19 januari 2012

sopptorsdag

Varje vecka äter vi soppa och pannkakor nån dag. Oftast traditionsenligt på torsdagarna om det inte krockar med skolans lunchschema. Sopporna varierar med årstid och önskemål. Just nu är morotssoppa och ärtsoppa favoriterna. Men pannkakorna görs alltid efter samma recept. Jag gör dock inte nya pannkakor varje vecka, utan satsar på stora satser då och då, och fryser in för kommande behov. Pannkakor går alldeles utmärkt att tina i micron!



MALENAS PANNKAKOR
10 st

2 ägg
2 dl mjöl
0,5 dl citronsaft
3 dl mjölk
salt

Vispa ihop smeten. Låt den vila några minuter. Grädda tunna pannkakor i varm panna.


Bilden är hämtad ur min första receptklippbok. Det är en handskriven lapp från min studenttid i Uppsala. Ursprungligen är det ett crêpesrecept, och då görs pannkakorna med vin och grädde. De blir då härligt frasiga! Men jag byter för det mesta ut det mot mjölk och citronsaft numera. Receptet ger 10 stycken pannkakor i min gjutjärnspanna, och som man ser noterat i kanten blev det 7 stycken i den stora pannan jag använde när jag jobbade som kocka på STI i Jerusalem...

Inga kommentarer: