8 oktober 2012

erik fyller år


Idag fyller min envisa, söta och väldigt kluriga kille 7 år. Han som fortfarande har en lucka fram i munnen och som önskade en James Bond-tårta.


Grattis Erik! Hurra, hurra, hurra, hurra!


7 oktober 2012

scout-klaras stroganoff



I höst har Klara börjat på scouterna och i helgen var hon ute på sin första övernattning. Hon är med i Kärrtorps scoutkår, avdelningen Dinosaurien. En av de bästa sakerna under helgen var att få laga mat på stormkök. Och den Korv Stoganoff de gjorde har hon nu skrivit ner receptet på.


KLARAS SCOUTSTROGANOFF

6 portioner 

800 g falukorv 
1 gul lök 
3 dl creme fraiche 
4 msk tomatpuré 
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk mejram 
(1 dl grädde)
Salt o peppar 

Man börjar med att hacka lök och korv. Sen ska man steka löken. Blanda korv, creme fraiche, tomat och alla kryddor i en kastrull. Häll i löken och koka lite. Och häll i grädde om det behövs mer sås. Då kan man också ha i lite mer kryddor och tomat.

Smaklig måltid alla, önskar Klarascouten!

6 oktober 2012

mamalenas gör meze

Idag återuppstod MaMalenas. Jag hade lovat att laga en mezebuffé på kollegan Ankis 60-årsfest. Det var kul att ta på förklädet igen och göra mat till ett 50-tal personer. Jag hade Magnus med mig i köket och vi poppade musik och hackade persilja så det stod härliga till. Festen hölls i en trevlig lokal vid Skurusundet.



Ankis MEZEBUFFÉ 


Pitabröd 
--
Honungsmarinerade champinjoner
Ugnsbakad inlagd paprika
--
--
--


Alla recept förutom paprikorna och champinjonerna finns redan på bloggen, klicka bara på respektive rätt så kommer du till receptet. Och för att receptarkivet skall bli komplett kommer här även de två sista recepten.

INLAGDA PAPRIKOR 

3 röda paprikor
 1 dl olivolja
2 msk balsamicovinäger 
1 vitlöksklyfta 
2 msk färsk oregano 
Svartpeppar o flingsalt 

Dela paprikorna på hälften och ta ur fröna. Lägg dem med skalet upp på en ugnsplåt. Skjut in dem nära grillgallret och grilla i 275 grader i c:a 20 minuter. Paprikorna skall bli svarta. Lägg paprikorna i värmetålig plastpåse och låt svalna. Ta ur paprikorna ur påsen och skala dem. Dela varje halva i 5-6 strimlor. Blanda en marinad av olja, vinäger och skivad vitlök. Krydda med oregano, salt och peppar. Lägg i paprikorna och låt dra i minst en timme.

GRANDS HONUNGSCHAMPINJONER 

400 g Champinjoner 
0,5 dl honung 
1 dl vitvinsvinäger 
3 dl olivolja 
0,5 kruka basilika 
Salt och svartpeppar 

Skiva eller klyfta champinjonerna. Strimla basilikan. Blanda marinaden och krydda med basilika, salt och peppar. Lägg i champinjonerna och låt marinera i 2-3 timmar.