30 april 2012

lantlig sista april


*** GLAD VÅR!! ***


Idag skippade vi att åka in till Uppsala för att titta på begivenheterna där. Vi körde vårt eget race. Hopräfsade löv och kvistar blev ett fin majbål och jag inser att Klara är en lika stor pyroman som sin far och mormor... Hon älskade att sköta elden och fylla på med brännbart material.


Jag och Erik vi höll oss till köket. Vi bakade syltkakor, kolakakor och kanelbullar som det skall bjudas på i morgon då vi får besök av Magnus gamla kompis Johan med familj. Dessutom såg vi till att det blev en sillmiddag värdig Sista april. Tre sorters sill, ägg, lax och grön sparris till oss sillätare och köttbullar till Erik.



29 april 2012

grilldoft över nejden


Nu har vi kommit igång med grillandet, precis som de flesta grannarna på landet. Idag grillade Magnus fina abborrar, som serverades med grönsaker grillade i grillwoken. Till det gjorde jag en fetaoströra inpirerad av vårt restaurangbesök på Faros i torsdags. Då fick vi röran istället för smör till grekiskt bondbröd, men den funkar precis lika bra till grillad fisk!



FETAOSTRÖRA

1 röd paprika
150 g fetaost
2 msk mezeyoghurt
peppar

Dela paprikan i fyra delar och grilla på grillen eller i het ugn tills skalet blir riktigt svart. Låt svalna lite och tag bort skinnet. Mixa ihop paprika, fetaost och yoghurt. Smaka av med lite peppar.

28 april 2012

härlig städdag


Äntligen kan man sitta ute i trädgården! Men då behövs förstås lite möbler. Idag bar vi ut alla möbler från vinterförvaringen. Klara och Magnus var väldigt duktiga på att skura och högtryckstvätta dem allihop.


Själv satt jag i solen och såg på... ;)

Fast inte hela tiden. Bland annat tog jag till vara på Klaras müsli  som höll på att bli gammal och gjorde en smaskig müslipaj. Den blev efterrätt till en riktigt vårlig middag med gravlax, laxpaté, köttbullar och kokt potatis.


MÜSLIÄPPELPAJ

ca 6-7 Äpplen
2 dl Råsocker
0,5 Citron
0,5 tsk Kanel
0,5 tsk Kardemumma
3 dl valfri god Müsli
0,5 dl Vetemjöl
75 g Smör
1 krm Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Kärna ur och skär äpplena i bitar och lägg i en ugnsform. Blanda 1 dl av sockret, pressad citron, kardemumma och kanel. Blanda med äpplebitarna. Rör ihop det resterande sockret med müsli, vetemjöl, salt och klickar av smör i en skål. (Det behöver inte bli en jämn smet.) Bred över äpplena. Peta ner eventuell torkad frukt från müslin, den kan bli bränd i ugnen. Ställ in i ugnen 40 minuter.

Helst skall man väl servera denna paj med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass, men färdigköpt Fresta Vaniljsås funkar utmärkt när man är i stugan...

26 april 2012

galet bra kväll på göta lejon

I julklapp fick jag och Magnus biljetter till Jesus Christ SuperstarGöta Lejon. Idag var det äntligen dax att gå. Barnen fick vara hos kusinerna i Aspudden och vi såg fram emot en helkväll på stan. Föreställningen var helt suverän! Klart bättre än Malmöversionen som jag har på skiva.


Jag gillade verkligen Ola Salo, men Patrik Martinsson som Judas och Fred Johansson som Pilatus var snäppet bättre. Däremot gillade jag inte Anna-Maria Hallgran som Maria Magdalena.
Här är några av de delar ur SvD:s recension som jag håller med om:

...För visst liknar Ola Salo som Jesus Kristus mer en rockidol än en religionsstiftare, och detsamma kunde man notera även i Malmö. Men här har han fördjupat sin gestaltning betydligt, blivit mindre kokett, i stället störd, skälvande, ångestriden. Det är en stark framställning. Man blir fysiskt berörd av att se honom piskas och förnedras...

...Intensive Patrik Martinssons Judas är också bättre än i Malmö, ännu mer svartsjukt förälskad i Jesus, och egentligen är det ju han som är föreställningens olyckliga huvudperson...


...Hela föreställningen känns betydligt mer koncentrerad, nästan fragmentarisk. Att det påminner så mycket om en rockkonsert beror förstås också på att den musikaliskt helt har ändrat karaktär. Kristofer Nergårdh har gjort nya arrangemang och leder orkestern med starkt och kraftigt rockbeat, där man både noterar magnifika gitarriff och vackra flöjtduetter...

...Fred Johansson som Pilatus har fortfarande kvällens bästa röst...



Innan föreställningen åt vi god grekisk mat på restaurang FarosSofiagatan 1. Det är en trevlig krog med en fin webbplats. Bilden är lånad därifrån...

23 april 2012

trenddagen 2012



Idag har vi på Svensk Byggtjänst ordnat Trenddagen 2012. Där temat var Effektivare samhällsbyggnad. Det var dryga 100-talet deltagare på Stockholm Waterfront, där vi höll till. Jag tycker det var många spännande talare och jag deltog aktivt i twitterflödet.


Moderator var Johanna Koljonen som skötte det utmärkt! Alla talarna går att se i efterhand på våran Youtube-kanal Byggkanalen.


En av fördelarna med att ha konferensen på Waterfront är den goda maten. Till förmiddagsfika var det surdegsbröd med tapenade, hoummos, grönsaker och parmaskinka. På eftermiddagen var det cheesecake, frukt och små illgröna smooties. Fräscht och inte så tungt. Bilden på glasen har jag lånat från kollegan Suss blogg.

Jag blev särskilt glad åt tapenaden, för i helgen återknöt jag bekantskapen med denna salta röra. Då gjorde jag den på svarta oliver, på Waterfront var den gjord på gröna oliver. Båda varianterna är lika goda. Här kommer mitt busenkla recept.

TAPENADE

2 dl oliver (urkärnade gröna eller svarta)
2 msk kapris
2-3 små sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
citronsaft efter smak

Mixa allt med stavmixer till bra konsistens, droppa i mer olivolja om det behövs. Smaka av med citron och ev mer sardeller.

16 april 2012

födelsedagsblommor


Idag fyller jag år och blev som vanligt härligt firad av familjen. Barnens födelsedagståg funkar även för deras mamma! Här tillsammans med den blå födelsedagsbuketten.


Min födelsedagsblomma har alltid varit blåsippan eftersom den blommar vid den här tiden och för att jag älskar dess skiftningar från ljusaste blått till djupaste lila. Där jag har växt upp, på Gotland och i Uppsala är den dessutom inte fridlyst, så man får plocka fina buketter! Och det gjorde vi i helgen på landet.



I år har jag inget kalas planerat, vilket gjorde en vanlig tårta lite överflödig, så en liten chokladbomb inhandlades på favoritkonditoriet Gunnarssons istället!

Det var dock inte billigt, så nästa år blir det nog i alla fall en hembakt tårta...
(Här är mitt favoritrecept för chokladmoussetårtor, som jag tror ursprungligen kommer från Allt om Mat.)

CHOKLADMOUSSETÅRTA

Botten:
200 g mandelmassa
2 st ägg
2 msk kakaopulver

Chokladmousse:
200 g choklad
4 dl grädde

Chokladglasyr:
100 g rumsvarmt smör
300 g mörk choklad
2 dl grädde
1 dl florsocker

Mandelbotten:
Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 centimeter i diameter. Riv mandelmassan grovt. Blanda ägg, mandelmassa och kakaopulver till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i 15– 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Chokladmousse:
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

Fyllning:
Låt kakan vara kvar i formen. Skär försiktigt loss kanten och se till att den lossnat ordentligt runt kanten. Häll på moussen. Jämna till ytan med en kniv eller slickepott. Låt moussetårtan stå i frysen i 3 timmar. När det är en timme kvar gör du glasyren. När tårtan vilat klart lossa den försiktigt runt kanten med hjälp av en kniv eller med varmluft, och brer över glasyr.

Glasyren:
Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och florsocker under omrörning. Slå blandningen över chokladen och rör så att allt smälter ihop till en jämn chokladsmet. Därefter rör man i det rumsvarma smöret till en slät chokladglasyr. Låt stelna någon timme så att glasyren blir fast nog att bre snyggt på det man vill glasera.

14 april 2012

soffhelg


Den här helgen var kall, grå och ganska trist. Då får man kolla på film och mysa. Först kollade vi på Tintin, som Erik gett morfar i födelsedagspresent och sen fortsatte vi vårt Matador-race.


Jag har nämligen köpt hela Matadorboxen till stugan och nu kollar vi på ett par avsnitt varje gång vi är ute, om vädret tillåter. Det är en helt fantastisk serie, som jag ju sett på teve. Men oj vad den håller att se om! Nu har vi hunnit fram till krigsutbrottet och följer våndan hos alla våra vänner i Korsbaek.



Trötta dagar kräver enkel matlagning. Då är ugnspannkaka bra att ta till. Jag gör min med lite mer ägg än de flesta recept, och så har jag lärt mig av matbloggen Smaskens.nu att det är bra att ha i lite bakpulver.

UGNSPANNKAKA

4 dl vetemjöl
6 dl mjölk
7 ägg
1 tsk salt
0,75 tsk bakpulver
50 g smör

Blanda mjölet med bakpulver och häll sen på hälften av mjölken och alla ägg. Vispa till en slät smet. Tillsätt resterande mängd mjölk och salt. Bryn smöret i långpannan i ugnen. Häll sen i smeten och grädda pannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter i 200°C.



Om man får pannkaka över kan man göra en pannkakslasagne. Jag använder ett av mina lchf-recept och byter ut omeletten mot pannkaka (som jag har delat till tunnare skivor) och varvar den med köttfärssås och toppar med ostgrädde. Gratineras till fin färg!

UGNSOMELETTE MED KÖTTFÄRS

Fyllning:
500 gram köttfärs
salt och peppar
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
Ev tomatpuré och tabasco

Botten:
4 st ägg
1 dl grädde
2 msk smör

Täcke:
2 dl riven ost
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche

Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Salta och peppra. Häll i tomatkrossen och torkad oregano och låt puttra tills vätskan kokat bort. Smaka av med tomatpuré och tabasco om du vill ha det fylligare och starkare.
Vispa äggen med grädde och oregano och häll i en smörad gratängform. Grädda i ugnen i cirka 8-10 min i 200 grader. Ta ut omeletten. Höj värmen till 225 grader.
Fördela köttfärsen i formen. Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat bunke och häll smeten över köttfärsen. Grädda ca 10 minuter eller tills osten smält och den fått lite färg.

12 april 2012

skoj tv-inspelning



Jag hade gett mig själv (och Magnus) i födelsedagspresent att gå på inspelningen av Niklas Strömstedts program Tack för musiken med Plura som gäst. Det var bara att boka gratisbiljetter på nätet och hoppas på turen. Och tur hade vi och det var hur kul som helst!

Undrar om vi kommer att synas i teve i höst, när det sänds?


Åsa och Börje hade också bokat biljetter och fått. Det var väldigt roligt att få sällskap och spendera lite vuxenkvalitetstid tillsammans. Det brukar annars vimla av mina barn och deras barn (mina gudbarn) när vi ses!


11 april 2012

skrotig lek och äpplig teater



Påsklovsutflykt till Junibacken var utlovad, och fast jag var snorförkyld så följde jag med en stund. Vädret var aptråkigt så det var i alla fall inte läge för något längre Djurgårdsbesök.



Den främsta anledningen till besöket, är att våra barn verkligen gillar Jan Lööfs bilderböcker, och att det på Junibacken precis har öppnat en skrot-utställning med inspiration från hans böcker! Alla favoriterna fanns representerade där, morfar, Fabian, Pelle, Skrot-Nisse och Farbror Fläskkorv.



Dessutom spelades det en fartfylld och rolig teaterföreställning baserad på Sagan om det röda äpplet i den lilla teatern. Erik var helt till sig och även vi andra var mycket nöjda. Det var skojiga effekter och ett bra tilltal. Det tycker jag för övrigt att det alltid är i Junibackens teaterproduktioner!

8 april 2012

kul med alla kusiner



Det bästa med påskbesöket i Småland var nog att alla fem kusinerna på Magnus sida fick träffas. Det var disco, teater, sång, lek, bubbelbad, filmklubb, kyrkobesök och mycket annat!



Tack Philip, Gabriel och Ingrid för att ni finns där för Klara och Erik.

7 april 2012

påsklunch

Ägg, ägg, ägg... De är viktiga på påskafton. Kokta fina ägg som Klara och Ingrid målade och godisägg som påskharen levererade i trädgården.



Och till äggen serverades förståss bla sill, lax, Jansson, köttbullar och gott bröd. Jag och Magnus hade bakat bröd till hela påskhelgen och det här blev nog mest uppskattat. Jag har fått receptet från min kompis Malin, som alltid bakar detta bröd när hon är värd för vår tjejfrukost. Jag har bakat olika varianter av filmjölkslimpor genom åren, men det här nog det bästa receptet.

MALINS MUMSIGA BRÖD

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
1/2 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter lättfil
2 dl mörk sirap

Blanda alla torra ingredienser noga. Rör ner fil och sirap och blanda väl. Smörj 2 st brödformar. Grädda i 175 grader i ca 90 minuter. Kolla så att de inte blir för mörka, om man inte har varmluft bör de stå långt ner i ugnen, annars mitt i.


Det här brödet går att variera som man vill, den här gången bytte jag ut vetegroddarna mot krossat linfrö, hade i en halv dl pumpafrön och kryddade med c:a 1 tsk krossad anis.


Kusinerna blev väldigt förvånade när de fick sms från påskharen efter äggletandet. Men de svarade i alla fall artigt...

6 april 2012

teaterfika



Dagens höjdpunkt var kusinernas teaterföreställning Tom och Jerry. Det vinnande konceptet med teaterföreställning från nyår upprepades i dag i Lekaryds prästgård. Erik både klippte biljetter, var vaktmästare och ljustekniker.



Klara och Ingrid var Tom och Jerry och bjöd på både teater, dans och akrobatik. Dessutom hade de fixat en teaterbar till oss i publiken. Dessförinnan hade vi i Mörckfamiljen bjudit på hembakt fika, där våra kryddiga kolakakor blev mest bejublade...



KRYDDISAR

2,5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk ingefära
1 tsk krossad kardemumma
0,5 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör

Blanda alla torra ingredienser. Ringla över sirap och lägg i mjukt smör. Arbeta snabbt ihop till deg och dela den i tre delar. Rulla ut till 40 cm långa rullar. Lägg de på bakplåtspapper och tryck till med gaffel. Grädda 10 min i 200 grader. Skär i sneda bitar när degen svalnat lite.

5 april 2012

museipicnic



Idag åkte vi mot Småland för att hälsa på Magnus släkt över påsk. Vi började precis som förra årets påskresa med ett besök på flygvapenmuseet i Linköping. Vi kollade på alla fina flygplan och pysslade i flyglabbet. Klara blev klart intresserad av flygledarsimulatorn, och testade flera gånger att taxa in och ut flygplan. Erik var mer intresserad av att klättra in och ut i de olika flygsimulatorerna.


Vi åt lunch på den utmärkta museirestaurangen, eftersom det snöade utomhus. Min picnicmat fick anstå till kvällens middag hemma hos barnens farfar i Lammhult. Jag hade lagat kesomuffins och libanesiska piroger, Sfeeha. Dom är lätta att göra, fast man måste ha tid eftersom degen kräver ganska lång jäsning. Jag nyper alltid ihop dem till trekanter, men på de flesta bilder jag har sett skall man göra små kvadrater...


SFEEHA

Deg:
1 pkt torrjäst
2,5 dl varmt vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
c:a 7 dl vetemjöl

Fyllning:
450 g köttfärs
c:a  100 g hackad lök
c:a 1 dl hackad bladpersilja
3 msk tahina
1 tsk vitlökspasta (3 vitlöksklyftor mosade i mortel)
1 msk granatäpplesirap (molass)
2 tsk tomatpuré
3 msk labneh (eller turkisk yoghurt)
1,5 tsk salt
1 tsk seven-spice
1 tsk krossad sumac
0,5 tsk chilliflakes
1 tsk mynta

Rör ut jästen i vattnet, blanda i salt och socker och låt det stå i 10 min. Blanda i olivoljan. Rör försiktigt i mjölet, en dl i taget, tills allt är blandat. Flytta degen till en oljad bunke, och rulla degbollen så att allt är täckt med ett lager olja. Täck bunken med plastfilm och låt stå ganska varmt 1,5 – 2 timmar.

Blanda köttfärsen, kryddor, lök, persiljan, tahina, granatäpplesirap, tomatpuré, labneh och vitlökspasta i en skål. Man kan även blanda i hackade tomater och rostade pinjenötter om man vill.

Dela degen i valnötsstora bitar och platta ut dem I handen. Kavla ut dem till 8 cm stora cirklar. Lägg ungefär en msk köttfyllning på varje platta. Nyp ihop hörnen till en fyrkant eller trekant. Lägg över på en plåt och pensla med smör. Täck med en kökshandduk och låt vila i 20 min. Grädda i 180 grader i ca 30 min.

Jag bytte ut granatäpplesirapen mot Balsamicocreme, eftersom min var slut. När det gäller seven-spice (sju kryddor) är den från Sevan riktigt bra. Jag gör ibland en egen kryddblandning, som jag lärde mig i Jerusalem, det är en lite generösare variant på seven-spice, recept kommer.

1 april 2012

miljötänk

Igår kväll var det Earth Hour. Vi släckte förståss lamporna som vanligt. Jag har diskuterat denna handling med ett antal människor och fått påpekanden att det inte hjälper att släcka en timme, eller att det är ett steg tillbaka att vilja släcka och inte kämpa för att fler skall få tillgång till el. Men jag tycker fortfarande att det är en viktig symbolhandling! Dessutom är det mysigt att sitta och läsa roliga böcker i skenet av stearinljus.



Så här skrev Susanna Baltscheffsky i SvD angående Earth Hour, och jag håller fullständigt med:

"Earth hour är givetvis en symbolhandling. Det inser de allra flesta och många har inget emot att stänga av ljuset och de brusande apparaterna en liten stund. Många vill dessutom ta cykeln i stället för bilen och byta till energiglas när villan renoveras.
  På samma sätt som att få tror att tortyr upphör om man skriver på en protestlista, eller att bensinskatten sänks enbart genom att klicka i ett upprop på nätet, förstår folk i allmänhet att det krävs mer än att haka på en kampanj.
  Det intressanta är att denna symboliska åtgärd väcker så mycket motstånd. Är det samma personer blir provocerade nu som på 1990-talet försökte bevisa det förkastliga i att skölja ur tomma mjölkpaket och lämna till återvinningen?
  Räknenissar i stugorna gjorde kalkyler som visade att det var mer miljövänligt att slänga kartongen än att diska den i varmvatten. Det var ett imponerande engagemang för att argumentera emot återvinning av material, men varför?"


Klara har jobbat med miljöfrågor i skolan och var förståss väldigt glad att vi släckte lampan, precis som de hade talat om i skolan. Den här fina handen kom hon hem med i fredags!