!

Så typiskt svenskt! Så typiskt bra!
Kolla in kampanjen, och gå med, du med!

18 maj 2011

meze del 3

Till en större meze vill man ju gärna ha lite kötträtter också. De här två rätterna, Köfte/Kebab och Kardemummakyckling är väl beprövade och har funkat på många bufféer. De flesta brukar gilla dem och de kan serveras kalla, även om de förståss är godare varma.


KEBAB / KÖFTE

500 g köttfärs
(eller lammfärs)
1 gul lök
0,5 dl hackad persilja
1 ägg
Salt & peppar
Spiskummin
Korianderfrö
Torkad Mynta

Hacka löken. Mortla spiskummin och koriander. Blanda färsen med lök, ägg, persilja och kryddor. Rör om till en jämn smet. Forma till avlånga biffar (och trä på träpinnar). Grilla dem på grillen eller i ugnen, 225 grader.

Jag gör den här gärna på lammfärs och byter ut den torkade myntan mot färsk mynta. Men om jag skall ha buffé för många är det billigare med köttfärs och torkad mynta. Dessutom gillar inte alla lammfärs... Receptet går att fyrdubbla utan problem. Smaka bara av ordentligt när du kryddar, provstek gärna en liten köttbulle.


KARDEMUMMAKYCKLING

1 kg kycklingfilé
2 msk kinesisk soja
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
1 tsk Kardemumma
Salt & peppar

Sesamfrön
(eller hackad mandel)

Rör ihop ingredienserna till marinaden. Skär filéerna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Pensla marinaden över och låt stå i minst en timme. Strö rikligt med sesamfrön (eller mandel) över kycklingen och rör runt lite. Grilla i ugnen (225 grader) till kycklingen är helt genomstekt. Ös då och då med den vätska som bildas.

Det här är en mix av ett antal recept, bla ett egyptiskt där marinadens syrliga inslag var hibiskussaft. Men jag tycker att det funkar med rödvinsvinäger, eller om man vill ha det lite sötare med tex hallonvinäger. Att det är exakt lika delar av sött, salt, syrligt och fett kommer från en kabbalistisk marinad (där siffran 4 är viktig), som vår direktor på STI, Göran Larsson brukade ha till kött. Från början hade jag alltid mandel på den här kycklingen, men eftersom det nästan alltid finns folk som är allergiska, är sesamfrön ett bättre alternativ.

För övriga meze-recept kolla här.

17 maj 2011

cider i mat och på flaska

För några veckor sen åt vi utmärkt mat på Gastropuben Queens Head, på Drottninggatan.

Den ligger alldeles bredvid mina föräldrar, och vi har gått förbi många gånger utan att slinka in. Men det var ett misstag, för det visade sig vara en pub med höga ambitioner både i ölutbud och matlagning. Jag åt en god knaperstekt grissida med cidersås och drack även cider till.



Läs mer om den, på deras webbplats!

Engelsk cider är en favoritdryck, och jag tog mig för att prova igenom några stycken sorter, efter det här restaurangbesöket. Min favorit både till utseende ;) och smak blev Green Goblin.


16 maj 2011

meze del 2

Idag fortsätter jag min serie med braiga mezerecept, som inte har funnits på min blogg. Här kommer, de för mig, viktigaste rörorna, som tillsammans med hoummos, utgör en oslagbar trio. Den brukade serveras tillsammmans med pita och oliver till anisspriten Arak, när jag jobbade i Jerusalem.

Nämligen Baba Ganough och Turkisk salad (Matbucha).


BABA GANOUSH

1 stor aubergine
3 vitlöksklyftor
2 msk tehina
1 citron
Salt
Cayennepeppar

Grilla auberginen under grillgallret så att den blir svedd. Efterstek den sen i ugnen i 30 min i 200 grader. Skala och kör den i mixer tillsammans med vitlök, tehina, citronsaft, salt och lite cayennepeppar. Det är bra att inte hälla i all citronsaft direkt, utan smaka av längs vägen, både auberginer och citroner varierar väldigt i storlek. Man brukar även behöva salta lite extra när röran stått till sig. 

Jag brukar vilja ha mer sesamsmak, så jag tar i lite mer tahina än vad som står i receptet. Men är man osäker är detta en bra utgångspunkt. Har man gasspis kan man bränna auberginen över lågan, och få ännu rökigare smak!



TURKISK SALAD

1 liten aubergine
2 röda paprikor
1 burk krossade tomater
4-5 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
Spiskummin
Chilliflakes
Salt
Gurkmeja

Hacka vitlök, paprika och aubergine. Fräs i varm panna och rör sen i tomaterna. Koka kraftigt under lock i c:a 20 min. Rör ungefär var 5:e min, så att det inte bränner fast. Småputtra sen på svag värme i c:a 30 min. Rör om ofta. Stöt kryddorna i mortel och blanda i dem, lite salt och tomatpurén och låt puttra i ytterligare 30 min. Fortsätt röra om ofta. Smaka av med ev ytterligare salt.

Detta recept kommer från Café Baguette, som låg i Lund på 90-talet och drevs av en israelisk familj. Jag tycker att den smakar precis som den vi brukade köpa på Mahane Yehuda i Jerusalem. Jag har senare fått lära mej att denna röra även kallas Matbucha och även bör innehålla korianderfrön. Men det här är mitt originalrecept...

Som bonus kommer även receptet på Lebaneh, som jag ofta kompletterar den här trion med. Det är egentligen en tjock yoghurt gjord på fårmjölk, men jag kör med vanlig turkisk yoghurt som jag kryddar upp med mynta. Den passar även till varma ugnsrostade grönsaker, grillad fisk eller varför inte till lammstek?


LEBANEH MED MYNTA

3 dl Tjock turkisk yoghurt
1 msk Olivolja
2 msk Hackad färsk mynta
1 msk Citron
Salt & Peppar

Rör ner oljan och myntan i yoghurten och smaksätt med citron, salt och peppar. Vill man krydda upp sin lebaneh, kan man röra i lite harissa eller cayenne.

För övriga meze-recept kolla här.

15 maj 2011

häxa på kalas

Klara är idag Hermione Granger! Hon är bjuden på maskerad av en klasskompis. Redan när inbjudan kom bestämde hon sig för att vara häxa, och i morse bestämde hon sig för att det var Hermione från Harry Potter-böckerna som hon skulle va.



Kalaset var i Nacka, så jag och Erik hängde i Nacka Forum under tiden som det pågick. Bla fikade vi på Barista, som är ett schysst Fair Trade-kafé. Idag var deras barista lite väl ensam/stressad, så det var inte lika bra som vanligt, men lika mysigt!!!





Kolla in deras webbplats, för att läsa mer om idén med en rättvisemärkt kaférörelse!

14 maj 2011

mumier på museum

En gråmulen lördag passar utmärkt för museibesök! Så idag åkte vi in till stan och gick på mumierunda, med pyssel, på Medelhavsmuseet.



Vi blev först guidade av en stjärnguide, hon var både kunnig, pedagogisk och rolig. Alla barn och vuxna lärde sig massor om det gamla Egypten, mumier och gudamyter. Sen fick barnen pyssla, och det tillverkades sarkofager, mumier, pyramider, masker och papyruskort.

Efter pysslet gick vi och fikade i mysiga Bagdad Café, som ligger i anslutning till museet. Caféet drivs av Umur Telmen, som oxå driver restaurangen Halv Grek Plus Turk.



Erik blev så inspirerad av dagens aktivitet, så han har varit Tuth Ankh Amon hela kvällen. Han tycker själv att han är så läskig, så vi var tvugna att skicka skrämsel-sms till pappa i Wien... :)



Bilden på museets fina utställningslokal, det gamla bankpalatset, är lånad från Medelhavsmuseets snygga webbplats

13 maj 2011

inte en dag utan en beijer...

Idag skulle jag och barnen äta middag hos familjens goda vänner Maud och Ove. Magnus är i Wien, och kunde förståss inte följa med. Eftersom värdparet bor på Bellmansgatan, så kunde vi gå dit. Men vi ville ju inte vara för tidiga, så först slank vi in på finaste barnbokhandeln i stan, Bokslukaren. Där köpte vi pysselböcker och kollade in en massa andra fina böcker.



Jag har lovat barnen att vi skall gå hit och fika en annan dag. Loggan är lånad från deras fina och informativa webbplats.

Tillsammans med oss på middagen var även min bror Jakob med familj, och sonen i huset John Filip med flickvän. Anledningen till middagen var faktiskt John Filips 24-årsdag.

Våra två familjer är väldigt nära knutna till varandra, för Ove, som är en av pappas äldsta vänner, är gudfar åt Jakob, som i sin tur är gudfar åt John Filip, som i sin tur är gudfar åt Klara...



Här är ett gammalt foto från Klaras dop januari 2004, med alla generationer gudföräldrar!

Ove som bla bott på samma gata som min farfarsfar, varit julaftonsgäst hos min farfar och farmor, kollega både med min mamma och pappa, myntade en gång uttrycket "Inte en dag utan en Beijer..." och så verkar det ju vara än idag! :)

12 maj 2011

meze del 1

Jag skall vara med och laga maten på en kompis 50-årskalas i juni, och jag har börjat fundera på om inte en Meze skulle funka. Dels är MaMalenas Catering väldigt bra på mellanösternmat, och dels funkar dessa rätter bra på en buffé.



När jag letar bland mina recept, så inser jag att de flesta av mina braiga mezerecept inte finns på bloggen. Så nu börjar en serie med dem. Först ut kommer de två bästa salladerna!


FATTOUSH, LIBANESISK SALLAD

Sallad
2 st pitabröd
1,5 msk olivolja
0,5 romansallad
4 tomater
0,5 gurka
3 dl persilja
1 dl färsk mynta
1 rödlök
1 granatäpple

Dressing
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 tsk krossad sumak

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Skär pitabröden i småbitar och blanda dem i en skål med olivolja. Häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen ca 7 min. Ställ dem åt sidan.
2. Skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en skål. Häll eventuellt av en del av vätskan så att inte salladen blir för vattnig. Kärna ur granatäpplet. Blanda ner sallad i bitar, hackad persilja, hackad mynta, tärnad gurka, skivad rödlök och så mycket granatäpplekärnor som du känner för.
3. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Blanda salladen med dressingen.
4. Lägg på de rostade brödbitarna strax före servering, eller servera i en skål vid sidan om.

Den här salladen är syrlig och fräsch. Om man skall ha den på en buffé är det bra att servera pitabrödsbitarna bredvid, så dom inte blir soggiga. Jag har gjort det misstaget mer än en gång...



TABBOULI

1 dl Burghul
2-3 Citroner
1 dl Kallt vatten
0,5 kg Färsk persilja
1 dl Färsk mynta
4 st Salladslökar
3 Tomater
0,5 dl Olivolja
Spiskummin
Kanel
Salt & Peppar

Pressa en citron, blanda saften med det kalla vattnet och låt burghulen dra i det 15-30 min.
Ta bort stjälkarna från persiljan och myntan och hacka alltsammans fint.
Skär salladslökarna och tomaterna i små bitar.
Krama ur ev överblivet vatten från burghulen och blanda den med persilja, mynta, tomater, salladslök och olivolja.
Smaka av med citronsaft, krossad spiskummin, mald kanel, salt och peppar.

Den här salladen har funnits på varje buffé som vår familj har haft, sen pappa studerade i Beirut i början på 80-talet. Han tycker alltid att det är för mycket burghul och för lite persilja, hur man än gör... Jag tror att den blir grönare och grönare i hans minne, men han har en poäng i att om den skall passa på en buffé får den inte vara för matig (dvs ha för mycket burghul i sig). Jag tycker att dessa proportioner är lagom!

Bra andra rätter att ha till sin meze hittar du här.

Bilden på alla mezerätterna är lånad av det mumsiga libanesiska snabbmatsstället Fattoush

11 maj 2011

små lätta steg...

Springa, lunka, gå...

Nu är det stegtävling på jobbet och så försöker jag dessutom komma igång med att springa. Min bästa hjälp är RunKeeper-appen i mobilen, som hjälper mej med sånt som tidtagning, intervall och är dessutom kopplad till ipoden, så jag får bra musik i lurarna!



I stegtävlingen har vi på Byggkatalogen bestämt att vi skall försöka gå runt Mälaren, och jag har på två dagar bara kommit till Skärholmen, så det är tur att det är några veckor kvar...

10 maj 2011

gräsligt bra utflyktsmål

Idag bestämde vi oss för att åka på utflykt i det fina vädret. Med besökande svärfar som extra medpassagerare. Vi åkte ut till Saltsjö-Duvnäs, och mysiga Koloni.



Där satte vi oss i deras trädgård, och medans barnen sprang runt så sippade vi vuxna på vår dryck (i mitt fall vitt vin!) och bara njöt!



Jag tog röding med kapris, sparris och kalamataoliver. En lyckosam kombination, som även Klara gillade. Magnus och Erkki åt båda två en matig räksallad och den yngste Mörckaren åt med stor förtjusning hemlagade köttbullar med en massa brunsås. När han inte smög omkring och jagade bovar!



Koloni är ett matkafé som ligger på Duvnäs gård i Saltsjö-Duvnäs.
Gården var under stor del av 1900-talet konstnären Olle Nymans hem. Idag kan man besöka hans hem som numera är museum, samt titta på modern konst i de två gallerierna. Och undersöka alla hemliga platser i trädgården, som tex den här mysiga fikavrån.



På Koloni kan man äte både ekologisk mat eller fika med mumsiga bakverk, och det är öppet hela sommarsäsongen, samt faktiskt även för julbord.




Läs mer på deras kvittriga webbplats!

9 maj 2011

miss sunshine

Idag hade Googles logga förvandlats till Roger Hargreaves figurer, med anledning av hans födelsedag.



Det passade ju utmärkt denna dag, när solen lyste starkt i huvudstaden, att hylla skaparen av Litte miss Sunshine!

8 maj 2011

lojt på söder

Erik skulle på barnkalas inomhus på Björns trädgårds parklek. Men vi ville fortsätta vara ute, så Klara, Magnus och jag hittade ett mysigt hängställe på Katarina Bangata, Loj - mat & vinkrypin.



Klara fann sig väl tillrätta och hittade det rätta hänget. Det var bara solbrillorna som saknades...



Och man måste ju bara älska ett ställe som har Idas sommarvisa på kvittot, som en hyllning till solen! Hurra för försommaren i Stockholm!!!



Bilden på deras logga är lånad från deras Facebook-grupp

7 maj 2011

jordgubbe på vårfest

Idag var det dax för Markuskyrkans vårfest med vårkonsert. Klara som sjunger i barnkören, uppträdde tillsammans med de andra som små blommor i musikalen Ogräs i rabatten. Kören sjöng även några av Majas alfabetssånger, och på bokstaven J sjöng vår lilla blomtjej solo!



Jag ska baka en tårta med Jordgubbar
och mitt i tårtan ska namnskylten stå,
sen ska jag duka fint bort i hagen
och fira Pelle på födelsedagen.
Tänk vilken tur att Jordgubbar finns,
det tycker jag och min Pelle Prins!





Förutom konsert, var det korvgrillning, loppis och tipspromenad. Magnus och Erik gick in för den med stort allvar. Tyvärr vann ingen av dem sin klass.

När vi kom hem, passade vi på att utnyttja grillplatsen på gården för en mysig lördagsmiddag!



I morgon skall vi åka till ICA Maxi och köpa nya möbler till våra balkonger, så att vi även kommer att kunna utnyttja dem, nu när det är sommarvärme!

6 maj 2011

finfint av sandell



Bästa broder Jakob med familj ställde upp som barnvakter idag, så vi fick en kväll på stan. Vi åt gott på Eyubi, gick på bio och såg Kings Speech. Dessutom hade vi bestämt oss för att ta in på hotell! Jag hade via HotelSpecials hittat ett bra pris på ett mini-dubbelrum på Birger Jarl. Men när vi kom dit, upptäckte vi till vår glädje att vi blivit uppgraderade till en designsvit! Yes!!!



Vi fick Mr Glad, designad av Thomas Sandell och med soundtrack av Jessica Folcker (på hotellets egen CD...)

Läs mer om Thomas och hans sviter här

Rummet var toppen och mysfaktorn hög, tyvärr var inte frukosten mer än ordinär. Fast det kanske är jag, som blivit kräsen?!

Dessutom berättade receptionisten att vi blivit uppgraderade med orden "Ni har blivit uppgraderade, jag vill bara säga det, så ni inte tror att våra minidubbelrum ser ut så där." Istället för att säga tex "Grattis! Ni har blivit uppgraderade till en av våra designade sviter, hoppas att ni kommer att trivas!"

Så hotellet har en hel del att förbättra, men det vi har sett av högklassig design, gör oss villiga att rekommendera Hotell Birger Jarl!

5 maj 2011

fika i bokhandeln

Lunch på stan med mamma, eftersom jag lovat henne att vara smakråd vi mobilinköp. Vi provade nya fiket i AkademibokhandelnHötorget.



Det är Wayne's som har öppnat café mitt i bokhandeln. Mysigt och lättillgängligt! Vi åt varsin grillad macka, som smakade utmärkt! Perfekt för en snabb shoppinglunch!



Interiörbilden är lånad från finfina bloggen Boktoka