28 februari 2013

gruvbesök hos greven


Idag hade hela familjen sportlov tillsammans. Vi började med lunch och lek på Stor och Liten lekland i Barkaby, och sen drog vi till Sala. Eftersom dagens höjdpunkt var en gruvtur i Grevens fotspår.


Det var en tvåtimmarsvisning av alla de underjordiska inspelningsplatserna från 2012 års julkalender, Mysteriet på Greveholm - grevens återkomst. Vår guide Joel, visade oss intressanta platser både på 60- och 155-metersnivån. Han hade själv varit med under inspelningen.


Både Erik och Klara var överförtjusta och tyckte det var extrakul att få se en del av rekvisitan, och ville veta allt om inspelningen. Jag tyckte dock det var synd att guiden inte berättade något om själva gruvan, och inser att vi nog får återvända i sommar och gå på en vanlig gruvtur.


Efter Salabesöket åkte vi till landet. På vägen handlade vi mat för hela helgen. En av rätterna som är planerad är lax med hemgjord teriyakisås. Det är himla lätt att göra, och blir så mycket godare än den köpta på flaska. Vårt recept kommer ursprungligen från Yasuragi Hasseludden, men har modifierats av oss genom åren.

TERIYAKISÅS

1 dl kycklingfond 
1,5 dl soya 
0,5 dl mirin 
1,5 dl socker 
1 msk vitt vin 
50 g morot 
50 g grön paprika 
50 g gul lök 
1 st finhackad vitlöksklyfta 
1 msk finhackad färsk ingefära
0,5 dl rostade sesamfrön

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna några minuter. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar och blanda med resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg temperatur i 2 timmar. Sila såsen och koka upp, red eventuellt av med maizena.


Teriyakisås passar utmärkt till kyckling men blir nästan ännu godare till lax. Här ett busenkelt recept på en god laxrätt. 

UGNSBAKAD LAX MED TERIYAKISÅS 

4 laxfiléer 
Teriyakisås 
Sesamfrön 
Chili 
Ingefära 
Morötter 
Squash 
Salt 

Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg laxen på ugnsfat och strö lite flingsalt över fisken. Häll över teriyakisås så att det täcker hela filéerna. Lägg fint skuren morot, squash och finhackad chili och ingefära runt fisken och strö sesamfrön över filéerna. Sätt in i ugnen och grilla ungefär 15-20 minuter tills den känns klar. Vill man använda stektermometer, är den klar vid 58-60 grader. Servera med ris och de ugnsstekta grönsakerna.

26 februari 2013

bästa podden


Jag lyssnar mycket på poddradio när jag åker tunnelbana, promenerar och tränar. Just nu är favoriten Picki, Matgeek och podden. Det är ett matsamtal mellan två av mina favoritmatbloggare Pickipicki och Matgeek.

Att jag har fastnat för det beror nog på det trevliga samtalet, att de kommer från Uppsala och har märkligt lika favoritsmaker som jag, tex vanilj, kardemumma, kummin och citrus. Dessutom finns det en härligt nördig kunskapstörst och en vilja att prova på att göra allt själv, som jag kan känna igen mig i. Särskilt kul var det när jag ett 45-minuterspass på crosstrainern avlyssnade chokladprogrammet...

Jag laddar ner mina poddar via Instacast, men här kan man hitta Podden hos itunes.

24 februari 2013

en pigg 95-åring


Redan i fredags firade Estniska skolan Estlands 95:e nationaldag. Det gjordes med sång, teater och tal. På bilden som är lånad från Estniska dagbladets Facebooksida, syns både Klara och Erik.

Republiken Estland bildades 24/2 1918 och har med hjälp av en exilregering i Sverige under sovjetockupationen nu existerat i 95 år! Min morfars bror Heinrich Mark var den siste presidenten i exil och jag har skrivit om honom i två tidigare inlägg: Minnessten på Otsa och Heinrich på frimärke.



Mitt fosterland, min lust och fröjd,
hur skönt du är att se!
Ej finner jag ett hem, en härd
i denna stora, vida värld,
med lika starka kärleksband
som du, mitt fosterland!



En av de viktigaste sakerna att bjuda på när man har födelsedagskalas i Estland är den traditionella födelsedagskringlan. Den skall enligt vissa källor smaksättas med sju sorters smakämnen: saffran, vanilj, kardemumma, citronskal, russin, syltad apelsin och mandel. Mitt recept som jag hittat hos bästa bagaren Kerstin Kokk, som också är barn till en estnisk flykting.

ESTNISK KRINGEL

75 g jäst
3 dl mjölk
ca 650 g vetemjöl
200 g smör
1,5 dl socker
2 äggulor
0,5-1 tsk salt
1 g saffran, stött mycket fint i mortel
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
rivet skal av 0,5-1 citron beroende på storlek
1 dl russin
1 msk finhackat, syltat apelsinskal
sötmandel

Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet kall mjölk. Värm resten av mjölken fingervarm och häll den över jästen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och smakämnen. Arbeta in blandningen i den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper bunken. Strö på ett tunt lager mjöl. Täck över med bakduk och ställ degen att jäsa på varm plats (28-30 grader) i 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den i cirka 5 minuter. Forma den till en kringla. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel eller hel skållad och grädda i 200 graders ugn i cirka 25 minuter.

Ta ut ur ugnen och pensla snabbt med smält smör. Låt kringlan svalna under bakduken. Sikta över florsocker.

Elagu Eesti!

23 februari 2013

skidhelg i soffan



Efter förra helgens festande och veckans släktbesök unnade vi oss en riktig hemmahelg. Skidor på tv och lättlagad mat. Barnen var mest upptagna med att spela på familjen nya leksak, paddan. 

Vi har köpt en iPad bla för att Erik ska kunna göra en del läxor på den hemma. Han jobbar med sin läs- och skrivinlärning i ett speciellt ipad-anpassat program som heter Qnoddarnas värld. Det funkar väldigt bra och lärarna tycker att han är mycket mer koncentrerad i det arbetet än under de vanliga läs- och skrivlektionerna.


Till middag åt vi en orientalisk kyckling med en smakrik sallad till. Klara tyckte vi skulle döpa den till guldkyckling eftersom den blev så fin i färgen!

GULDKYCKLING MED GUL GURKSALLAD

1 färsk kyckling
3 dl creme fraiche
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrön
0,5 citron
1 tsk salt
0,5 - 1 tsk chilliflakes
1 tsk gurkmeja
1 gurka
1 röd paprika
1 röd lök
1 äpple
1 kruka färsk mynta
Svartpeppar

Mortla spiskummin och koriander. Pressa citronen. Blanda ihop creme fraiche, vinäger, kryddor, citronsaft och salt. Dela upp röran i två delar. Bred den ena delen över kycklingen och lägg den i en ugnsfast form. Låt stå i 10 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Grilla kycklingen tills den är färdig, c:a 1 timme. Kolla att det kommer ut klar vätska vid låret. Vrid lite peppar över och salta lite extra.


Blanda under tiden tärnad gurka, paprika, äpple och finhackad lök med resten av röran. Strimla myntan och rör i en del och garnera med resten. Servera till kycklingen.

Den här salladen går mycket bra att ha med på utflykt, som ett tillbehör till kycklingklubbor, grillkorv eller hemgjorda kebaber.

20 februari 2013

släktbesök på sockenvägen


Sportlovsbesök av familjen Storm. Magnus syster Lisa med familj bodde hos oss några dagar under sitt sportlov. De passade på att gå på museum, teater och var tillsammans med våra barn på Junibacken en hel eftermiddag. Mysiga middagar och intressanta samtal blev det, och barnen fick leka men kusinerna Philip, Gabriel och Ingrid.


19 februari 2013

kul studiebesök


Idag var redaktionen på studiebesök i SWECO-huset (fd SvD-huset) i Marieberg. Vi blev rundvisade av urduktiga arkitekten Matilda Stannow och fick se den omvandling/renovering man har gjort utav detta hus som både inhyst redaktion och tidningstryckeri. Projektet har även vunnit miljöpriser.

Det som imponerade mest på mig var den fribärnade trappan i den stora ljusgården och lekfullheten i färger och materialval. Min kollega Beate har skrivit två bloggposter om detta besök: Mitt nya vardagsrum och Mera färgterapi.


Ytterligare en rolig detalj var att alla sammanträdesrum hade namn efter någon klassisk stol, och i det rummet fanns den stolen runt sammanträdesbordet!

17 februari 2013

den stora estfesten


I går var vi på en fantastisk Estfest Stockholm Waterfront. Det var galakväll på Estival 2013. Vi fick biljetterna i julklapp och fick nu äntligen utnyttja dom tillsammans med 700 andra ester och svenskar. Vi satt tillsammans med bla mina gamla kollokompisar Madli och Riina, och hade det väldigt trevligt.


Kvällens konferencierpar var Kristian Luuk och Eriks lärare Mimmi Kask. De skötte det utmärkt och hela arrangemanget var väldigt proffsigt. Det började med middag och fortsatte sen med öppna barer och dans till både storband och dj.


Förutom tal från Estlands president Toomas Hendrik Ilves som var närvarande tillsammans med Carl Bildt, så var det en mer lättsam underhållning av bla musik, sång, dans och gymnastik. Som inledning läste skådespelaren Christoffer Svensson (som har en estnisk mamma) och Eriks klasskamrat Alice upp manifestet som låg till grund för Republiken Estlands bildande 24/2 1918.


Där står det bland annat:
"-Den estniska lagen ger samma skydd åt alla medborgare i den Estniska republiken, oavsett religion, etnisk bakgrund och politisk åskådning.
-Minoritetsfolkens rätt att bibehålla sin kultur och sina traditioner säkerställs." 
Vilket fortfarande 2013 känns väldigt modernt och aktuellt.

Bilderna från scenen har jag lånat från Estniska dagbladets Facebookgrupp.

Tack mamma och pappa för den fantastiska julklappen!

Uppdatering 18/2 2013
Så här skrev journalisten Andres Lokko i SvD dagen efter festen, om den och vad den borde stå för:
Vi måste stå enade mot rasismen!

10 februari 2013

försenat kalas


Idag hade Klara sitt försenade 9-årskalas på creative brick zone. Det är ett toppenställe som har startats av en driftig kvinna som heter Teresa. Där kan man bygga lego, ha kalas, gå på läger, åka dit med skolan mm. Läs mer på deras webbplats


Klara och hennes kompisar byggde tillsammans på temat En dag på stan. Det blev en lekpark, några hus, en hamn med båtar och ett fängelse. Alla var mycket engagerarade. Efter bygget åt alla glass och hade lite små lego-utmaningar.


Erik och Magnus byggde under tiden en lånebyggsats med alla spionbilarna från Bilar 2. Dessutom hann vi med att fika och snacka lite med några andra medföljande föräldrar.

9 februari 2013

grytornas gryta

 I veckan köpte jag en köksgrej som jag längtat länge efter, nämligen en Le Creuset-gryta. Vi gör ganska mycket långkok och vår gamla emaljgryta har gått sönder och järngrytan ger en metallisk bismak, så fort det är något syrligt i den. Så nu har vi en ny emaljgryta med livstids garanti och stora möjligheter!


Det som fick mig att använda mitt Cervera-presentkort till just denna svarta blanka gryta var bl a en bloggpost på roliga bloggen Shampoo rising. Det och många långa utläggningar hos Matälskaren på Taffel.


En av de första rätterna i denna gryta blev en härligt god kycklinggryta, med smak av Normandie
Comfort food, när det är som bäst.

KYCKLINGGRYTA MED ÄPPELCIDER

1 kyckling
2 msk vetemjöl
salt och peppar
2 msk smör
100 g rimmat sidfläsk
10 smålökar
3 dl torr äppelcider
1 kryddbukett, hopbundet med snöre
(några kvistar timjan o persilja, 1 lagerblad)
1 dl grädde
1 msk persilja

Stycka kycklingen i 8 delar och mjöla, salta och peppra dem. Bryn i till fin färg i en stekpanna i hälften av smöret. Lägg över i en stor gryta. Skär fläsket i små tärningar och skala lökarna. Stek fläsket i stekpannan, lägg ner lökarna när fläsket börjar få färg. Fortsätt steka tills lökarna fått fin färg. Häll över fläsk, lök och cider i grytan och koka upp utan lock. Lägg i kryddbuketten och sätt på locket. Sjud i 30 min. Tillsätt grädde och koka samman utan lock i 10 min. Garnera med persilja och servera med ris eller ett kraftigt surdegsbröd!

Receptet hittade jag i vår pappers-SvD, men det verkar inte finnas på nätet...

8 februari 2013

biopremiär



Idag var vi på biopremiär! Väldigt glamouröst! Hela familjen gick på Röjar Ralf på Sergelbiografen.


Filmen var riktigt kul med nostalgiska spelrefrenser, en fartfylld historia och roliga hjältar. Erik blev så inspirerad så han byggde egna figurer när vi kom hem.


4 februari 2013

fantastisk pasta

Idag åt jag lunch med kollegorna Beate och Yvonne på ett relativt nyöppnat pastaställe vid jobbet. Det heter L'Incontro och ligger på S:t Eriksgatan 110. Dom hade otroligt god pasta, som gjordes individuellt på beställning. Det tog lite tid, men det var det verkligen värt!


Jag tog Penne med bacon och vodka. Supergott! När jag kom hem var jag tvungen att googla på det och det visade sig vara ett relativt vanligt recept. Så nu blir det till att laga det i helgen och se om barnen också gillar det?!

PENNE A `LA VODKA

2 hackade vitlöksklyftor
1 pkt bacon, strimlad i småbitar
10-12 soltorkade tomater i olivolja
1 burk krossade tomater
1,5 dl grädde
6 cl Vodka, okryddad
1,5 dl parmesanost
0,5 tsk cayennepeppar
kokt Penne-pasta

Fräs vitlök, bacon i smör. Hacka de soltorkade tomaterna och ha i dem samt de krossade toamterna, grädde, vodka och cayennepeppar. Låt koka i 5 minuter. Smaka av, ha ev i lite salt.
Koka Penne-pastan och finriv parmesanosten. När pastan är klar så häller du av den. Vänd ner såsen och sen osten. Servera genast!

Just den här varianten hittade jag på trevliga bloggen Laga smaka njut

3 februari 2013

ishelg



Den här helgen har vi haft en riktigt härlig solig vinterhelg på landet. Det kändes skönt som kontrast till förra veckans sjukhelg som slutade i vinterkräksjukan... Båda barnen börjar bli riktigt stabila på skridskorna och vi har tagit oss runt 1 km-slingan på Fjällnora. Det är fortfarande lite si och så med skären, men oj vad långt vi kommit på bara några gångers åkning.


På landet kan man ju också åka spark på isen. Det är roligt och går väldigt fort om när man kommer igång!


Magnus har blivit inspirerad av barnen och stod för första gången på ett par långfärdsskridskor. Han är lite som Bambi på hal is, men det är kul att även han vill hänga med oss ut på isen, som den skåning han är...


I fikaryggan den här helgen fanns det hembakta dajmbullar och varm choklad. Erik har önskat såna bullar i några veckor nu och äntligen blev det av att baka. Jag tog mitt vanliga bullrecept och bytte ut fyllningen.

FYLLNING TILL DAJMBULLAR

200 g Dajmkulor
50 g riven choklad
150 g smör
0,5 dl florsocker

När du kommer fram till fyllningen i receptet, gör du så här:
Krossa dajmkulorna i en plastpåse. Bred ut rumsvarmt smör, strö på florsocker, hälften av chokladen och dajmkulekrossen. Rulla ihop och skär som vanligt 1-2 cm tjocka skivor. Pensla med ägg och strö över resten av chokladen. Jäs och grädda enligt receptet.