24 mars 2017

ost och rock

Ibland längtar jag efter centraleuropeisk mat. Schnitzel, surkål, schweinshaxe och gulasch tex. Eller nått så enkelt men ändå tokgott, panerad ost med tartarsås. En av de bättre såna serveras på Humlehof på Folkungagatan 128. Igår tog jag med Klara dit, för att fira att jag den här månaden får bonuslön. Företaget gjorde vinst förra året, och en del av det delades ut som bonus till hela personalen. Väldigt trevligt! Dessutom var det mysigt att få umgås själv med henne, när Erik var på träning tillsammans med Magnus.


Ost är gott i alla former och jag har ofta tänkt att jag nog skulle kunna leva bara på ost, bröd och vin. Fast det vore kanske inte den sundaste dieten man kan tänka sig. Här är receptet på panerad ost och tartarsås från restaurang Gyllene Prag i Göteborg. Där åt jag panerad ost för första gången, och det är fortfarande den bästa!


PANERAD OST

Edamerost (eller gouda)
Vetemjöl
Ägg
Ströbröd

Skär osten i 1-2 centimeter tjocka skivor. Doppa skivorna i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Sen i ägg och ströbröd ytterligare en gång. Dubbelpaneringen förhindrar att osten rinner ut. Stek i het olja tills ytan blir gyllengul. Serveras med stekt potatis, sallad och tartarsås.

TARTARSÅS

0,5 dl majonnäs
1,5 msk kapris
1,5 msk hackad persilja
1 msk finhackad rödlök
1 krm rivet citronskal
(saltgurka)
Salt och peppar

Blanda majonnäsen med kapris, persilja, lök och citronskal. Om man vill kan man blanda i lite hackad saltgurka också. Smaka av med salt och peppar.

Efter att ha lämnat Klara hemma hos Magnus, drog jag till Hornstull. Jag skulle nämligen se mitt favoritband Avantgardet. De hade sin turnépremiär på Debaser Strand. Jag mötte min konsertkompis Karin och vi tog en öl i baren innan det drog igång.


Avantgardet släppte sin första skiva förra året, och har nu följt upp den med en ny skiva På östkusten intet nytt! Bandet är pop-punkigt med innerliga texter, som handlar om sångaren Rasmus Arvidssons resa från ett nerknarkat liv i London till nykterhet i ett hus på Öland. Första skivan producerades av Björn Olsson, som även producerat Håkan Hellström. Och det hördes på många sätt. Inte mej emot, eftersom jag är ett stort Håkan-fan.

Den nya skivan är också producerad av en gammal Håkan-producent Jocke Åhlund, men som jag också gillade när han sjön i Teddybears. Det är mer poppigt och så har man släppt in duktiga El perro del mar (Sarah Assbring) på en duett. Skivans klart vackraste spår!Gårdagens spelning var precis som de två tidigare jag sett, röjig, oväntad och varm ända in i hjärtat. Det märks att bandet gillar sin publik och att de har roligt på scen. Både Jocke Åhlund och Daniel Gilbert (från Augustifamiljen) gästade på scenen, plus några till som jag inte kände igen.

Tyvärr spelade de inte min favorit från första skivan som har den mest oväntade, men ändå sannaste kärleksförklaring jag har hört. Jag fångade den dock på film första gången jag såg bandet.

"Du är den första ciggen ur paketet
Du är förlåtelsen efter sveket
Du är det perfekt packade grammet
Du är inhalatorn efter dammet
Du är framvinkningen i kön
Du är flytten från London hem till ön
Du är den räddade straffen på tilläggstid
Du är epilepsianfallets stesolid"Blogginlägg 24 av 100 i #Blogg100 2017

23 mars 2017

onsdagskultur


Igår var jag på en fotoutställning, där det även fanns några installationer som tredimensionella kommentarer till fotona. Det var min kompis Lena Nestius som fotat pepparkaks- och saltdegshus. Och när hon fotat husen visade bilderna nått helt annat än det var tänkt från början.

Så här beskriver hon det själv:

DÉLAISSÉ
Abandonediobarra

Byggde en by till jul av pepparkaks- och saltdeg. På kul, som alltid. Sen placerade jag husen på urrivna ritblocksidor som jag inte skulle spara. Ett ganska stadigt papper som såg gammalt trist och nött ut. Så husen med bränt socker inte skulle kladda ner bottenytan som bestod av en stor gammal tågrälsteckning. Den har funnits med i tidigare utställningar och jag gillar den.

Sen fotade jag.

Nu skulle husen fraktas till min studio och så försiktigt som möjligt lyftas bort. Upptäcker då orden på bottenpappret och börjar läsa saker jag skrivit för länge sen.
Destruktiva texter fyllda av frågor om livets mening, min mening, alltets mening.
Formuleringar om mitt självförakt som människa konstnär mamma hustru partner och vän.

På undersidan av varje hus finns texten skriven i blyerts. Som en grund liksom. Torpargrund plintgrund pålgrund krypgrund..
Häpnar över min förtvivlade text om min trasiga själ och min trasiga kropp. Och då blev alltihop med byn annorlunda. För mig.
Jag tror husen bilderna objekten handlar om det lika mycket som det jag vill att det ska handla om...
Att bygga upp mig, se vad som håller och vad som sen rasat.
Fundament.
Det man ska stå på.

Nu får ni titta på alltsammans. Det är jag och ändå inte.
Det kan vara nåt helt annat och det hoppas jag att det är, men jag ville ändå berätta vad som hände och kom fram när jag rev byn.

Jag, arkeologen.Jag blev helt fascinerad och såg både tyska vakttorn och Visbys medeltida trappstegsgavlar bland husen. Och en historia om sprickor och skavanker, och som Lena formulerade det: I sprickorna syns ljuset.

Efter att hon visat mig utställningen gick vi några portar bort till Ringvägen 145, för där ligger ett av mina favoritställen Reggev Hummus. Det är ett hål i väggen som serverar underbar hoummos med goda tillbehör.


Vi delade på en hoummos med grillad aubergine (Hazilim) och pratade en stund över en öl. Lena är ännu en av mina vänner som jag lärt känna på twitter. Men numera är hon en kär vän även i det alldeles vanliga livet. Det som rusar fram, så att man ses alldeles för sällan. Men nu hann vi i alla fall komma ifatt lite…


(Bilderna från Reggev är lånade från deras webbplats.)

Blogginlägg 23 av 100 i #Blogg100 2017

22 mars 2017

lägerdrömmar

I går kväll planerade jag både hajk för mina spårare och pratade om de två sommarlägren som är på gång. Dels till Vässarö och dels till Skåne för stort nationellt Jamboree. Det är kul med de vanliga scoutmötena, men läger är absolut nånting helt speciellt. I somras åkte kåren till Norge, och jag och barnen var med.


Vi var 80 stycken scouter, ledare och föräldrar som åkte iväg från Stockholm med tåg. Vi skulle åka hela vägen till Storlien och där bli hämtade med buss. Tyvärr blev resan mycket längre än tänkt pga ett blixtnedslag i närheten av Ånge. Vi blev sittande där 6 timmar och kom fram till vår slutdestination Stallvika vid tretiden på natten. Klara och de andra stora scouterna som skulle bo i tält var ena riktiga hjältar. Det tog en timme från att vi kom fram tills att alla sov… Jag och Erik hade det lyxigt, för vi fick bo i ett av våra norska värdars gästrum.


Stallvika ligger vid en fjord väster om Trondheim och där fick vi både vandra på fjället i ösregn och göra en båtutflykt till det yttersta kustbandet. På ön Sula som vi besökte, är nästa bebodda ö Island.


Vår båtutflykt blev t o m en lokaltidningsnyhet. Då inser man att det inte händer så mycket där. Men man kan ju förstå skräcken när man ser bilderna på oss från båten. Det blåste lite...I Stallvika bodde vi i församlingshemmet, på båtklubben och i tält. Och vi var fler scouter från Kärrtorp, än det är fast boende där. Men alla var så vänliga och en kväll bjöd hembygdsföreningen på den lokala specialiteten: fiskbullar med lök, Løkeboller.


Jag trodde att scouterna inte skulle gilla dem, men alla åt med god aptit. Mina barn som gillar all sorts fisk har bett om att jag skall göra dem hemma, så jag har sett till att få ett recept.

LØKEBOLLER FRA STALLVIKA

500 gram vit fisk
0,5 lök
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 krm mald muskot
1,5 msk potatismjöl
c:a 3 dl mjölk
1 ägg
1 msk hackad gräslök
Fiskbuljong

Skär fisk och lök i bitar. Kör fisk, lök, salt, muskot och peppar i matberedaren tills smeten knappt har gått ihop. Häll över i annan skål. Blanda i potatismjöl. Späd försiktigt med mjölk. Rör ihop till en köttbullelik smet. Blanda i ägget och gräslöken. Koka upp fiskbuljong. Rulla stora fiskbollar och koka i 5-7 minuter. De skall vara rätt fasta när de är klara.

Servera med potatis, skirat smör och kokta grönsaker. Vi fick kokt kålrot i Norge, men barnen hemma föredrar gröna ärtor.


Vi besökte också Austråttborgen, en betydelsefull del av Norges historia. Här är Klaras patrull Eld utanför den. Och vi scoutpysslade, (jag gjorde en gul sölja till min svenska scouthalsduk), lekte och hade lägerbål. Som det ska va på läger.


Efter tre dagar i Stallvika flyttade vi in till Arena Trondheim, en multisportarena där vi kunde bo. Scouterna fick köra en ovanlig femkamp (de är ju vana vid chiffer, livlinekastning o dyl) med bl a mekanisk tjur, sumobrottning och lasergame. Snacka om succé!


I Trondheim besökte vi förståss Nidarosdômen, en vacker katedral, där också Norges riksregalier förvaras. Vi kollade även in Nidälven, de gamla packhusen och hälsade på en norsk scoutavdelning.


Vi hann också med bad, shopping och en lokal matfestival. Har ni inte varit i Trondheim, åk dit! Det är en av mina favoritstäder i Norge.Efter tre dagar där åkte vi hem. Tågresan hem gick utan problem och vi landade i Hammarbyhöjden trötta men glada. Vilken resa och upplevelse! 


 Blogginlägg 22 av 100 i #Blogg100 2017

21 mars 2017

Lots of socks

Idag är det World Downs syndrome day. Den infaller den 21/3 varje år, eftersom de flesta med Downs har tre kromosomer i kromosompar 21. Dagen uppmärksammas med att man har omaka sockor för att visa att det är ok att vara olika. Det är ett amerikanskt initiativ från början Lots of socks, men fick en svensk skjuts 2015 när Nathea Anemyr ville hylla sin syster och uppmanade alla att Rocka sockorna!


Jag har en kompis som har en son med Downs syndrom. Hon har tidigare bloggat om detta, men på de senaste åren har bloggen inte uppdaterats. Men det är ändå värt att gå in och läsa några av de gamla inläggen på Masarinmamman.


Här är lite fakta om Downs syndrom:
  •  Downs syndrom beror på en kromosomrubbning. En person med Downs syndrom har i nästan alla fall tre exemplar av kromosom nummer 21, i stället för det normala antalet två.
  • Personer med Downs syndrom har en intellektuell funktionsnedsättning som spänner från mycket lindrig till grav.
  • Diagnosen innebär ett antal yttre gemensamma kännetecken, men alla är individer och har egna personligheter.
  • Varje år föds omkring 140 barn med Downs syndrom i Sverige, vilket motsvarar ett barn på 650 födslar.
  • Syndromet har sitt namn efter John Langdon Down, den brittiske läkare som år 1866 blev den första att beskriva syndromet.
Blogginlägg 21 av 100 i #Blogg100 2017

20 mars 2017

vårdagjämning


Jag gillar alla årstider. Men det innebär också att jag hinner trötta på en årstid och blir rejält glad när nästa är på väg. Detta gäller särskilt våren. Så idag på vårdagjämningen kan jag inte annat än utbrista VÄLKOMMEN!!!

Nu är det banne mig dax för gröna blad, blåsippor, varma stunder på balkongen, löpträning utomhus och converse. Basta! (Jag kör detta mantra lite extra högt, eftersom det snöar utanför fönstret just nu...)

Jag flyttade till min fina lägenhet i Hammarbyhöjden sex månader efter separationen. Och nu har jag bott här i drygt 2 år. Jag är på väg in i min tredje vår. Den här sammanställningen av bilder gjorde jag hösten 2015, när jag sett alla årstider från min balkong.


Och jag känner fortfarande samma glädje över årstidsförändringarna på mina träd. Och lyckan över att ha hittat hem. Jag trivs med att bo själv i den här lägenheten, med barnen här varannan vecka. Här har jag fått finna mig själv igen. Fått växa mig stark och komma ut på andra sidan. Både som skild och som 50-åring.

Blogginlägg 20 av 100 i #Blogg100 2017

19 mars 2017

födelsedagsmiddag för ma&pa

Mina föräldrar fyller år med 10 dagars mellanrum. I år är det inga jämna födelsedagar, så vi slog ihop firandet till en söndagsmiddag. Det serverades våfflor med skagenröra, fisksoppa med aioli och en helt ljuvlig chokladtårta. Förstår ni var jag har fått mitt matintresse från? Här är min mamma Mai och Klara på bild.


Vi är en tajt familj och har alltid så kul när vi ses. Idag var det jag, barnen och min bror Jakob med en av barnens kusiner Jonatan som kom på föräldrarnas middag. Min svägerska var upptagen och äldsta brorsbarnet Miranda har flyttat till lärostaden Lund, så henne ser vi inte så ofta längre.

Pappa Göran lyckades jag inte fånga på bild, men här är en fin bild på honom och de tre kusinerna från julafton. En annan av våra familjeträffar. Julbord med hemlagade rätter med rötter i Gotland, Estland och Västkusten. Som vi hjälps åt med. Min bror är lika matintresserad som jag!


Blogginlägg 19 av 100 i #Blogg100 2017

18 mars 2017

mina fina jerusalemvänner

Sista helgen i februari hade vi en reunion. Jag och mina närmaste vänner från mitt Jerusalem-år 1992-93. Vi hade tagit oss till Lund, och höll till hemma hos Katharina på Laurentiistiftelsen. Det är jag, Johanna som är präst, Katharina som är pedagog på Montessoriskola, Jonas som är narkosläkare och Karin som är docent i judaistik.


Så här såg vi ut när det begav sig, då jag var kock på Svenska Teologiska Institutet. Katharina var volontär där och Johanna student. Karin och Jonas var studenter på Hebrew University.


Det blev förståss mycket prat, minnen, titt i fotoalbum och en hel del skratt. Det var verkligen ett speciellt år vi delade därnere. Jag hade lagat meze och tagit med arrak till lördagens middag. Uppskattat med smaker som är så förknippade med Israel och Palestina.


Till söndagslunch serverade Katharina denna sallad. Förebilden kom från Baghdad CaféMedelhavsmuseet i Stockholm. Men hon hade gjort den lite matigare med bulgur. Den var toppengod och passade bra till de mezerester som fanns kvar.


KATHARINAS BULGURSALLAD

Fullkornsbulgur, buljongkokt
Ruccola blandsallad
Parmaskinka
Chevre, smulad
Solrosfrön, rostade
Röd paprika, strimlad
Gurka, skivad
Röd lök, skivad

Fikonmarmelad
Citronsaft
Olivolja
flingsalt
mald svartpeppar

Jag anger inga proportioner, det är en fråga om tycke och smak. Salladen skall läggas upp på ett vackert fat, och ovanpå osten klickas fikonmarmelad, och över alltihop droppas citronsaft, flingsalt, svartpeppar och olivolja.

Blogginlägg 18 av 100 i #Blogg100 2017

17 mars 2017

spansk afton

För några veckor sen var jag sjuk, och då plöjde jag återigen Mauro och Pluras tågluff, som nu finns på ViaFree. Och det fick mig att tänka på matupplevelser jag har kvar. En av dem är San Sebastian (Donostia) och deras pintxosbarer. Jag passerade där på en tågluff 1991, men vi var fokuserade på Santiago de Compostela, och förstod inte vad vi missade... (Bilden är en skärmdump från tv-serien).


I kväll bestämde jag och Klara att vi skulle ha en pintxoskväll.

Den mest kända pintxosen är Gilda, som är döpt efter Rita Hayworths filmkaraktär. Den är "grön, salt och het". Den är urenkel att göra och passar utmärkt till ett glas vitt vin från regionen. Jag valde dock ett vin från en närliggande region, nämligen Rueda. Funkade bra det med.GILDA

gröna oliver 
sardellfileer
guindillas 

Oliverna ska helst vara av manzanillatyp med kärnan kvar. Guindillas är små inlagda chillifrukter. De finns på Salmantinos eller Stockholm ost&chark. Båda två ställena är väl värda ett besök.


Pintxos är tapas på bröd om man skall förenkla det hela. Pintxos är ett baskiskt ord för pinne, som man använder för att hålla ihop skapelsen. Vi gjorde tre olika munsbitar i detta vårt första pintxostest.

PINTXOS MED CHORIZO

Baguette i skivor
3 kronärtskockshjärtan
2 msk Kesella
1 msk majonäs
Några droppar olivolja 
salt och peppar
Tunna skivor chorizo
Strimlad färsk gräslök

Hacka skockorna grovt och blanda med kesella, majonäs och olja. Smaka av med peppar och salt. Lägg det på bröden. Toppa med chorizo och gräslök, som du fäster med tandpetare.

PINTXOS MED MANCHEGO

Baguette i skivor
Manchego i skivor
Grillad inlagd paprika, i strimlor
Flytande honung
Rostade pumpafrön
Svartpeppar. 

Lägg ost och paprika på brödet och fäst med en tandpetare. Ringla lite honung över. Strö några rostade pumpafrön över och mal lite svartpeppar.

PINTXOS MED KRABBA

Baguette i skivor
85 g krabbkött
1 msk färskost med vitlök
1 msk hackad färsk gräslök
Några droppar citronsaft
salt och peppar
0,5 citron, grovrivet skal
2 strimlade torkade aprikoser

Låt krabban rinna av. Blanda med färskost, citronsaft och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran på bröden. Strö över citronskal och aprikoser.


Klara tyckte bäst om den med manchego och jag om den med krabba. Men även den med chorizo fick tummen upp. Bra första test. Det här gör vi om. 

Erik åt egna grillade mackor med grillad kyckling och vitlökssmör, dekorerade med gurka. De fick enligt honom 2 tummar upp!!

Blogginlägg 17 av 100 i #Blogg100 2017

16 mars 2017

gokaffe i vasastan

Vi är så bortskämda här runt Odenplan. Vi har nämligen flera bra caféer som inte är delar av kedjor. De drivs av entusiaster med kärlek till kaffe, goda mackor och bakverk.Det som ligger närmast jobbet är Café Pascal, som både är urtrevligt att fika på, men som också erbjuder min favorit-takeaway-macka. Croissant med äggsallad, gräslök och parmaskinka. Ibland måste man lyxa till det, idag var en sån dag. Hämtmacka istället för medtagna mackor hemifrån... Pascal har fått Gulddraken, och det är så välförtjänt!Det andra är min och kompisen Madlis frukostställe, Kafé Orion. Det drivs av samma gäng som en gång startade Kafé Esaias, som jag skrivit om tidigare. Där har de goda leverpastejmackor och kaffe från Da Matteo i Göteborg.Jag är verkligen ingen kaffenörd, men jag uppskattar gott kaffe och gillar de småskaliga rosterierna som finns runtom i Sverige.

Blogginlägg 16 av 100 i #Blogg100 2017 

15 mars 2017

twitterkompis med toppenrecept

Jag har många vänner som jag lärt känna via twitter. Men en av de allra bästa och närmaste vännerna är Jonas. Han bor i Malmö och vi har stöttat varandra genom våra separationer. Vi diskuterar det mesta, men musik, politik och mat toppar nog listan. Han har fyra barn, varav Majja som är i 20-årsåldern är en cool tjej, som jag också lärt känna. Nu har han och hans nya flickvän precis köpt ett rosa hus i Malmö som jag är så spänd på att få se.


Jonas är en ivrig cyklist, som cyklar mycket och långt. Han är också aktiv i den coola föreningen CK Avanti, som är en kultur- och cykelförening. De kämpar mot rasism, ordar aktiviteter på pridefestivalen och liknande. Men som även t ex bedriver nybörjarträning.

Jonas lyckades få mig intresserad av cykling, och som ett första steg önskade jag mig en vanlig cykel i 50-årspresent förra året och har börjat cykla till jobbet. Bra träningskomplement till löpningen.


Idag kommer Klaras scoutkompis Paula över på middag innan deras scoutmöte. Paula äter inte kött, så det blir fisk. Jag tänkte göra ugnsbakad lax med en hoisinsås, som jag lärt mig av Jonas. Det är en av de mest poppis middagarna härhemma!


JONAS HOISINSÅS

2 msk ketchup
1 msk riven ingefära
1 dl ketchap manis
1 tsk sambal oelek
En skvätt soya

Blanda ihop och använd som glaze eller som sås. Håller sig bra i kylskåp. Passar till så mycket t ex lax, kyckling, ugnsgrönsaker, lövbiff...

Blogginlägg 15 av 100 i #Blogg100 2017

14 mars 2017

dansant födelsedag

I dag fyller min mamma Mai 76 år. Hon är numera lite trött och har svårt att gå, men har fortfarande massor av saker kvar att berätta och skriva. Hon har skrivit ner och tryckt upp mormors estniska recept (som jag håller på att bearbeta till en webbversion), gett ut två böcker med morfars historier, hans flykt och hans barndom. Nu skriver hon om sin egen barndom i Stockholm/Uppsala som flyktingbarn och sin anpassning till det svenska samhället.


På sin födelsedag hade hon fixat biljetter till Billy Elliot på Stadsteatern. Till sig och pappa, min brors familj och mig. Klara har gått med skolan och Erik skall gå med Magnus senare i vår, så de var inte med.


Vilken häftig föreställning. Sång och dans med över 40 personer på scenen. Duktiga dansare, musiker och barnhuvudroller som var bra på riktigt, inte gulligt "barnbra". Och en intressant dramatisering av filmen. Man fokuserade på de två konflikterna i ljuset av varann. Gruvarbetarstrejken och arbetarklassens revolt mot Thatcher, och den lilla killens revolt mot machokulturen i arbetarklassen. Han som vill dansa istället för att boxas, men som måste smyga med detta.


Det är kul att det inte bara är balett, utan alla sorters dans och vackra innerliga sånger tonsatta av Elton John. Väl värd att se! Bilden är lånad från Stadsteatern.

Blogginlägg 14 av 100 i #Blogg100 2017

13 mars 2017

lite tomatlycka i sjukstugan

Idag har Erik varit hemma med svullen hals. Då får mamman komma hem och laga en snabb pastamiddag. Pasta med sås, sallad och lite peccorino. Tur att det finns färdiggjorda såsförpackningar i frysen. Erik vill ha pesto på sin pasta, men jag och Klara har gärna tomatsås på vår. Vi kokar upp en stor kastrull med skruvar och alla får välja sin sås. Efter lite utprovande har detta blivit en favorit. Ursprungligen ett recept skapat Paolo Roberto.


TOMATSÅS A LA ROBERTO

3 msk olivolja
1 liten gul lök
1 hel vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
5 strimlade basilikablad
2 msk vin
0,5 tsk salt
1 nypa strösocker
Peppar

Värm upp olivoljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt halvorna fräsa några minuter i oljan tillsammans med vitlöksklyftan utan att de tar färg.

Tillsätt krossade tomater, basilika, vin, salt och socker. Låt puttra utan lock i 30 minuter för att reducera en del av vätskan i såsen (håll noggrann koll på såsen så den inte bränns). Smaka av med peppar och salt. Ta upp och kasta lökhalvorna. Mixa med mixerstav till en slät sås.


Eriks stora favorit är Charlie Chaplin, och på Halloween klädde han ut sig till sin idol. Den här sången spelas ofta hemma hos oss. Passar bra när man är lite sjuk och behöver muntras upp!

Smile though your heart is aching
Smile even though it's breaking
When there are clouds in the sky
You'll get by

If you smile through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll see the sun come shining through
For you

Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near

That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying.
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile

That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile

Smile, though your heart is aching
Smile, even though it's breaking
When there are clouds in the sky
You'll get by

That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile

Blogginlägg 13 av 100 i #Blogg100 2017

12 mars 2017

äggiga mackor

Min teve-helg fortsätter. Jag har passat på att se om två filmer kopplade till det engelska kungahuset, nu när jag klarat av hela The Crown. Nämligen The kings speach och The Queen. De är båda välgjorda och speglar två trauman i den engelska kungafamiljen. Och vilka skådisar, Colin Firth och Helen Mirren. 

Maten den här helgen har haft ett tema. Goda ägg-"röror" som passar på macka. Allt för att det ska va lätt att äta framför teven. Dessutom gillar jag det mesta med ägg i. Först ut var hederlig gubbröra. Jag passade på att göra den på två sätt, den ena med brynt smör och den andra med majonäs. Båda är goda, men jag tror att jag ändå föredrar den med brynt smör. Mitt recept är min kombo av det bästa ur Mannerströms och Matgeeks recept. För det är ju så man gör, letar bra recept och kombinerar till sin egen favorit.


GUBBRÖRA PÅ 2 SÄTT

2 potatisar
2 ägg
1 liten rödlök
1 tsk kapris
8 ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
0,5 dl dill 
0, 5 dl gräslök 
Salt & peppar

Koka potatisen och låt den svalna tills den är ljummen. Koka äggen och kyl av dem och skala dem. Skär potatisen i små bitar. Finhacka löken. Blanda den med potatisen. Finhacka dill och gräslök, strö över potatisen. Låt stå och dra 5-6 minuter. Skär ansjovisen i centimeterstora bitar. Blanda ner dem och kaprisen.Häll på spadet. Skär äggen i ungefär lika stora bitar som potatisen. Vänd ner i röran. Smaka av med peppar och salt.

Alternativ 1
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche

Blanda ner majonäs och creme fraiche i röran.
Lägg på rågbröd eller knäckebröd, och servera.


Alternativ 2
50 g smör

Bryn smöret: Smält det på värme lite högre än medelvärme. Vispa sakta i det tills det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt. Låt svalna en aning.
Lägg röran på rågbröd eller knäcke och droppa lite brynt smör över och se till att få med lite av de bruna partiklarna som samlas i botten.

Det andra receptet kommer från min Israeltid. En av de snabbmatsalternativ som fanns i Jerusalem var baguetteställen. Man valde en eller flera röror som breddes på en bit baguette. Det fanns inte några röror med kött, eftersom ställena var kosher. Men hoummos, baba ganough, turkisk salad, tonfiskröra fanns och så förståss egg salad, min favorit. Här är min tolkning av den.


ISRAELISK EGG SALAD

75 g rumstempererad cream cheese
1 msk majonnäs
2 msk hackad bladselleri
1 msk finhackad schalottenlök
0,5 tsk citronsaft
3 hårdkokta ägg, finhackade
1 krm salladskrydda
Salt och peppar

Blanda majonäs och cream cheese till en jämn röra. Blanda i selleri, lök och citronsaft. Tillsätt äggen och smaka av med salladskrydda, salt och peppar.

Blogginlägg 12 av 100 i #Blogg100 2017

11 mars 2017

tv-helg med hemgjort godis

Den här helgen har jag obarnhelg. Jag har inte planerat nånting mer än att kolla på teveserier, äta gott och ta hand om mej själv. Det kan behövas då och då, och jag försöker se till att det nån gång händer. Jag är lite för mycket för att ha helgerna fullplanerade...


Den här helgen ska jag ta mig igenom hela The crown, som finns på Netflix. Jag har haft den på listan länge, men nu ska det bli av. Och till det blir det bland annat hemgjord fudge. Typiskt engelskt godis!


LAKRITS- OCH CHOKLADKOLAFUDGE

2 dl vispgrädde
1 3/4 dl farinsocker 
2 dl glykos 
1 msk kakao 
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
2 msk lakritspulver

Koka grädde, farinsocker och glykos till 117 grader i en tjockbottnad kastrull. När temperaturen har nått 117 grader; ta av från värmen, tillsätt hackad choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. Rör tills det svalnat lite.

Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i kylskåp över natten. Ta ut i rumstemperatur och skär upp fudgen i bitar efter en stund.

Jag är inte mycket för saltlakrits, men en del söt lakrits och kombon choklad&lakrits gillar jag. Det lakritspulver jag använder är ett från Italien. Mycket bra lakrits kommer från Calbrien.


Blogginlägg 11 av 100 i #Blogg100 2017