10 november 2013

födelsedagsmiddag med önskemeny

Jag lagade en gemensam födelsedagsmiddag för Klara och Magnus där både mina föräldrar och Magnus mamma (som är på besök från skåne) var bjudna. Klara hade bestämt menu, men låtit mig få fria händer att tolka henne.

Gravlax på filmjölkslimpa, med hovmästarsås
Marinerad lövbiff, yoghurtsås och ugnsrostade rotfrukter
3 x Citrus



När det gällde efterätten hade hon i något av alla dessa matprogram fått inspiration till utmaningen 3 x Citrus. Jag skapade desserten med dessa beståndsdelar: citruskaka, Limocello-, choklad- och marängparfait och chokladsås med apelsin och stjärnanis. Parfaiten är skapad utifrån min minnesbild av ett Nigellarecept, och blev mycket lyckad. Jag är ju ingen snajdare på uppläggningar, så det ser inte lika gott ut som det var...


KLARAS PARFAIT

3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 msk limoncello
50 g maränger

Vispa grädden till ganska fast konsistens. Finhacka chokladen. Krossa marängerna. Blanda ner choklad och limoncello i grädden. Vänd ner marängerna. Bred ut smeten i en plastfolieklädd brödform och frys över natten. När det skall serveras, ta ut glassen och skär skivor med en vass kniv doppad i varmt vatten.

Inga kommentarer: