25 december 2012

komplimangkalender


Årets december har varit snäll även mot en trött och grinig mamma. Klara bestämde nämligen att jag skulle få en komplimangskalender under advent.


Bakom varje lucka fanns det en komplimang eller en hälsning. Bättre sätt kan man ju inte vakna på!


Vissa luckor gav kanske upphov till funderingar över givarens motiv, men det tycker jag bara var charmigt. Luckan med orden "snö är fulare än du" gav också upphov till en diskussion om hur en komplimang bör formuleras...


Alltihop avslutades med en liten karta i lucka 24, som gick till en present. I den fanns det ett hjärta som jag skall ha på jobbet.

Jag har världens bästa barn och kalendern är nu nedpackad i adventslådan för återanvändning 2013...

24 december 2012

god jul!


God Jul önskar vi med en av mina julfavoriter!
Stjärnorna faller i natten nu
himlarna sänker sig ner över jorden
Och när stjärnans bloss tänder sitt ljus hos oss
brinner en låga klar i hela Norden

Julen är här
och lyser frid på jorden
Glädjen är stor
i ett barns klara ögon bor den
Julen är här
i våra mörka länder
Kom, låt oss ta varandras händer
när julen är här

Och jag vill tända en stjärna till
den som har frusit och gått vill i världen
För den som inte finns hos oss
tänder vi nu ett bloss
brinner en låga klar
Kom hit, här är den

Julen är här...

Ge oss av den frid som rår
i stjärnornas förunderliga hem
Led oss på den väg vi går
så att vi hittar hem till dem

Julen är här
och lyser frid på jorden
Glädjen är stor
i ett barns klara ögon bor den
Julen är här
i våra mörka länder
Kom, låt oss ta varandras händer
när julen är här


23 december 2012

julmusik är viktigt

På en gammal dvd har jag ett inspelat program med Mupparna, som heter A Muppet Family Christmas. Där sjunger Mupparna, figurerna från Sesame Street och Fragglarna julsånger och umgås. Jag försöker se den varje jul, och tycker den är så himla rolig. Dessutom finns många av mina favoritjulsånger med.


För det där med julmusik är viktigt! Mina tre skivor som alltid måste spelas varje Jul är:
Welcome Christmas med S:t Jacobs Kammarkör, A Christmas gift for you med Phil Spector och She & Him's julskiva. I den trion finns det sakrala, det amerikanskt glättiga och det finstämda. En bra kombo för julen tycker jag.


Men sen finns det förståss andra typer av jullåtar som jag gillar, och i år satte jag samman en kompletterande julmusiklista som består av följande sånger och är toppenbra:

Belle&Sebastian – O Come, O Come Emmanuel
Lise&Gertrud – Karl Bertil Jonsson 14 år
Bruce Springsteen & E Street band – Santa Claus Is Comin' To Town
Iggy Pop – White Christmas
Bette Midler – Have Yourself A Merry Little Christmas
Tracy Thorn – Hard candy Christmas
Mauro Scocco – Snart kommer änglarna att landa
Glasvegas – A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)
Cyndi Lauper/The Hives – A Christmas Duel
Håkan Hellström/Plura – Fariytale Of New York
Aretha Franklin – Joy To The World
Hello Saferide – iPod X-mas
Anders F. Rönnblom – Det är inte snön som faller
Moneybrother/Jerry Williams – Falling in love (with Christmas time)
Frankie Goes To Hollywood – The Power Of Love
Bo Kaspers Orkester – Önska Dig En Stilla Natt
Prince – Another Lonely Christmas
Boney M – When A Child Is Born
Spike Jones – All I Want For Christmas Is My Two Front Teeth
Smaklösa – Jul Vid Lauterhorn
Torsson – Rolf Ren
Lars Vegas Trio – Kalle och hans vänner

Den finns på Spotify under namnet: Julfavoriter 



PS. Dessutom är det väl aldrig fel med lite Bing Crosby/David BowieThe Pogues och King's College choir.

21 december 2012

trevliga juliga recept

Den sista av favoriterna på årets julbord som  jag lägger upp recept på är en stjärnanissmakande pickles. Ett toppenrecept hittat i Allt om Mats jultidning 2012. Man ska tänka på att inte koka morötterna och blomkålen för länge, så att de fortfarande är krispiga! Burken med pickles stod sig flera veckor i kylen och funkade som tillbehör till många rätter.



GLASMÄSTARPICKLES

250 g morötter
0,5 blomkålshuvud
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 tsk salt
3 lagerblad
2 stjärnanis
10 kryddpepparkorn
0,5 tsk gula senapsfrön
1 rödlök
1 knippa dill

Tillagning
1. Skala och skär morötter i bitar, ca 2 x 2 cm. Koka dem i saltat vatten ca 10 min. Dela blomkålen i mindre buketter och låt koka med när ca 3 min återstår av koktiden. Häll av och spola av med kallt vatten.
2. Koka ihop ättika, socker, vatten, salt och kryddor. Låt lagen kallna.
3. Skala och strimla löken. Plocka dillen.
4. Varva rotfrukter, lök, dill och ättikslag i en väl rengjord glasburk. Låt stå ca 4 timmar före servering, gärna längre. Förvara i kylen.

Bilden är lånad från Allt om Mats webbplats.

Som bonus vill jag ge ett tips på vad man kan göra, om man har en mörk och en ljus blockchokladkaka, odense nougat, lite mandelspån och kokosfett, nämligen barnens julgodisfavoriter - Wienernougat och Ischoklad. Vi gör dom numera varje jul tillsammans med knäck och fudge. Busenkelt och barnsligt gott. Och ganska billigt, eftersom det inte behöver vara finchoklad!



WIENERNOUGAT

100 g flagad mandel
250 g odense nougat
150 g choklad (hälften ljus och mörk)

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan. Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

ISCHOKLAD

200 g choklad (hälften ljus och mörk)
100 g kokosfett

Bryt sönder chokladen och smält under omrörning i vattenbad eller mikro. Lägg i kokosfettet och låt det smälta under omrörning. Ev. behöver du värma lite mer. Ställ ischokladformar på en bricka. Häll ischokladen i formarna ställ att svalna till i rumstemperatur och förvara sedan i kylen.


Ischokladen och Wienernougaten tävlade i årets julgodisomröstning men fick se sig slagna av Jordnötsfudgen...

20 december 2012

uppskattad silltrio


Årets julsillstrio var en ovanligt lyckad kombination. Havtorn, curry och ingefära, sill, strömming och matjes. Det är Magnus som är sillmästare när vi har julmiddag och han letar upp nya recept varje år.



RIKARDS INGEFÄRASTRÖMMING

500 g strömmingafilé
Förlag:
3 dl vatten
0,5 dl Ättika 24%
1 msk salt
Inläggningen:
2.25 dl socker
20 krossade vitpepparkorn
20 krossade kryddpepparkorn
1 stor gul lök, hackad
1 stor rödlök, hackad
En tummstor bit färsk riven ingefära
1 smulat lagerblad
1 liten knippa hackad dill

1. Drag bort skinnet från strömmingsfiléerna.
2. Blanda vatten, ättika och salt till den första lagen. Rör om så saltet smälter helt.
3. Lägg ner filéerna och täck skålen. Rör om flera gånger så att lagen kommer åt överallt. Låt stå kallt över natten. När de gravas i lagen ändrar strömmingen färg och blir blek. Det är viktigt att de blir ordentligt gravade, kolla därför genom att skrapa lite på ytan på filéerna. De ska vara bleka och ”tillagade” rakt igenom innan de läggs i såsen.
4. Ta upp strömmingen och låt den rinna av.
5. Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
6. OBS! Det skall inte vara någon vätska med i vid inläggningen, den kommer att vätska sig. Låt Inläggningen dra några dagar i kylskåp.

Det här strömmingsreceptet av Rikard Nilsson hittades på twitter. Det nya stället att nosa upp recept på, efter tidningar, bloggar och webbplatser...

HAVTORNSSILL MED KORIANDER

1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 citron
1 burk inläggningssill
0,5 dl havtornsbär
0,5 hackad urkärnad röd chili
0,5 dl finhackad färsk koriander

Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Skala citronen med en potatisskalare så att endast det gula kommer med. Skölj sillen och skär i cirka 2 centimeter breda bitar, gärna på snedden. Lägg sill, havtornsbär, chili, koriander och citronskal i en noga rengjord glasburk. Slå på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt dra i kylen 1–2 dygn.

En ruskigt god sill från COOP.

 CURRY- OCH ÄPPLEMATJES

200 g matjesfiléer
1 dl gräddfil
1 tsk currypulver
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 st äpple, fintärnat
0,75 dl dill, finhackad

Häll av matjesfiléerna i ett durkslag och låt dem rinna av väl. Skär dem i bitar. Blanda gräddfil med curry, salt, peppar, äpple och dill. Blanda ner sillbitarna. Låt stå kallt, helst 1 dygn före servering. 

Allt om Mat stod för det här recptet tror jag...

19 december 2012

lyckat första försök


Som den gotlänning jag är, så tycker jag att gotlandslimpa är ett av de godaste bröden som finns. Jag har dock aldrig gett mig på att baka det själv förut. Men nu har jag återigen hittat ett toppenrecept av duktiga Martin Johansson som blev så där saftigt och gott. Men lite jäst och lång jästid blir bröd bra även om man inte använder surdeg...


MARTINS GOTLANDSLIMPA

(Ger två bröd)

Skållning
15 g (1 påse) hela torkade pomeransskal
300 g rågmjöl
2 tsk anis
2 tsk fänkålsfrö
600 g kokhett vatten

Koka pomeransskalen i cirka 30 minuter. Skär bort det vita luddet på baksidan (kastas) och strimla och hacka skalen fint. Stöt kryddorna i en mortel och blanda sedan kryddor, pomeransskal och mjöl med det heta vattnet. Låt stå tills det svalnat.

Deg
skållningen
300 g yoghurt
25 g jäst
800 g rågsikt
200 g brödsirap (alt mörk sirap)
50 g farinsocker
25 g salt

Rör ut jästen i lite vatten och blanda sedan alla ingredienser i en rymlig bunke. Det är en mycket seg och kladdig deg. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek på ett ungefär (tar lång tid, 4-6 timmar). Tryck ihop degen med en blöt hand och vik sedan in degens kanter mot mitten så att den spänns litegrann. Låt degen jäsa upp på nytt. Den här gången går det betydligt snabbare, ungefär 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmjöl) och dela den i två delar. Rundriv degen efter bästa förmåga och forma den sedan till en limpa. Degen har en väldigt egen konsistens och kan vara svår att hantera, men det är inte heller så noga hur det ser ut. Låt nu bröden jäsa ungefär 1 timme eller lite mer. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt på mittenhyllan. Vänd upp bröden på plåten och så skjuts in i ugnen! Sänk genast till 200 grader och låt bröden stå inne cirka 45 minuter. Innertemperaturen bör ha kommit upp i 98 grader när de är klara. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna på ett galler. 

18 december 2012

medeltid i juletid


I dag var jag på julkonsert med allra finaste A Capella Holmiensis. De sjöng medeltida julmusik och gav mig en härlig julkänsla så här några dagar före jul.


Jag har bla delat lägenhet med det här härliga gänget under Medeltidsveckan och lagat mat på några av deras jubileumskonserter. Man kan både läsa om och lyssna på dem på deras webbplats.


16 december 2012

årets julmiddag



I dag hade vi den traditionsenliga julmiddagen med våra kompisar. 11 stycken vänner åt julmat, sjöng snapsvisor och pratade om året som gått. Väldigt mysigt och gott. I år hade vi verkligen lyckats med kombinationen av smaker tycker jag. Det som bjöds på julbordet var:

Skinka med senap och äpplemos
Kycklingrulle med pepparrotsgräddfil
Onsalakorv

Gravad lingonlax med gravlaxsås
Ägghalvor med senapsmajonäs och räkor

Havtornssill med koriander
Curry- och äpplematjes
Ingefäraströmming

Glasmästarpickles med stjärnanis
Rödkålssallad med apelsin och valnötter
Rossolje (Estnisk rödbetssallad)

Julköttbullar med kryddpeppar
Prinskorv
Potatis
Rödkål
Brunkål 

Cheddarost
Färskost, pepparot och vitlök

Vörtbröd
Gotlandslimpa
Knäcke

Kaffe, te och lussebullar
Godisbuffé med bla knäck, jordnötsfudge, apelsintryffel, ischoklad och wienernougat


Favoriterna var kycklingrullen, silltrion, glasmästarpickles och gotlandslimpan. Alla de recepten kommer att komma på bloggen under december. Jag börjar med kycklingrullen.

KYCKLINGRULLE

3 majskycklingfiléer
2 msk senapsfrön
2 msk torkad grönpeppar
1,5 tsk salt
3 msk smör
1 dl portvin
1 dl pressad apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Skär filéerna på längden, men inte helt igenom. Vik ut dem så att de blir plattor, cirka 1 cm tjocka. Lägg plattorna lite omlott.

Stöt senapsfrön och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 0,5 tsk salt.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg rullen i en brödform. Häll portvin och apelsin i stekpannan och koka ihop i 30 sekunder. Häll skyn över kycklingen. Täck med aluminiumfolie och ställ in i nedre delen av ugnen.

Stek kycklingrullen tills den känns klar, c:a 45 minuter. Ös då och då och vänd efter 20 min. Låt kallna i formen och skär sen i tunna skivor.

Det här receptet är från början skrivet för kalkon, från julnumret av Allt om mat.