31 mars 2013

påsk med familjen

*** GLAD PÅSK! ***


Idag firade vi uppståndelsen i S:t Sigfrid som vanligt. Klara hjälpte till med rökelse och delade ut påskliljor. Efter gudstjänsten bjöd mamma på påsktårta och jag tror Erik åt mest!

Efteråt åkte vi hem till Jakob och familjen och åt påskmiddag. Linda, Miranda och Klara ritade placeringskort till oss allihop. Jakob bjöd bl a på grön sparrissoppa med räkor och sagolik lammstek.


När hälften av värdfamiljen somnade insåg vi att det var dax att gå hem! Även 17-åringar kan ibland behöva krypa upp i knät på sin pappa...


30 mars 2013

påskutflykt till åland

Eftersom vi inte kom iväg till Småland över påsk, passade vi på att göra en annan resa istället. Vi tog buss och båt och åkte till Eckerö. Fast tekniskt sett var vi aldrig på Åland, eftersom vi inte ens gick av båten. Vi åt gott från brunchbuffén på ditvägen och shoppade loss på hemvägen. Dessutom vann vi eftermiddagens musikquiz och har nu en ny resa inklusive smörgåsbord att inkassera under sommaren!


När vi kom hem dukade vi upp en fin påskaftonssupé med apelsin- och stjärnanissill, pestosill, gravad lax med koranderfrön och blinier med löjrom. Till detta provades lite olika ölsorter och härlig kall snaps.

29 mars 2013

äggjakt hos milles


Långfredagsutflykt till Millesgården, där man som vanligt kunde gå på äggjakt. Rimmade ledtrådar till fyra plastägg, som sen byts in mot ett fint Fazer nougatägg. Vi åt lunch på trevliga restaurangen och läste på om alla olika platser som finns på den här otroliga anläggningen.


Efter korsgudtjänsten på eftermiddagen hade vi bjudit hem kompisen Camilla på middag. Önskemålet var blinier och våfflor. Så till förrätt åt vi blinier med löjrom och till efterrätt våfflor med hallonsylt. Till huvudrätt serverades lax med resterna av de maroccanska morötterna och rödbetssalladen. De coola långskaftade tulpanerna var en present från middagsgästen.

Rödbetssalladen är hämtad ur en boken The book of new Israeli Food av Janna Gur. Den är en förfinad variant av en sallad som jag bla blivit serverad på YMCA:s trevliga restaurang i Jerusalem.


RÖDBETS- OCH GRANATÄPPLESALLAD

3-4 mellanstora rödbetor
olivolja
1 granatäpple
1 kruka färsk koriander
2 torkade röda chillipeppar
2 msk granatäpplesirap
3-4 msk citronsaft
salt

Tvätta rödbetorna och skrubba skalet. Skär av toppen och botten. Placera betorna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och gnid in betorna även toppen och botten. Rosta i ugnen c:a 1 timme på 200 grader, prova med en gaffel att de är lagom mjuka. Låt dem svalna helt och skala dem sen. Skala och kärna ur ett granatäpple. Tärna rödbetorna. Mortla chillipeppar och blanda med granatäpplesirap och citronjuice. Salta. Låt dressingen stå i en timme. Blanda rödbetor, hackad koriander, granatäpplekärnor och dressing.

28 mars 2013

ovanlig sovplats

Idag började påsklovet. Eftersom det är skärtorsdag gick vi i kvällsmässa i S:t Sigfrids kapell. Den börjar kl 20, så det är numera tradition att barnen somnar innan den är slut. I år medtogs både gosedjur och kudde.


Innan mässan åt vi en god mellanösterninspirerad (persisk/israelisk/marockansk) middag. Jag hade fått ett nytt recept på persisk kebab som jag serverade med marockanska morötter, israelisk rödbetssallad, myntayoghurt och pitabröd.


MAROCCANSKA MORÖTTER

750 g morötter
2 citroner, saften
5 vitlöksklyftor
1 dl bladpersilja
1 msk hel spiskummin
1 tsk harissa
1 dl olivolja
1 msk salt

Skala och slanta morötterna i 1 cm tjocka skivor. Förväll morötterna i saltat vatten några minuter. Spola av morötterna i kallt vatten. Mortla spiskummin. Pressa ur saften från citronerna och blanda med olja, salt, kryddor och hackad persilja. Häll över morötterna. Låt stå kallt i några timmar före servering.

Det här receptet fick jag när jag jobbade i Jerusalem, från en hjälpsam person i ett "hål i väggen-hak" på Jaffa street. I min värld är detta en sallad med lite hetta i, men efter att ha läst Anna Billingtaffel.se, har jag förstått att man kan byta ut harissan mot paprikapulver.


PERSISK KEBAB KUBIDE 

1,2 kg nötfärs 
1 tsk bakpulver 
1 tsk gurkmeja 
1,5 tsk svartpeppar 
1 tsk mald sumak 
1 gul lök, fin riven 
1,5 tsk salt 

Blanda ihop allt till en färs och forma små kebaber. Grilla i cirka 10 minuter på grillen eller i en grillpanna.

Receptet kommer från intressanta bloggen Matmedmera

27 mars 2013

eklövet har påskcafé


Idag var det påskkafé på Estniska skolans fritids Eklövet. Då får vi föräldrar bidra med bakat, så att eleverna på fritids kan sälja och på så sätt samla in lite pengar. Den här gången går pengarna till en Birkautflykt för hela fritids i juni. 

Småkakor går fort att göra och inbringar mycket pengar. Idag bakade vi chokladkolakakor, mycket populära!!



CHOKLADKOLAKAKOR

100 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl mjöl
2 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

Sätt på ugnen och klä en plåt med bakplåtspapper eller ugnsduk. Lägg det rumstempererade smöret, strösockret samt den ljusa sirapen i en bunke och vispa ihop med elvisp. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat i en annan bunke, rör därefter ner det i smör- och sockerblandningen. Rör tills det blandat sig ordentligt. Dela degen i tre delar och rulla till ca 30 cm långa längder. Lägg längderna på plåten och platta till dem, tryck till lite. Tänk på att de kommer flyta ut lite i ugnen så gör dem inte alltför platta. Grädda kakorna i ugnen i ca 13-15 minuter på 175 grader. Låt längderna svalna lite på plåten innan du skär dem i 2 cm breda snittar.

26 mars 2013

fantastiska farang


Idag hade vi redaktionslunch på Restaurang Farang, på Tulegatan 7. Det var intressant, gott och spännande. Vi provade oss igenom en rad rätter som placerades på bordet som alla fick dela. För mitt eget minnes skull har jag listat menyn. Papayasalladen och flanksteken var godast.


GRÖN PAPAYASALLAD COCONUT CHILIJAM
handskalade räkor, coconut chiljamdressing, thaibasilika

SATAY FLANKSTEK
Grillad flankstek, Farang sataysås, jordnötsrelish, citrongräs


SOMTAM, GRÖN PAPAYASALLAD
jordnötter, tamarind, långböna

KHA KRAPAO WOKAD GRISSIDA
Wokad grissida, grön thaiaubergine, holy basil

KRISPIG SMÖRFISK I GRÖNCURRY
Sockerärtor, thaibasilika, kokosgrädde

GRÖNCURRY MED TOFU
Sockerärtor, thaiaubergine, thaibasilika

SOFTSHELL CRAB
grönmango, mynta, pomelo, grön nahm jim, jordnötter

KRABI
Karamellbanankräm, kristalliserad choklad, rostad fänkålglass


Läs mer om Farang på deras webbplats.

24 mars 2013

födelsedagsmiddag på palmsöndagen

Idag firade vi både mamma Mai och pappa Görans födelsedagar med familjemiddag hemma hos dom. Pappa hade lagat en god middag bestående av paté, skrei och till efterrätt fick vi jello.


23 mars 2013

erik solokvist

Den här helgen är Klara på scoutläger och då fick vi rå om Erik alldeles själv. Bland annat bakade han och jag foccacia som passade finfint till lördagsbrunch.


FOCACCIA

10 g jäst
3 dl vatten
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
(1 dl svarta oliver)

3 msk olivolja + 1 msk vatten
flingsalt
färsk rosmarin

(färska kvisttomater
gröna russin)

Ta fram jästen ur kylen, smula ner i en bunke. Lös jästen helt i fingervarmt vatten. Inga klumpar får vara kvar. Tillsätt vetemjöl, salt, olja och blanda till en deg. Gillar du svarta oliver har du i dem nu (ta bort kärnorna först). Arbeta in oliverna och bearbeta degen i 10 minuter i en bakmaskin. Täck med plast. Låt jäsa i 2 timmar. Ta fram en rund springform. Lägg i ett bakplåtspapper. Ringla lite olivolja i botten av formen, i med degen och tryck ut den till en jämn platta, 2-3 cm tjock. På med plasten igen och låt stå 1 timme att jäsa en gång till. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen, tryck djupa hål med ett finger jämnt spritt över hela degen. Strö över färsk rosmarin, flingsalt (och tomater och russin). Blanda olja och vatten och ringla över (se till att det kommer i hålen). Ställ in i ugnen till det får fin färg, 30-40 min.

18 mars 2013

helgbröd


Magnus har fått konkurrens om bakandet här hemma. Både Klara och Erik hjälper gärna till och fixar bröd. På helgerna är det praktiskt med snabba enkla bröd och den här veckan gjordes det förutom filmjölkslimpan även snabba bakpulverbullar. De är helt ok, om man vill ha nybakt till frukost. 


SNABBA FRUKOSTBULLAR

4 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
2 msk sirap
3 dl vatten 
1 ägg
sesamfrön 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner sirap och vatten i mjölblandningen. Arbeta ihop allt till en deg. Forma 6 bullar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Vispa ägget med en gaffel och pensla sen bullarna med äggvispet. Strö på sesamfrön. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 10-15 min. Låt dom svalna lite innan servering.


Är man lite förutseende är det förståss ännu godare med kalljästa bullar, som man lägger i kylskåpet under natten och tar fram på morgonen och bakar av. Åh vilken doft!


KALLJÄSTA FRUKOSTBULLAR 

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
2 tsk flingsalt 
10-10,5 dl vetemjöl special 

På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölk när jästen är upplöst.
Häll i salt och honung och mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur 30 min och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie.

På morgonen: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och dela den i cirka tio bitar. Pudra över lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.

17 mars 2013

en tjejtur till fotografiska

Idag var jag och KlaraFotografiska, medans killarna var på nått kalas. Favoriten blev Ruud van Empel, som Klara föll för och fotade mycket av.



Till lunch åt vi räksallad i den fantastiska restaurangen. Det är så kul att ibland bara göra nått tillsammans med ett av barnen och riktigt hinna prata och mysa!


Klara valde även dagens frukost, och när hon får välja blir det min tonfiskröra och kokta ägg. Röran är inspirerad av en av de röror man kunde få till sin baguette i Jerusalem. De serverar gärna köttfria röror för att kunna hålla koscher på de små mackställena.


TONFISKRÖRA 

1 burk tonfisk i olja 
2 msk creme fraiche 
2 msk majonäs 
1 tsk pressad citron 
1 tsk salladskrydda 
0,5 rödlök, finhackad 
Flingsalt och peppar 

Rör ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Servera i baguette, till bakad potatis eller till frukostägget.

16 mars 2013

shopping i nynäs

Idag var barnen på kalas i Nynäshamn, och jag och Magnus passade på att göra stan...
Vi hittade bla en riktig skivaffär. Där vi köpte riktiga CD-skivor. Det händer inte så ofta, men hyllningsskivan till Mauro Scocco 50 år och en bootleg-inspelning av Ullevikonserten i somras med Bruce & E Street band slank båda ner i shoppingkorgen.


Här är en artikel om denna skivaffär. Kul att få stödja Den siste skivnörden !

Sen gick vi mot hamnen där vi hittade den här fina fiskaffären med servering. Vi åt toast Skagen och drack ekologisk lemonad. Mums! Dessutom köpte vi fisk till kvällen middag.


Middagen blev Bouillabaisse med aioli. Mitt recept har hängt med så länge, att jag inte längre vet var det kommer ifrån, men redan när jag bodde i Solna på 90-talet lagade jag gärna denna otroligt goda fiskgryta. 


BOUILLABAISSE 

1 st gul lök 
3 st vitlöksklyftor 
600 g fiskfilé av blandade sorter 
smör och rapsolja 
1 burk tomater 
1 dl vitt vin 
8 dl vatten 
4 msk fiskfond 
1 tsk timjan 
1 tsk fänkålsfrön 
1 pkt saffran, 0,5 g 
100 g skalade räkor (250 g räkor med skal) 
2 msk hackad kruspersilja 
Salt och peppar 

Skala och hacka löken och vitlöken. Dela fisken i bitar. Fräs lök och vitlök i smör och rapsolja i en stor gryta. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, timjan, fänkål och saffran. Låt det koka upp, koka ihop under cirka 5 minuter. Lägg i fisken och sjud ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt räkor och persilja, smaka av med salt och peppar.

15 mars 2013

kryddig fredagskyckling

Till fredagsmys hemma hos oss får man micropopcorn. Erik är väldigt fascinerad av popcornen, och idag var han tvungen att titta extra noga..


Idag hade jag ingen inspiration för fredagsmiddagen, så jag slängde ut en fråga på twitter vad jag skulle göra med mina kycklinglårfiléer. Jag fick flera svar och ett tilltalade mig extramycket. Nämligen det från Anette som föreslog jerkkyckling. Jag har läst om jamaicansk jerkkrydda, men aldrig prövat. Det var busenkelt och blev så gott!


HUSMORSANS JERKKYCKLING 

600 g kycklinglårfiléer 
4 msk olja 
2 msk soya 
2 msk Cane syrup (Dansukker) 
0,5 lime, saften 
1 tsk torkad Salvia 
1 krm mald kanel 
1 msk muskovadosocker 
1 tsk mortlad kryddpeppar 
3 vitlöksklyftor 
1 krm chili/choklad-krydda (Santa Maria) 
1 krm chilliflakes
1 krm riven muskot 

Blanda ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse och lägg ned lårfiléerna där och låt dem ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, gärna hela dagen, men det funkar med en timme eller två.

Grilla kycklingen på grill eller i 200 graders ugn i ca 10 minuter eller tills den är helt genomstekt och saften är helt klar när du sticker kycklingen.Koka gärna ihop överbliven marinad till en schysst sås.


Jag serverade med en avokado- och mangosallad och ugnsbakad baguette. Ursprungsreceptet kommer alltså från braiga "Husmorsan" Anette Rosvall, men jag har gjort om det lite...

12 mars 2013

hållbart byggande


Idag har jag varit på Ecoforum. Det är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst, de år som det inte är den stora Nordbygg-mässan. Seminariet handlade om hållbarhet i byggande, i samhällsplanering och i materialval. Spännade och mycket intressant. Jag twittrade som vanligt och fick träffa flera av mina twittervänner inom branschen. Kul!


Jag lärde mig bla om de tre delarna i hållbarhetsbegreppet, miljö, ekonomi och socialt perspektiv. Och hur svårt det är att få till alla delarna i hållbara projekt. Vill man se hela eller delar av seminariet kan man gå in på Byggtjanst.se och klicka sig fram till de talare man är intresserad av.


Moderator på seminariet var Ellinor Persson, som jag tycker är den bästa moderatorn vi på Byggtjänst har anlitat!


10 mars 2013

solig söndagsutflykt


Söndagen började med familjegudstjänst i Markuskyrkan. Klara och hennes kompisar i kören sjöng fint och vår favoritpräst Åsa berättade engagerat om brödundret för alla barnen.


Efter kyrkfikat som idag både bestod av korv med bröd och kladdkaka, åkte vi en biltur i solen. Vi begav oss allra längst ut på Ingarö. Dit har vi ibland åkt och badat. Men nu var det betydligt kallare vid Björkviks brygga. Och vår tänkta promenad blev ganska kort...


Vi fascinerades av ett gäng dykare, som övade vinterdykning vid klippbadet. Vid bryggan finns det också en bistro, som förvånande nog har vinteröppet. Dit blir det nog en tur en annan gång, för den såg mycket mysig ut.


Vi åkte istället hem och åt lammstek med ugnspotatis och estnisk tomat- och gurksallad. Den salladen gjorde min mormor Anu gärna, dock oftast bara med gurka. Jag hittade receptet på Pille Petersoos blogg. Hon är en estnisk matjournalist som har en fantastisk estnisk matblogg med 1000-tals recept. Över 800 är på estnisk mat. Hon har också en engelsk matblogg för er som inte kan estniska, väl värd att kolla in: Nami-nami

ESTNISK TOMAT- OCH GURKSALLAD

200 g tomater
200 g gurka
50 g lökskaft eller gräslök
färsk dill
1 - 2 dl gräddfil
salt
socker
svart peppar

Skär gurka och tomater i bitar, inte allt för små. Hacka dill och lökskaft (om du har färsk knipplök, annars tar man gräslök). Smaka av gräddfilen med salt, peppar och lite socker och blanda med grönsaker och örter.
Låt gärna stå någon timme i kylskåp innan servering.

9 mars 2013

mirandas 17-årskalas


I dag firade vi min brorsdotter Miranda som fyllt 17. Det känns ganska overkligt att tiden gått så fort och att hon numera är en stor gymnasietjej. Vi firade henne tillsammans med mina föräldrar och fick en god lunch av familjen Beijer.


Barnen är mycket förtjusta i sin storkusin som även är barnvakt åt dem ibland. De gav ett biobesök i födelsedagspresent, med sig själva som sällskap.


Jag vet ingen som gillar glass så mycket som Miranda, och jag tror att dessa Ben&Jerrys-burkar, som hon fått av lite olika släktingar och vänner, nog trots allt var hennes favoritpresent.

8 mars 2013

bilgodis till fredagsmys


Fredagsmys hemma hos oss innebär ofta film och god mat i stora härliga soffan. Idag var inget undantag. Vi har detektivintresserade barn och veckans traderafynd var Ture Sventon och Isabella. Det avnjöts tillsammans med lasagne och en riktigt bra colslaw. Som efterrättsmums hade jag gjort grön bilarfudge.

Jag hittade nämligen färgsorterade påsar med Ahgrens bilar i dag, och eftersom jag gillar de syrliga gröna bilarna köpte jag en grön påse. Tog ett gammalt fudgerecept och bytte ut marshmallows mot bilar. Funkar på allt skumgodis, se bara till att väga det.

Uppdatering 2023:
Numera finns det en påse som heter ”Gröna bilar”, men det är tre olika sorters gröna bilar med olika smak.  Den går jättebra att använda, men den behöver förstärkning både mha lite grön karamellfärg och några droppar citronarom, om man vill efterlikna de gröna bilarna från originalpåsen. 



ENKEL FUDGE

75-100 g marshmallows
1,5 dl socker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

Klipp marshmallowsarna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Koka i 10 minuter. Hacka chokladen och rör ner. Ta av plattan och blanda kraftigt till chokladen är smält och smeten är blank. Häll upp i bakpappersklädd form. Ställ in i kylskåp. Skär i fyrkanter efter någon timme. Förvara i kylskåp.

Jag är en stor fudgeälskare och här kan du hitta andra recept på fudge:
Chokladfudge och Tomtefudge

3 mars 2013

selknäloppet 2013

Vasaloppssöndag. Kl 14. Selknäloppet. Endast en tävlande kom till start. Men hon var snabb och duktig i spåret! Heja Klara!



Erik vaknade med orden "Jag tror inte jag kommer till start. Jag har lite huvudvärk". Och han gick inte att övertala, datorspelen lockade för mycket. Och eftersom Magnus hängde framför teven hela dagen, kände jag att mina argument om frisk luft och sol, inte riktigt dög...


Och alla fick först traditionsenlig brunch med amerikanska pannkakor och blåbärssylt och sen fika med judiska rugelach-kakor. Ett kärt minne från bageri Marzipan i Jerusalem. Har länge tänkt försöka mig på dem och det här var mitt första försök.



AMERIKANSKA BLUEBERRY RUGELACH

200 g rumstempererat smör 
200 g cream cheese 
2 msk socker 
6 dl mjöl 
0,25 tsk salt 
2 dl finhackade pecannötter 
1 tsk mald kanel
2,5 dl god blåbärssylt 
1 ägg, vispat 

Vispa smör, cream cheese och socker fluffigt. Blanda i mjöl och salt försiktigt. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 6 delar. Forma till bollar och plasta in och låt vila i kylskåp 30 min. Värm ugnen till 175 grader C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut en boll till en cirkel på 20 cm i diameter. Man kan behöva tillsätta lite mer mjöl till degen för att få den smidig. Den skall vara i ”modellerakonsistens”. Bred ut 2 msk sylt, lämna en cm vid kanten. Blanda nötter och kanel. Dela cirkeln i 8 delar. Strö på 2 msk nötblandning. Rulla ihop degen utifrån och in och böj lite som en croissant. Upprepa med resterande degbollar. Placera kakorna med 2 cm avstånd och fyll plåtarna. Pensla med äggvisp och strö lite socker på kakorna. Baka tills de är gyllenbruna, c:a 22 min. Lyft av pappret från plåten direkt så att de svalnar snabbare.

Det här är originalreceptet, men jag hade bara i blåbärssylt och vek ihop fyrkanter som kuvert, för att det var enklare... Tyvärr är det här inte riktigt som Marzipans blåbärsrugelach. Så min jakt efter recept som mer liknar dem fortsätter. Men Magnus sa att det här var de godaste småkakor han nånsin ätit!

2 mars 2013

skridskor och shakshuka

På sportlovet skall man sporta, och idag tog vi en tur både på skridskor och spark i det soliga vädret!


Mormor Mai njöt också av vädret och det gick utmärkt att sitta på altanen med näsan mot solen!


Jag fortsatte på det inslagna sportlovstemat med kryddiga grytor och bjöd på Shakshuka med za'atar till lunch. Det är en vanlig frukosträtt i Israel och även vänliga herr Omar bjuder Ture Sventon"Shepshuka" i sin oas Kaf...


KLARAS SHAKSHUKA

1 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2-3 msk tomatpuré
2 röda paprikor
5-6 färska tomater
0,5 tsk cayennepeppar
1 krm chiliflakes
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 tsk socker
1 dl vatten
 1 msk grönsaksfond
6 ägg
za'atar-krydda
4 pitabröd, värmda

Sätt en stor gryta på medelvärme och häll i olja. Tillsätt hackad lök och pressad vitlök och stek den gyllenbrun. Häll i tomatpuré och låt bryna en liten stund. Tillsätt klyftade tomater och strimlad paprika, sätt ner till låg värme och låt puttra i fem minuter. Rör i cayennepeppar, paprikapulver, chiliflakes, socker och grönsaksfond, smaka av med salt och peppar. Häll på lite vatten och låt röran puttra utan lock tills den blivit ganska tjock, c:a 20 min. Rör om då och då, så att det inte bränner i botten. Gör gropar och knäck försiktigt ner äggen i grytan och se till att äggulorna inte går sönder. Puttra tills vitorna har hårdnat, men gulorna fortfarande är rinniga, ca 5-8 minuter. Lägg upp portionerna i skålar. Strö över za'atar-krydda efter tycke och smak. Servera med varma pitabröd.

Inspiration till det här receptet har vi fått från den israeliska kocken Janna Gur.

Za'atar är namnet på vildväxande oregano, men även en kryddblandning som man tex doppar bröd i och kryddar kyckling med. Brödförsäljarna utanför Damaskusporten i Jerusalem brukar erbjuda en påse za'atar till bröden. Om man blandar den med lite olivolja kan den användas som topping på den typiska libanesiska pizzan Manaish.


ZA'ATAR

4 tsk sesamfrön 
1 kruka färsk oregano
4 tsk torkad mejram 
5 tsk sumak
0,75 tsk havssalt 
5 tsk spiskummin 

Rosta sesamfrön i en torr panna, på hög temp i 1-2 min. Plocka bladen från oreganon. Kör alla ingredienser i en mixer tills allt är finmalt. Förvara i kyl i upp till en vecka.

Min variant är inspirerad av engelska kocken Silvena Rowe.