26 januari 2012

tvåstegsraket - smart mat

Hemma hos oss försöker vi planera vår matsedel veckovis, för att det skall gå enklare och snabbare när vi kommer hem efter jobb, skola och fritids. Ofta funderar vi även på hur man kan samordna matlagningen, så att det blir som en tvåstegsraket - Stekt strömming idag ger ättiksströmming till helgen, eller lammstek på söndag ger grekisk lammgryta på onsdag...


Alltså stekte jag ett gäng extra strömmingsflundror igår kväll, och la in dem i en 1-2-3-lag, så att vi får smaskiga ättiksströmmingar till lördagens brunch. Passar utmärkt på knäckebröd eller varför inte till äggröran.


NIKLAS ÄTTIKSSTRÖMMING

10 dubbla stekta strömmingsflundror

Lag
1 dl ättika 12%
2 dl socker 
3 dl vatten
 0,5 tsk korianderfrön
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
1 rödlök
1 stor morot

Värm vatten, socker och ättika i en kastrull tillsammans med kryddor. Ta bort kastrullen från spisen då sockret lösts upp i vattnet och ättikan. Låt stå och svalna. Skiva rödlök och morot. Lägg ett lager i botten på en skål. Varva några lager lök och morötter med strömmingen. Slå över den ljumma lagen. Se till att strömmingen är helt täckt med lag. Låt stå och dra i minst två timmar, men helst i ett dygn.

Magnus och jag skulle kunna äta svensk husmanskost varje dag om vi bara fick för barnen. Gott, spännande och funkar bra att LCHF-anpassa. Det här receptet är en kombo av strömmingsreceptet i vår mest lästa kokbok för tillfället Niklas Husmansklassiker och ett recept från Niklas matsvt.


1 kommentar:

BP sa...

Ja du vet ju vad jag tycker om strömming i alla former;-)
Schyssta, fina bilder - nästan att man skulle ändra sig;-)

PS. Vi - jag menar maken - planerar ungefär som ni gör. Han kan det där med alternativ "restbehandling". jag klarar det inte - tyvärr. Ds