29 juni 2012

almedalen here i come



Nu börjar min semester och jag skall efter helgen vara 5 dagar på Gotland. Det blir en blandning av seminarier, mingel, badstrandshäng, släktbesök och god mat. Magnus är där för Konstfacks räkning, medans jag är där mest för min egen räkning. Några seminarier om bygg och energi blir det förståss, men jag har inga måsten. Jag ser detta som nått kul och inte som jobb. Senast jag var på Almedalsveckan var 2009 och då hade jag två mingelproffs med mig, men den här veckan får de vara hos farmor Margareta och hennes Anders istället.


Oftast är vi ju på Gotland på medeltidsveckan, och då brukar vi se ut så här, senast 2010. Men den här gången blir det mer moderna kläder. För att peppa mig och fundera på vad jag vill se, äta och uppleva kollar jag på mitt gamla blogginlägg Gotlandstips. Åhh vad jag längtar till mån morgon!


28 juni 2012

biokväll i sommarstockholm


Jag är gräsänka i stan och biosugen, och tack vare kompisarna Åsa och Malin gjorde vi slag i saken och gick på A royal affairVictoria. Den handlar om det danska hovet på 1700-talet och kampen mellan de konservativa krafterna och upplysningen. Toppenbra kostymdrama med alltid lika snygga Mads Mikkelsen i huvudrollen. Den danska drottningen spelades av vackra svenska Alicia Vikander.


Efteråt gick vi och åt god indisk mat på kompisgängets gamla favorit Indira. Jag åt en utmärkt curry med kyckling och spenat. I morgon kväll börjar min semester. Åh vad jag längtar!

Kvällsuppdatering: Italien slog Tyskland i den andra semifinalen. Gissa om jag kommer att sitta bänkad framför Spanien-Italien på söndag?!?

27 juni 2012

heja spanien!

 

Idag hejade vi fram Spanien till EM-final. Jag hade åkt ut till stugan efter jobbet och Magnus grillade fisk åt oss allihop. Mums! Till det drack vi en riesling som var helt magnifik. Jag hade läst detta blogginägg hos Anders Öhman  och blivit så nyfiken. Och Kung Fu Girl levererade verkligen! Det visade sig också att vinet kom från samma producent som Eve Chardonnay, som vi drack på Långbro Värdshus. Jag gillar tydligen   Charles Smith Wines. Till matchen plockade jag även fram mina specialmandlar, eftersom man ju måste ha nån slags snacks när man kollar på fotboll...


26 juni 2012

sommarlunch med redaktionen


Jag jobbar med världens bästa gäng! I dag åt vi sommarlunch tillsammans och firade att del 3 och 4 av årets Byggkataloger gått till tryck. Vi brukar äta på nya roliga restauranger vid varje trycktillfälle. Den här gången blev det Långbro Värdshus. Vi åt laxtartar med pepparrot och forellrom till förrätt och till varmrätt åt vi kokt torsk med pepparrot, smör och räkor. Till detta supergott bröd och små söta färskpotatisar.

Företaget bjuder på maten, men inte på alkohol till. Men vi hade lagt lunchen på eftermiddagen, så att vi skulle kunna köpa till ett glas vin själva om vi ville, och det gjorde vi förståss! Vi fick en utmärkt amerikansk Chardonnay, Eve. Den finns i Systemets beställningssortiment, och kan nog hamna hemma hos oss i framtiden!


25 juni 2012

flädersäsong

Nu är sommaren här och jag har gjort min flädersaft. Den skall bara dra i fyra dagar först. Vi letade efter fläder på landet hela helgen, men hittade ingen vild buske. På vår nyplanterade buske fanns det bara tre blommor... Men så upptäckte jag på väg hem från tunnelbanan hemma i Kärrtorp att vi har en stor buske i kanten av vår parkering. Vilken lycka!



Har dessutom hittat ett recept på fantastiska matbloggen Picki Picki som jag vill testa att göra av årets saft.

FLÄDERKRÄM

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3/4 dl koncentrerad flädersaft

Vispa grädden (ej hårdvispad, hellre lösvispad). Vispa för hand ner först creme fraiche, smaksätt därefter med flädersaften. Låt stå kallt till servering. Servera krämen till färska sommarbär.


Ett tips är att plocka dubbelt så många blommor som du behöver, frys in hälften och gör ny saft när den gamla tagit slut. Blommorna tar mycket mindre plats än ytterligare 5 l saft...

24 juni 2012

släktkalas

Idag invaderades vi av ett gäng Markska ättlingar. Dvs de som härstammar från min morfar och mormor Aksel och Anu Mark. Min bror Jakob med familj, min moster Tiina & morbror Lasse och min kusin Eva med familj. Vi firade att morfar har fyllt 99 år. Yngst på festen var mitt kusinbarn, 4 veckor gamla Sture som vandrade runt bland famnarna, på bilden ligger han i min brorson Jonatans knä. Sysslingarna hade vattenkrig, vilket Klara och Erik uppskattade!


Tyvärr orkade morfar Aksel inte komma ut till sin stuga, men mamma och Jakob var inne till honom i Uppsala med lite lunch och hälsningar. Tidigare i veckan stod det så här om honom i UNT.


22 juni 2012

midsommarsill

***GLAD MIDSOMMAR!***


I år firade vi midsommar på landet. Vi tog det väldigt lugnt men hann ändå med både sillunch, jordgubbstårta, majstång och blomsterkransar. Det var bara vår familj och mina föräldrar i stugan, men på eftermiddagen dök dock några danssugna grannbarn upp, så vi fick lite nytta av vår mini-majstång!


Min favorit till midsommar är matjestårtan, men Klara vill absolut ha både löksill och senapssill. I år hittade jag på ett nytt sillrecept till henne, som blev mycket uppskattat. Det är en variant på fransk löksill men med bla pepparrot i. Jordgubbstårtan gjorde jag av marängbottnar, limecurd blandad med grädde och jordgubbar. (Eftersom de här marängbottnarna blir ganska kompakta, är tårtan godast efter några timmar).



KLARAS LÖKSILL 

1 burk inläggningssill 

Lag: 
3 dl vatten 
1,75 dl socker 
0,5 dl ättika 12% 
0,5 dl äpplecidervinäger 
10 kryddpepparkorn 
10 vitpepparkorn 
3 st lagerblad 

1 rödlök 
2 schalottenlökar 
1 bit purjolök 
1 liten bit pepparrot 

Krossa pepparkornen i mortel. Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt den kallna.
Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och skär rödlök och schalottenlök i tunna skivor. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Tärna pepparroten i små tärningar.
Varva sill, lök och pepparrot i en burk. Häll över lagen och ställ sillen i kylskåp.
Låt stå minst 2 dygn innan den serveras.

20 juni 2012

aw i vårat kök

Då och då bjuder vi in till AW (after work) hemma hos oss. Och idag var en sån dag. Lite vänner med eller utan barn åt tapas, drack lite vin, öl och/eller läsk och umgicks. Mysigt! Favoriten på tapasbuffén var nog den rostade färskpotatisen med mojo rojo. Den spanska paprikasåsen som brukar serveras till saltkokt potatis. Här kommer mitt recept som härstammar från en mysig restaurang i Puerto Mogan Gran Canaria.



MOJO ROJO 

1 röd paprika
1 skiva vitt matbröd
2 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 tsk spiskummin
1 dl olivolja
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikan, kärna ur den och olja in den med lite olivolja. Rosta den i ca 20 minuter tills skalet börjar svartna. Lägg den heta paprikan i en plastpåse och låt svalna i kylen. Blötlägg brödet i vinäger. Pressa vitlöken. Dela och kärna ur chilin. Skala paprikan. Mixa bröd, vitlök, chili, salt, spiskummin och paprikan till en jämn röra. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du mixar.


Härliga vänner på aw hemma hos oss!

19 juni 2012

nu tar vi fransoserna!

Idag spelar Sverige mot Frankrike och vi äter därför franskt. Gratinerade crêpes med köttfärs och dricker cider till. Så enkelt att göra och barnen ger tummen upp. Bon appetit!



BARNEN MÖRCKS FAVORITCRÊPES

Stek 10 Crêpes och låt svalna. Stek 500 g köttfärs med 1 msk tacokrydda, 1 vitlöksklyfta, salt&peppar, 1 msk tomatpuré och 1 tsk oxfond. Fyll crêpen och riv över ost, gratinera i ugnen, 225 grader, tills osten smält och fått fin färg.


Det har gått dåligt på sistone med vårt EM-tips, men ikväll vill vi inte få rätt eftersom vi har tippat vinst till Frankrike...

Kvällsuppdatering: Vi hade fel! Yippie! Zlatan och Sebastian gjorde varsitt mål i kvällens supermatch.

17 juni 2012

lunch på fotografiska


Idag umgicks vi med Margareta och Anders hela eftermiddagen. De skulle åka på en kryssning med Birka Cruises vid 16-tiden, så vi hängde på grannen Fotografiska fram tills dess. Först åt vi utmärkt räksallad till lunch i restaurangen (med Stockholms vackraste utsikt) och sen kollade vi på utställningarna. Barnen gillade särskilt OS-utställningen ePic Moments och upptäckte där att man kunde posera i landslagets jackor!

16 juni 2012

snygga glasunderlägg

För att skydda vårt nya soffbord av oljad ek, så köpte Magnus glasunderlägg i Finland. De visar serierutor från Tove Janssons engelska version av Mumintrollet. Underläggen är designade av Optodesign.


Det här är min favorit! Muminmamman är så cool och jordnära på en gång. På den andra bilden syns några fler av underläggen och sommarens roséfavorit Carmen.


15 juni 2012

engelsk korv framför fotbollen

Idag är det en viktig match! Sverige mot England. Vinna eller försvinna... Och vi måste förståss äta engelskt! Engelska korvar från Taylors & Jones, potatissallad och engelsk öl.


På besök i Kärrtorp befann sig även Magnus mamma Margareta och hennes man Anders. Så vi hade en trevlig kväll tillsammans. Farmor läste för Klara, medans Erik spelade spel och vi andra höll tummarna för Zlatan och grabbarna.


Kvällsuppdatering: Tyvärr förlorade Sverige och vi är utslagna ur EM. Urtrist!!!

13 juni 2012

eriks första skolavslutning



Idag var det skolavslutning i Estniska skolan. Eriks första. Här är han i ledet tillsammans med klasskompisar och biträdande rektor Lasse. Själva avslutningen var som vanligt i Finska kyrkan.


Klara hade valt skolavslutningskläder både till sig och lillbrorsan. Jag tycker hon har gjort ett gott val. Särskilt solbrillorna var hon nöjd med!

Efter avslutningen åt vi lunch tillsammans med min mamma på Eriks favoritrestaurang Taco Bar, och sen drog vi till Södertälje och Tom Tits. Vi var där i tre timmar, men det var alldeles för kort. Så vi kommer garanterat att återvända till detta roliga ställe och då får det nog ett eget blogginlägg!

12 juni 2012

jag och klara på em-bion


Idag hade jag fått tag på två biljetter till EM-bion, dvs Bio Rio där SVT:s EM-program spelas in. Eftersom vi inte fick tag på nån barnvakt, så stannade Magnus hemma med Erik och jag och Klara drog dit. Matchen som skulle visas var Grekland-Tjeckien.


Jag höll på Grekland och Klara på Tjeckien. Hon fick flaggor målade på kinderna av svt:s sminkös och beställde sen hela EM-menyn, läsk, godis, popcorn och macka!!


Det var jättekul att se hur sändningen gick till och få se på fotboll med andra glada fans, men det fanns ingen tid att komma nära och fotografera, så mina bilder på favoriterna André Pops och Johanna Frändén är väldigt suddiga...

11 juni 2012

blinier från ukraina


Idag spelar Sverige mot Ukraina och jag har gått med Sverige-tröja hela dagen. Till middag har vi bestämt att det skall serveras nått från Ukraina. Och på Wikipedia står det att blinier även serveras där, så då blir det blinier med röd rom, smetana och rödlök!

HEJA SVERIGE!



UKRAINSKA BLINIER 
C:a 25 st 

0,5 pkt jäst 
5 dl ljummen mjölk 
3 dl bovetemjöl 
2 dl vetemjöl 
1,5 dl gräddfil 
2 ägg 
2 krm salt

Dela äggen i vitor och gulor. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfilen, äggulor och salt. Vispa slät och låt jäsa i 30 min. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten så att allt blandar sig. Smält smör i pannan och grädda tre ”plättar” åt gången, 2 min per sida.

Barnen fick sina blinier med hallonsylt och smör, för så äter Hemulen sina i boken Vem kan trösta knyttet.

Och knyttet gick med trötta ben mot väster
han var så ensam som ett knytt kan bli.
Där satt en glad hemul med sina gäster
och tände på ett stort fyrverkeri.
Varenda en bar blommor i sin svans
och inne under träden var det dans
och fyra karuseller åkte runt med spel och sång
där satt de tretton homsorna med varsin röd ballong
hemulen åt en stor blini med hallonsylt och smör
men ingen såg att knyttet kom och stod där utanför.
Men vem ska trösta knyttet med att säga som det är:
stig in och säg godafton så de SER att du är här! 




Och eftersom sylten var slut hemma, kokade jag ny burk på ett paket frysta hallon. Det går fort och blir så mycket godare än köpesylten.

HEMULENS HALLONSYLT 

1 liten burk 

250 g frysta hallon 
1,5 dl syltsocker 
0,5 lime, saften 
1 knivsudd vaniljpulver

Värm alltihop i en kastrull, rör ordentligt så att det inte bränns i botten. Koka några minuter tills sockret löst sig. Häll upp på väl tvättad burk.


Kvällsuppdatering: Sverige vann tyvärr inte... Men maten var god!

10 juni 2012

sommarutflyktens bästa kaka



Nu är det äntligen tillräckligt varmt för balkonghäng, fika i det gröna och mysiga utekvällar. Idag var det fikautflykt med Eriks klass vid Djurgårdsbrunn. Jag hade bakat en kaka som blev helt otroligt god. Den kommer säkert att dyka upp vid fler tillfällen i sommar...


FANTASTISK CITRUSKAKA 

200 g smör 
1 lime, skal och saft 
1 citron, skal och saft 
2 ägg 
3 dl socker 
1,5 dl grädde 
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Riv skalet på citrusfrukterna och pressa sen ur saften. Vispa socker och ägg och rör därefter ner citrusskalet och saften, smöret och grädden. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad kakform och grädda i 45-50 minuter i 175°. Låt svalna innan du skär upp skivor.

Kakan en variant på en saffranskaka som jag hittade på fina, inspirerande bloggen Söta saker.

7 juni 2012

övernattning med nachos

Idag sov Eriks klasskompis Hannes över hos oss. Barnen ville sova allihop på madrasser i vardagsrummet, så vi plockade fram sovsäckar och bredde ut. Ganska mysigt!


Till middag hade Klara önskat tex-mex och Erik hade specificerat det nogrannare till Taco Bars nachos med smält ost och kryddig köttfärs. Och som den snälla mamma jag är så plockade jag fram tacokryddan ur skåpet och fixade detta. 


Vi äter som jag skrivit tidigare, inte tacos som fredagsmys, men däremot kan det vid andra tillfällen förekomma olika varianter av texmex-mat hemma hos oss. Och för ett tag sen tröttnade jag på den färdiga kryddblandningen och skapade en egen utifrån några framgooglade recept. Vi gillar den skarpt och tycker att den är väldigt god! 


TACOKRYDDA 

3 msk anchochilipulver 
1 msk paprikapulver 
1 msk rökt paprika
2 msk mald spiskummin 
1 msk mald koriander
2 tsk råsocker 
1 tsk oregano 
1 tsk timjan 
1 tsk mald pomerans 
1 tsk vitlökspulver 
1 tsk lökpulver
2 msk maizena

Gör så här: Blanda alla ingredienser. Förvara i en burk med lock. 
(2 msk krydda är lagom till 500 g köttfärs.)

6 juni 2012

nationaldagspicnic

*** GLAD NATIONALDAG ***


Idag hade vi picnic i det fina vädret. Tillsammans med familjen Dimdal-Bylund intog vi Långbroparken. Vi åt lunch bestående av pizzabullar, kyckling, coleslaw och vattenmelon. Till fikat hade jag bakat min goda kardemummakaka med persikoklyftor i.


Efter lek i parken åkte vi hem till Lovisa, Markus och Teodor. Där badade i deras pool och blev bjudna på en fantastisk chilli. Den kommer jag med säkerhet att återvända till här på bloggen...


I senaste numret av Bamse hittade Erik Sjörövar-Jennys pirat-pizzabullar och önskade dessa. De var gjorda av en sconesdeg, men jag ville hellre ha bullar gjorda av en jäsdeg, så vi jämkade ihop ett Allt om Mat-recept med Bamses recept. Och sen bakade han och jag det nu på morgonen!

SJÖRÖVAR-JENNYS PIZZABULLAR 

C:a 30 bullar  

Bullarna:
50 g jäst 
50 g smör 
5 dl mjölk 
1 tsk salt 
13 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 

Sås: 
0,5 dl ketchup 
0,5 dl chillisås 
1 dl tomatpuré 
oregano 
salt och peppar 

Fyllning:
Rökt skinka 
Riven ost 

Till pensling:
1 st ägg 
2 tsk oregano 

Finfördela jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i saltet. Mät upp mjölet och blanda med bakpulver. Tillsätt det och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min under duk. Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar ca 45x25 cm. Finhacka skinkan och riv osten. Blanda ingredienserna till såsen. Bred ut 1 dl pizzasås på varje rektangel och fördela skinka och riven ost jämnt över degen. Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär c:a 15 bitar av varje. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa i 15 min. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda 12-15 min i 225 grader, de ska ha fin färg när de är klara. Servera dem gärna ljumma. Förvara i frys eller kyl om de inte ska ätas direkt.

3 juni 2012

jordgubbsrepris



Idag var det avslutningskonsert i Markuskyrkan. Barnkören och Diskantkören sjöng fina somriga sånger och sen bjöds alla familjer på jordgubbstårta. Klara fick återupprepa förra årets soloinsats med Majas J-sång om jordgubbar. Och min mamma som också var med, hade både köpt jordgubbar och tagit med min pappas nykokta jordgubbssylt som present till Klara. Mycket av det goda, röda guldet...

2 juni 2012

hurra för crissans nya jobb!

Idag säger vi dubbelgrattis till min kompis Crissan. Hon har både fyllt år och fått jobbet som varuhuschef för IKEA Gävle. Vi ordnade tillsammans med hennes man Pelle middag för henne idag. Vi fixade förrätten som bestod av Laxcarpaccio och grillad grön sparris, till huvudrätt blev det grillad filé black and white med hemgjord rödvinssås och bearnaise, och färskpotatis. Till efterrätt hade Pelle beställt en "blå box-tårta". Här fotar födelsedagsbarnet sin tårta!



Jag gillar inte när man har för mycket topping på carpaccion, men vill man kan man komplettera med rostade pinjenötter och färsk ruccola.

MÖRCKS LAXCARPACCIO 

300 g färsk lax 
1 lime, saft 
4 tsk kryddig olivolja 
1 dl nyriven parmesan 
flingsalt 
svartpeppar

Skiva laxen så tunt som möjligt. Lägg upp den på ett fat och salta. Pressa över limesaft och ringla över olja. Låt stå några minuter. Strö över parmesan och vrid några tag med pepparkvarnen.


Jag hade även en nattlig ölskola med Pelle och lärde mig allt om APA och IPA och olika humlesorter mm. Superkul!

1 juni 2012

muminspelet passar i regn


Magnus medförde från sin Finlandsresa Muminspelet. Och det passade verkligen idag när vi ville hitta på nått kul i stugan. Vi gillar ju Muminfamiljen allihop och detta var ett roligt spel, något segt för Erik kanske, men han vann till slut och blev väldigt upprymd över det.


Och man måste ju bara älska ett spel, där reglerna inleds med denna historia!

Hur det kom till:
Det hade varit gäster i Mumindalen. Mostrar, nevöer och kusiner på fädernet. De stannade två hela dagar och Muminmamman, som inte visste vad hon skulle ta sig till, förde dem ut på vandring runt hela Mumindalen. Till Grottan, till badstranden och med segelbåt ut i Hattifnattarnas Ö, upp till berget där Trollkarlens hatt en gång legat, kors och tvärs över bäcken och genom syrenbersåerna, palmdungarna och lövängarna. Och ännu var det inte tid för gästerna att fara hem. Så hon förde dem ända upp över Ensliga Bergen till det ödsliga höglandet därbakom, där nästan ingen varit förut. Släktingarna klagade över att de fick ont i fötterna men de fotograferade ordentligt alla sevärheter och högg in sina namn i klippan på den högsta toppen av Ensliga Bergen (den mellan de båda hängbroarna, du vet). Så for gästerna äntligen…

…och först då märkte Muminmamman att Klippdassen gnagt ett hål i hennes väska. Hon tömde ut hela innehållet på matsalsbordet. Näsduken fanns kvar, och ståltråden och isolerbandet och pennkniven och de torra strumporna och aspirintabletterna – men hon hade tappat nyckeln till syltkällaren, två snäckor och åtta vackra stenar. Att nyckeln var borta var en ren katastrof, för Muminfamiljen hade tänkt ställa till med stor fest för att fira gästernas avfärd. De två snäckorna skulle hon använda till ett snäckskrin hon höll på att göra av en av Muminpappans cigarrlådor (han har övergått till pipa men har alltid bjudcigarrer hemma), och alla vet ju hur högt Muminfamiljen skattar vackra stenar. Och det här var alldeles extra fina, plockade på Hattifnattarnas Ö. Muminmamman satte sig ner och ritade sex kartor av Mumindalen (och de blev ganska snygga, för Muminmamman är duktig på det mesta) och ritade in sina vandringar. Hon delade ut kartorna åt Muminpappan, Mumintrollet, Snorkfröken, Snusmumriken och Sniff och behöll en själv, för nu skulle alla ut och leta reda på de försvunna sakerna. För att göra det hela roligare – i Mumindalen gör man också tråkiga saker på ett roligt sätt – utlovade hon en del överraskningar, såna älskar Muminfamiljen. Och för att göra det hela ännu mera spännande sa hon att den som hittade nyckeln till syltkällaren och dessutom hade lyckats få ihop minst två vackra stenar eller en snäcka skulle vinna leken om han lyckades föra nyckeln tillbaka till Muminhuset utan att bli hejdad av nån av de andra. Blev han hejdad så måste han lämna ifrån sig nyckeln, och den nya ägaren fick i sin tur försöka ta sig hem till Muminhuset utan att bli hejdad på vägen. 
Jaha, så här tillkom alltså Muminspelet.