17 december 2011

julens godaste paj


I dag är det dagen J som i Julmiddag. I år kommer detta att finnas på buffén:

Inlagd sill med pepparrot, äpple och dill
Kumminsill med citron
Gräddfilssill med örter

Ingefärsgravad Lax
Hovmästarsås med citron

Skaldjurspaté
Dillcremefraiche

Ägghalvor med gubbröra

Skinka med kryddig svål
Julsenap med saffran

Kryddiga revbensspjäll
Äppelchutney

Köttbullar med kryddpeppar
Vodkalingon
Prinskorv

Endivesallad med blue cheese

Rotsakspytt med lönnsirap och timjan
Brunkål
Potatis

Estniskt bröd (peenleib)
Vörtbröd
Knäckebröd

Cheddar
Brie och Kittost
Fikonmarmelad

Chokladkola
Knäck
Skumtomtefudge
Ischoklad

En rätt som inte finns med i år, men som förekommit många gånger förr och som jag alltid gör till julaftonens julbord är Grönkålspaj. Det är det bästa vegetariska tillbehöret och funkar även som lunchmat tillsammans med några skinkskivor, om man inte orkar ta fram all julmaten på juldagen...


GODASTE GRÖNKÅLSPAJEN

Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl kesella

Fyllning:
300 g färsk grönkål
3 rödlökar
smör
salt och peppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven cheddar
1 dl hackade valnötter

Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min. 

Fyllning: Grovhacka grönkålen. Koka den i vatten några min. Låt den rinna av. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg, grädde, och mjölk. Lägg grönkålsblandningen och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över valnötterna. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.

Servera gärna varm, men den går även utmärkt att äta kall.

16 december 2011

julbord med jobbet



Idag var vi på Stadshuskällaren och åt julbord med jobbet. Det var kul att gå dit eftersom jag aldrig varit där. Vi kollade på Nobelservisen och hoppades att få äta Nobelmiddag här nån gång.


Jag tycker att maten var god och vällagad, även om det saknades det där lilla extra. Och inte en enda fräsch sallad. Det var lite för ordinärt, helt enkelt. Sen kan man väl säga att logistiken var ganska kass, vilket verkligen förvånar en…

Jag hittade mest mina favoriter bland de kalla rätterna, både fisk och kött. Jag hade som tidigare utmanat kollegan Beate om att välja fem favoriter, och det har hon skrivit om på sin blogg.

Mina favoriter var:
Champagnesill med löjrom
Viltpaté med cumberlandsås
Kanelrökt fläsk
Skagenröra
Whiskysenapen till skinkan

Med Struvor och godismarmelad från gottebordet som värdiga bubblare...


I Julnumret av Allt om Mat från 1998, (som nog är mitt mest tummade…), finns det ett reportage om Gotlands turistförening, där man bestämde sig för att ordna julbordsknytis istället för att gå ut och äta. Det skulle jag tycka vara spännande, eftersom jag vet att det finns många på mitt jobb som gillar att laga mat!

Från dessa knytisrecept har jag främst lagat två rätter, sillsalladen och lammrullen. Sillsalladen är helt suverän för mej som inte gillar att blanda rödbetor och sill, och lammrullen har jag förädlat till en rulle med mellanöstern-touch. Ett år på julmiddagen fick den omdömet "Den smakar som en hel orgasm!" av min goda vän Henrik. Det måste vara den bästa komplimang jag någonsin fått för min mat!

MALENAS LAMMRULLE

Färs:
300 g lammfärs
100 g fläskfärs
0,5 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
1 ägg

Fyllning:
100 g fetaost
15 oliver m pimiento

1 msk smält smör

Låt ströbrödet svälla 10 min i mjölken. Krossa spiskummin och koriander i mortel. Blanda ihop ingredienserna till färsen väl. Bred ut färsen till en c:a 25x25 cm platta på en bit plastfolie. Smula fetaosten och bred ut över tillsammans med skivade oliver. Rulla ihop till en rulle med hjälp av plasten. Lägg den i en brödform och pensla med det smälta smöret. Grädda i ugn, 200 grader, i c:a 30 minuter. Låt rullen kallna och skiva sen upp den.

HOLMHÄLLARS SILLSALLAD

1 burk matjessill
1 purjolök
3 tomater
3 hårdkokta ägg
2 msk tomatketchup
4 msk majonäs
1-2 krm salt
Hackad persilja

Häll av spadet på sillen och skär den i små bitar. Skiva purjolöken, tärna tomaterna fint, grovhacka äggen och lägg alltsammans i en skål. Blanda ketchup och majonäs. Vänd ner det i sillsalladen och smaka av med salt. Strö över rikligt med hackad persilja.



Uppdatering 2019: I år hade jag läst ett liknande recept och bytte ut purjolöken mot rödlök, persiljan mot gräslök, blandade lite creme fraiche i majonnäsen och droppade i lite tabasco. En god variant, som visar på att receptet kan varieras och ändå bli bra!

15 december 2011

juliga sillar


Det viktigaste på julbordet tycker jag är sillen. Vi gör alltid tre nya sorter till den årliga julmiddagen, och så återanvänder vi favoriter på julafton, tillsammans med denna variant av inlagd sill som alltid görs. Mina två absoluta favoriter genom åren är de här två sillarna!


BEIJERS INLAGDA SILL

1 burk inläggningssill

Lag
0,5 dl ättika (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor

1 rödlök

Koka upp lagen. Låt sedan lagen svalna till kylskåpskall temperatur. Varva skivad sill med lök och häll på lagen. Låt den inlagda sillen stå och dra i 1–2 dygn.


APELSIN- OCH STJÄRNANISSILL

1 burk inläggningssill

Lag:
1,5 dl vatten
0,5 dl ättikssprit, 12%
1 dl socker
1 st lagerblad
4 st stjärnanis
7 vitpepparkorn

I burken:
1 st röd lök
1 st apelsin, strimlat skal

Koka upp lagen och låt den kallna helt. Låt sillen rinna av och skär den i gaffelstora bitar. Varva sillen i burk med tunna strimlor av apelsinskal och skivad rödlök. Häll över lagen och se till att den täcken sillen. Låt stå minst ett dygn i kylskåp. Garnera med rödlök och extra skalstrimlor vid servering. Sillen håller sig 4-5 dagar i kylskåp.

MALENAS PESTOSILL

1 förpackning 5-minuterssill
2 dl gräddfil
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
salt och peppar
1 msk smör

Rosta pinjenötterna i lite smör och salta dem. Hacka basilika och vitlök. Blanda allt med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Skär sillen och blanda ner i gräddfilen. Låt drar några timmar.

Bilderna på sillarna kommer från Allt om mat, där jag redan 2002 hittade receptet på apelsin- och stjärnanissillen. Översta bilden är omslaget på den utmärkta boken om sill av Leif Mannerström.



14 december 2011

julmatsdax

På lördag skall jag och Magnus bjuda ett gäng kompisar på julmiddag. Om jag har räknat rätt är det för 17:e gången... Och varje år försöker vi hitta nya roliga rätter till julbordet, och samtidigt få laga några gamla favoriter. Den närmaste tiden kommer jag att blogga om mina julmatsfavoriter, och publicera recepten här på bloggen!


Här syns några av julmiddagsstammisarna 2002...

Men först avslutar vi avdelningen julkakor och julgodis med ett lite udda recept, tomtefudge. Detta recept fick jag förra julen, från Johan och Anna-Maria Aulin, tillsammans med ett rim...

Smeten skimrar ljus och röd,
tyder på en tomtes död.
Stackars tomten ligger där och lider
och hans tomtenissar kvider.
Tomten hoppas fudgen smakar illa,
för ingen kan väl döda tomtar gilla?


TOMTEFUDGE

12 skumtomtar
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

(Ett par droppar röd karamellfärg)

Klipp tomtarna i bitar, blanda ner dem tillsammans med socker, grädde och smör i en kastrull. Låt koka några minuter, så att allt smälter ihop. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör tills du får en jämn blank smet. Häll upp i en smörpapperklädd form och låt vila över natten i kylskåp. Skär i bitar och förvara svalt.

13 december 2011

luciafrukost

        Himlen hänger stjärnsvart och snön ligger blå,
        och mörkret är så beckmörkt och stjärnorna så små.
        Skumma ligga stigarna där mänskobarnen gå,
        och tysta ruva stugorna med snöskägg på.
        Då komma väl de hundra, då komma väl de tusen
        lusseknektar vandrande kring husen.


Hos oss är det ett måste med hembakta lussebullar och pepparkakor på Luciamorgonen. Oftast bakas dessa redan till 1:a advent. (Lussebullar funkar utmärkt att frysa.)

Jag har haft lite olika recept under åren, men nu bakar jag efter Kerstin Kokks recept, som finns tillsammans med en massa andra bra recept på hennes blogg. (Och eftersom jag vet att vår familj brukar tröttna på de vanliga kusarna, så bakar jag ut halva degen till vanliga bullar med en egenpåhittad mandelmassefyllning.)

LUSSEBULLAR

1 g (2 pkt) saffran
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Fyllning till halva degen
75 g smör
75 mandelmassa
rivet skal av en apelsin

Russin
1-2 ägg till pensling

Stöt saffran ordentligt i mortel. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på degspadet och rör ut jästen. Rör ner saffran så det löser sig i spadet. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och ägg. Rör ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk 30 minuter.
Dela upp degen i två delar. Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord. Baka ut den ena halvan till kusar och peta i russin. Den andra halvan kavlar du ut till en fyrkant och brer fyllning på. Vik ihop degen till en 10 cm bred platta och skär remsor på 1 cm, knyt varje remsa till en knut. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda cirka 6 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentar 2017: Vi tar numera 3 pkt saffran. Tycker att det behövs.


I vår familj finns det en strid om vilka pepparkakor som är godast och jag hävdar med bestämdhet att de kryddiga, knäckiga pepparkakorna från Rosendals Trädgård är bäst! Här är originalreceptet, som ger en gigantisk sats, men jag fryser in degen i mindre bitar och tar fram och bakar ut vid flera tillfällen.

ROSENDALS PEPPARKAKOR
ca 350 små pepparkakor

4,5 dl ljus sirap
300 g mjukt rumsvarmt smör
4,5 dl socker
1 ägg
4 tsk nymalda nejlikor
4 tsk nymalen ingefära
4 tsk nystött kardemumma
6 tsk malen kanel
13-15 dl vetemjöl

Koka upp sirapen. Rör om. Låt svalna något. Rör ner socker, ägg, kryddor och det rumstempererade smöret. Tillsätt den mindre mängden mjöl (spara resten till utbakningen). Arbeta väl så att allt blandas ordentligt. Låt vila svalt, men inte kallt, till nästa dag.

Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på smorda plåtar, alt plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader C i c:a 6 minuter.


Bilderna på Klara och Erik är från årets Luciahelg.

12 december 2011

saltstänkta godsaker

Jag är ganska traditionell när det gäller julgodis. Det skall vara knäck, chokladkolafudge, marsipan, chokladtryffel och skumtomtar. Visst varierar jag mig och utökar ofta utbudet, men inget kan egentligen slå knäck och chokladkolafudge. Båda mina recept innehåller en gnutta salt, som gör att de söta smakerna balanseras på ett bra sätt!


GAMLA FARMORS CHOKLADKOLAFUDGE
C:a 30 kolor

1 dl vispgrädde
1,75 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g choklad, mörk (70 %)
0.5 msk flingsalt

1. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning.
2. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.
3. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta av kastrullen från värmen. Rör i saltet.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en liten form. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.
5. Skär kolan i bitar. Snurra in de färdiga kolorna i smörpapper. Förvara dem torrt.


SMÖRKOLAKNÄCK

50 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl grädde
1 krm havssalt
Hackad mandel

Koka upp under omrörning, så att inget bränner fast i botten. Koka till kolan uppnår önskad temperatur, 125°C för mjuk kola-knäck, 128°C för seg knäck, 132°C för hård knäck. Häll upp i knäckformar.


Bilderna på glada barn i snön, är tagna i januari 2010. Och jag önskar så att julen 2011 också blir VIT!

11 december 2011

3:e advent

Idag är det tredje advent och det är hög tid att börja med årets julkakor. Till Lucia gör vi alltid lussebullar och pepparkakor, och mina favoritrecept finns här. Övriga julkakor görs mest av mamma, och där har vi alla i släkten våra favoriter. Mina är Klenäter, Ökensand och Mjuk fruktkaka. Recepten kommer från farmor Anna Stina Beijer, nedskrivna på ett, av pappa ömt vårdat, gulnat papper. Jag har skrivit ner dem i min receptbok och delar härmed med mig dem till er.


KLENÄTER

4 äggulor
40 g florsocker
50 g smör
skal av 1,5 citron
200 g mjöl
2 krm bakpulver
4 msk cognac

Smält matfettet till smeten och låt det svalna. Rör samman äggulor och socker. Tillsätt cognac, rivet citronskal, smält matfett, bakpulver och mjöl. Arbeta samman allt till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag. Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit (se figuren). Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät. Värm kokosfett till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida. Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker.


När man gör klenäter får man en massa äggvitor över, så därför ingår även maränger i julkakssortimentet! 

För att få SEGA MARÄNGER: Ta dubbelt så många gram socker som gram äggvita och en gnutta ättika. Vispa länge (tills sockret löst upp sig) och klicka ut på en plåt. Grädda i 125 grader i c:a 1 h.


ÖKENSAND
400 g smör
400 g socker
1 msk vaniljsocker
550 g vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Skållad mandel

Bryn smöret och blanda i socker och vaniljsocker. Lös upp hjorthornssaltet i lite vatten och blanda i tillsammans med mjölet. Forma ovala kakor med hjälp av en sked. Garnera med mandelhalvor.
Grädda i 150 grader i 15-20 min, tills de blir spröda och får fin färg.
 

MJUK FRUKTKAKA

200 g smör
2,5 dl socker
3-4 ägg
4 dl mjöl
1 dl russin
0,75 dl syltat apelsinskal
0,5 dl halverade cocktailbär
0,5 dl hackad mandel

Rör smör och socker poröst. Dela äggen. Rör ner äggulorna en i sänder. Tillsätt mjöl, frukt och mandel. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem försiktigt. Grädda kakan i 175 grader i c:a 1 timme. (Täck gärna med smörpapper i början). Den här kakan mår bra av att mogna några dagar.


Bilderna är från julen 2007. Klara var stjärnflicka på förskolan och Erik var behjälplig i julbaket...

10 december 2011

tårta på malenadagen

Det är inte alla som har flaggdag på sin namnsdag, men det har jag! I år känns det väldigt mörkt och trist, så man kan behöva lite flaggor, bakelser och kunglig glans! Så här firade jag min namnsdag 1992. Sittandes i STI:s trädgård, ätandes bakelser med nyplockade jordgubbar...


Familjens kalastårta har genom alla år varit Mariannetårta, en slags maräng/kaktårta med bär och grädde. Men den är ganska pillig att göra, så till Eriks dop hittade jag en annan marängtårta som är mycket enklare och nästan lika god. Den håller nu på att bli vår traditionella kalastårta.

ERIKS DOPTÅRTA

4 st äggvita
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
1 tsk smör, till långpannan

Fyllning
4 st äggula
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 st citron, pressad saft
75 g smör

Garnering
3 dl vispgrädde
Citronskal
Mörk choklad

Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna. Grädda mitt i ugnen, 125 grader, c:a 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.

Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att den inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna.

Garnering: Dela tårtbottnen på mitten och lägg krämen emellan. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med citonskal och hackad choklad.


Nu skall vi två Malena-prinsessor titta på Nobelfesten och skåla för er alla mitt i mörka december!


9 december 2011

estniska skolans julfest

Mina barn går i Estniska skolan. Klara i 2:a klass och Erik i F-klass. Det känns väldigt bra att få ge mina barn en del av det estniska arvet och språket. Dessutom i en liten skola med höga pedagogiska ambitioner, fina traditioner och ett schysst läge mitt i Gamla stan. I morgon är det dax för en av årets höjdpunkter, den traditionella julfesten. Där samlas det in pengar till vänföreningen som sedan under året stödjer olika elevaktiviteter. Varje familj förväntas bidra med nått till kafeterian och jag bakar alltid kohupiimakook (kesokaka), som för mej är det mest estniska bakverket!


Mitt recept är en mix av ett recept från min mormor Anu Mark och ett från hennes goda väninna fru Kivimäe. Det innehåller både citronskal, syltade apelsinskal, russin och är anpassat för min 32 x 44 cm stora långpanna. Innehållet i en kesokaka varierar från familj till familj...


KOHUPIIMAKOOK

Botten
175 gram smör
1 dl socker
2 ägg
5 msk mjölk
8 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
2 stora burkar keso á 500 gram
3 dl gräddfil
1,5 dl socker
6 ägg
3 dl russin
1 förp syltat apelsinskal
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av två citroner

Rör smör och socker pösigt och rör i ägg och mjölk och blanda snabbt i mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Låt vila 30 min i kylskåp. Bred ut degen i en långpanna och förgrädda i 10 min i 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt och smaksätt med vanilj. Mixa keson till jämn konsistens och blanda i äggsmeten, gräddfil, russin (gärna skakade i lite mjöl, så de inte sjunker till botten så lätt), citron- och apelsinskal. Fyllningen breds ut över mördegsbottnen. Kakan gäddas i c:a 40 minuter vid 175 grader, tills den känns fast och har fin färg.


Så här såg Klara ut i år 2011 och så här såg hon ut på sin första julfest 2009, i röda dansklänningen och den obligatoriska skoltröjan.

4 december 2011

2:a advent

Så här i adventstider är det kul att gå på Glöggmingel. Tyvärr tycker jag att det serveras allt för mycket söta saker på dessa tillställningar. Jag brukar istället försöka ha lite roligt salt småplock på min glöggbuffé.


RENKLÄMMOR

4 mjuka tunnbröd
Bregott
3 tsk riven pepparrot
Salt och peppar
200 g philadelphiaost
10 skivor rökt renstek
Sallad

Blanda philadelphiaosten med pepparrot och smaka av med salt och peppar. Bred bregott på tunnbröden, lägg på salladsblad och skivor av renstek. Bred på oströran. Rulla ihop och skär 2 cm breda skivor.


BACONLINDADE DADLAR

10 torkade dadlar
10 skivor (1 pkt) bacon

Kärna ur dadlarna och vira in varje dadel i en skiva bacon. Grilla i ugnen 225 grader i c:a 10 min. Går att äta både varma och kalla.

SILLSNURROR

25-30 st

2 smördegsplattor
0,5 burk matjessill
1 bit purjolök
2 msk creme fraiche

Kavla ut smördegsplattorna på bredden. Finhacka sill och purjolök. Blanda sill, purjo och creme fraiche. Bred blandningen på smördegen. Rulla ihop och skär skivor. Grädda på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Servera gärna ljumna!


I min mans släkt sjungs det alltid mycket i juletider, här ett fint kort från 2002. Glögg och julmusik, kan det bli bättre? Själv är jag uppe i nästan 200 låtar på min spotify-jullista...

Andra trevliga bufférecept finns på Norrmejerier där även glöggbilden är lånad. Recept på hemgjord glögg och varmt vin hittar du här.

2 december 2011

kyckling på fredag

Vi är en familj som inte anser att Taco är fredagsmys utan istället har anammat reklambudskapet "Kyckling på Fredag, vi vill ha Fredag idag!" Detta för att det går att variera mycket mer och är förhållandevis billig och snabblagad mat. Här kommer två av mina favoritrecept!


ITALIENSK KYCKLINGGRYTA
300 g grillad kyckling
2 röda paprikor
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk oregano
3 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
1 dl gröna oliver med pimiento
Salt och peppar

Kärna ur och strimla paprikan. Fräs den i smör med vitlök och oregano. Tillsätt creme fraiche och vin. Låt såsen koka ihop 5-10 minuter. Skär kycklingen i små bitar och lägg ner i såsen, och värm några minuter. Skär oliverna i skivor och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med tagliatelle.



CHICKEN TIKKA MASALA

500 g kyckling

Marinad
1,5 dl naturell yoghurt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven, färsk ingefära
2 msk rapsolja

2 st vitlöksklyftor
1 röd chili
5 st salladslökar
2 st röda paprikor
4 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 msk färsk ingefära
1 dl färsk koriander
5 dl grädde
2 tsk socker
2 tsk citronsaft
5 msk tomatpuré
salt och peppar
smör

Blanda yoghurten med alla övriga ingredienser, pressa vitlöken. Skär kycklingen i lagom bitar och lägg den i marinaden. Låt den ligga några timmar, gärna över natten.

Bryn pressad vitlök och hackade grönsaker i lite olja. Krydda med garam masala, gurkmeja och hackad ingefära och koriander. Häll i grädde, socker, citronsaft och tomatpuré. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Kör den slät med mixerstav.

Bryn kycklingen i smör. Häll på såsen. Servera tillsammans med kryddigt basmatiris, naanbröd och raita.