9 mars 2020

soppmåndag med mejram

Vi är en soppfamilj som gärna äter soppa på vardagarna, eftersom det är enkelt, gott och varmt. Nu när Klara blir mer och mer vegetarian, så är det också ett bra sätt att få hela familjen att äta mer grönt. På måndagar passar det väldigt bra med soppa, eftersom det skall gå fort innan hennes scoutmöte.

Före jul började jag och en kompis diskutera olika kryddor, och hen undrade vad man skall ha mejram till. Jag blev förvånad över frågan eftersom jag använder den till mycket. Främst kanske till blodpudding och den estniska julkorven, men den passar även i andra kötträtter. Den är också god på pizza, jag tycker den smakar mer än oreganon, som den är släkt med. De eteriska oljorna i mejram är lättflyktiga, så om du ska ha kryddan i en gryta eller soppa, är det bra att lägga i den på slutet.


En storfavorit här hemma är ärtsoppa. Vi kokar den själva på 1 kg ärtor och fryser sen in ett antal middagar. Ärtsoppa funkar utmärkt att frysa in. Förut har vi oftast kokat den klassiska med rimmad bog, men numera kokar vi den utan kött. Vill Erik ha lite fläsk i, så steker vi det vid sidan om.

Den här är en otroligt god variant med rotselleri och ingefära. Men det går såklart att utesluta, för en mer klassisk smak. Jag tycker inte om timjan i ärtsoppa, men i de flesta recept är det 50/50 mejram och timjan.


VEGANSK ÄRTSOPPA

1 kg gula ärter, torkade 
4 liter vatten 
4 gula lökar 
3 morötter 
ca 200 g rotselleri 
3 msk mejram 
2 msk salt 
2 lagerblad 
4 kryddnejlikor 
1 bit färsk ingefära, skalad 
svartpeppar 

Lägg ärterna i blöt minst 10 timmar i kallt vatten.

Häll av det vattnet och koka upp ärterna i 3 liter vatten. Skumma under några minuter.

Skala och hacka löken. Lägg ner i grytan. Koka upp igen och skumma. Skala morötterna och sellerin. Grovriv dem. Tillsätt rotsakerna, salt, lagerblad, kryddnejlikor och finriven ingefära.

Låt sjuda under lock ca 1,5 timme eller tills ärterna är mjuka. Späd med mer vatten under tiden. Rör runt med en ballongvisp så att lösa ärtskal kommer upp till ytan. Ta bort dem, kryddnejlikor och lagerblad med en hålslev. Lägg i mejram och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.

Servera med senap och extra mejram. Och såklart pannkakor efteråt.

Om man vill göra en mer klassisk ärtsoppa, koka med en bit (600 g) rimmad bog i c:a 1 h istället för rotselleri och ingefära. Ta upp och skär den i små bitar och lägg tillbaka i soppan vid servering.

Inga kommentarer: