5 juli 2020

coronasommaren - hemmavecka 16


Igår var det 4:e juli, så vi flaggade med amerikanska flaggan. Vi är några dagar i stugan, jag och Erik, eftersom vi kände ett behov av att komma iväg från lägenheten i stan lite. Klara är funktionär på Vässarö och instruerar scouter som skall segla och paddla. Hon skickade en bild, det mysigt ut. 


Jag passar på att jobba från landet-hemma, och det funkar fint eftersom föräldrarna installerade fiber i stugan för något år sen. Arbetsplatsen är väl inte ergonomiskt optimal, men utsikten fin och jag har större plats än hemma.


Det är rätt regnigt, så vi passar även på att spela mahjong med pappa. Erik tycker att det är ett kul spel, som han och Klara lärde sig förra sommaren. Jag gillar brädspel som funkar över generationsgränserna, och som är lite kluriga.


När Klara är borta passar vi småkaksälskare på att baka ännu fler småkakor. Klara är mer för mjuka kakor, till skillnad från mig och Erik. Vi har satsat på två sorter med kanel i, som är Eriks favoritkrydda. Båda bakade med "Kakmjöl med bakpulver", det som tidigare kallades extra fint vetemjöl. Det blir så spröda och goda kakor av det, eftersom mjölet är finare malt.


ERIKKAKOR

4,5 dl kakmjöl med bakpulver
200 g kallt smör 
1 dl socker 
1 citron, skalet 
1 äggula 
Strösocker och kanel 

Skär smöret i små kuber. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt gulan och citronskalet, och kör ihop till en deg. Låt vila 15 min i kylen. Rulla till en rulle. Skär halvcentimetertjocka skivor. Tryck ett mönster med en gaffel (vi kör med en trepiggad, för då ser det ut som ett E). Strö på socker och kanel. Grädda i 12 minuter i 200 graders ugn.


SANDIGA KANELKAKOR 

200 g smör 
2 dl socker 
2 msk kanel 
1 dl valnötter 
5 dl kakmjöl med bakpulver 

Bryn smöret och låt det svalna något. Mixa valnötterna fint. Blanda socker, smör, kanel och valnötter. Rör ihop ordentligt. Blanda ner mjölet och forma till en deg. Den är rätt smulig. Forma 60 platta bollar (valnötsstorlek). Grädda i mitten av ugn (150 grader) i 25 minuter. Låt svalna på plåten.

Inga kommentarer: