Jag är en storkonsument av sill och strömming. Den passar till alla högtider, den går att variera, Klara önskar det som födelsedagsmiddag osv. Och nu i Coronatider är det en utmärkt lunch i hemmakontoret. Jag gillar inte färdiga sillsorter, förutom matjes, så jag har nu hela tiden nån egengjord sill i kylen att äta med lite potatis och sallad.
Sill/strömming inlagd i klar lag
Lerpottasill
Mannerströmming
Gin- och enbärssill (recept nedan)
Glasmästarsill (recept nedan)
Pressgurkesill (recept nedan)
Sill/strömming inlagd i krämig lag
Kalla sill/strömmingsrätter och röror
Mannerströmming
PRESSGURKESILL
1 gurka
0,5 dl ättika (12 %)
0,75 dl socker
0,3 dl hackad dill
0,5 tsk chiliflakes
1 frp inläggningssill
Dag 1
Kör halva gurkan, ättikan och sockret i en mixer. Låt sillen rinna av och lägg sillen i lagen över natten.
Dag 2
Plocka upp sillen ur lagen och skiva i lagom stora bitar. Sila lagen genom en finmaskig sil. Skala och skiva resten av gurkan tunt och plocka dillen. Varva gurka, dill, chiliflakes och sill i en glasburk. Häll över lagen. Förvara svalt minst en dag innan servering.
GIN- OCH ENBÄRSSILL
1 frp inläggningssill
0,25 dl ättika (12%)
0,75 dl vatten
0,5 dl socker
3 cl gin
2 tsk krossade enbär
0,5 rödlök
Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg i enbären. Låt svalna och häll i gin. Skiva rödlöken och sillen. Varva dem i en burk och häll på lagen. Förvara svalt minst en dag innan servering.
Glasmästarsill skall egentligen göras på hel salt sill, som skärs i skivor med både skinn och ryggrad kvar, men det är så svårt att få tag på, så jag gör den på vanlig inläggningssill.
GOTLANDS GLASMÄSTARSILL
1 frp inläggningssill
0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 tsk hela kryddpepparkorn
0,5 tsk hela vitpepparkorn
0,5 tsk hela svartpepparkorn
2 tsk senapsfrön
2 lagerblad
0,5 rödlök
0,5 gul lök
1 dm purjolök (det gröna)
1 liten morot
2 cm pepparrot
Koka ihop ingredienserna till lagen någon minut. Låt kallna. Skölj sillen och låt rinna av. Skär sillfiléerna i sneda bitar. Skala och skiva rödlöken och den gula löken i tunt. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva morot och pepparrot i tunna skivor.
Varva alla ingredienser i en glasburk. Häll över lagen. Pressa eventuellt försiktigt så att lagen täcker. Låt stå minst ett dygn i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar