19 juli 2020

coronasommaren - hemmavecka 18

Jag och Erik passade på att gå ut och äta en sista gång innan han stack iväg med sin pappa på semester. Vi gick på Östgötakällaren och åt panerad mat. Jag åt panerad ost och Erik åt schnitzel. Det är en av Eriks favoriträtter och vi började prata om hur han tycker en bra schnitzel ska vara. Kul att för en gångs skull ha ett matsnack med honom. Han har starka åsikter, men vill inte alltid prata om dem.


Vi bestämde också att vi skall prova oss igenom Stockholms utbud av schnitzlar. En sk "Snitselrunda" (orienteringshumor enl Erik). Så vi tänker oss en skala på 1-5 snitslar, där storlek, smak och tillbehör skall avgöra. Först ut alltså Östgötakällaren, som är en väldigt trevlig restaurang med utmärkt service.


Östgötakällaren
Wienerschnitzel 189:-
Vi ger ÖK:s schnitzel 3 starka snitslar.
Storlek: Bra storlek.
Smak: Lite mesig. Behövde både salt och peppar, dock bra panering och mört kött.
Tillbehör: Kapris, sardell, citron, tartarsås, pommes och sallad. Vi tycker det skall vara stekt potatis.Den här veckan har barnen varit i Stångehamn (utanför Oskarshamn) tillsammans med sin pappa och delar av hans släkt. Det har inneburit att jag inte har varit lika noga med middagar och liknande. Luncherna bestod flera dagar av ägg och gravad lax på rågbröd. Och till det min sommardryck, iskallt vatten med limeskivor blandat med söt äpplecider. Det är en dryck som inte känns så söt, utan frisk och läskande. Jag och mamma uppfann vår sommardryck för massor av år sen och varje sommar blir jag vid något tillfälle sugen på den.


MAI OCH MALENAS SOMMARDRYCK

5 dl iskallt vatten
1 lime 
5 dl alkoholfri äpplecider

Skiva en lime och pressa ur lite av saften i iskallt vatten, och lägg sen i skivorna. Häll på lika mycket söt äpplecider exempelvis Herrljunga.

-----
Ställen vi tänkt besöka på vår snitselrunda i Stockholm:
Bar Central
Soldaten Svejk
Humlehof
S:t Clara
Zum Fransiskaner
Schnitzelei
Mozarteum
Bierhaus

1 kommentar:

Pappa sa...

Glöm inte bort Löwenbräu (vid Fridhemsplan)!

Vad gäller bedömningen: Min morfar, alltså din farmorsfar, som var källarmästare, menade att en bra wienerschnitzel skall vara stor som ett dasslock.