27 mars 2020

fredagsmys vietnamese style

Med ett barn som är hemma pga hängigt och ett som går i "hemgymnasium", behövde vi lite omväxling. Klara gjorde en kahoot med svensk grammatik åt Erik och vi vågade oss på att göra färska vårrullar.


Färska vårrullar är nått jag lärde mig uppskatta på restaurang NemNem, när jag började på Byggtjänst. Restaurangen låg då på Vanadisplan, numera ligger den på Söder. Deras vårrullar satte standard för hur jag tyckte bra vårrullar skulle smaka. Jag har aldrig försökt göra dom själv, men idag blev det av. Klara gjorde med kyckling, men de går förstås att byta till räkor eller ha helt vegetariska. Urpilligt att rulla ihop, men det blev så gott.


KLARAS FÄRSKA VÅRRULLAR 

200 g kycklingfilé 
5 dl kycklingbuljong 
1 morot 
20 cm gurka 
2 dl böngroddar 
2 dl strimlad isbergssallad 
1 dl hackad koriander 
0,5 dl hackad mynta 
0,5 dl hackad thaibasilika 
4 strimlade salladslökar 
3 msk risvinäger 
2 msk socker 
1 msk soya 
100 g tunna risnudlar 
1 paket rispapper till vårrullar 

Koka kycklingfilén i buljongen i ca 10 minuter. Ta upp och skiva i 0,5 cm strimlor. Låt svalna.
Blötlägg risnudlarna i kallt vatten i cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.
Koka upp vatten och häll detta över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, cirka 3-5 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt sedan nudlarna rinna av i ett durkslag. Klipp nudlarna med en sax några gånger för att korta ner längden.
Skär ur det vattniga kärnhuset ur gurkan och strimla sedan gurka, morot, isbergssallad och salladslök mycket fint. Blanda samman alla grönsakerna i en stor bunke och tillsätt hackad koriander, hackad mynta, hackad thaibasilika, risvinäger, socker, soya och slutligen glasnudlarna. Blanda väl.
Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg lite av salladsfyllningen och kyckling på rispappret, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle.

Servera tillsammans med två goda dipsåser, den klassiska Nouc cham och den jordnötssmakande Nuoc Leo. Om man inte vill rulla ihop det till vårrullar, går det utmärkt att skippa rispappren och servera det som en nudelsallad med såserna som dressing.


NUOC CHAM 

4 msk limejuice 
4 msk fisksås 
4 msk vatten 
2 tsk vit risvinäger 
1 msk strösocker 
1 tsk vitlök, finriven 
1 tsk ingefära, finriven
1 chili, i tunna skivor 
0,5 dl mynta 
0,5 dl koriander 

Blanda vätskorna och lös sockret i dem.
Tillsätt sedan finriven vitlök och chili. Hacka örterna. Blanda ner örterna i såsen och låt stå och mogna i kylen i en timme. Såsen håller sig i en vecka i kylen.


NUOC LEO 

1 msk olja 
1 hackad vitlöksklyfta 
1 röd chili, finhackad 
80g rostade jordnötter 
125 ml vatten 
80 ml kokosmjölk 
1 msk tamarindpuré 
1 msk fisksås 
1 msk socker 

Värm upp oljan på medelhög värme. Tillsätt vitlök och chili, koka under omrörning i 1 minut. Tillsätt jordnötterna och bryn under omrörning i 2-3 minuter, tills de är gyllene. Tillsätt vatten och kokosmjölk, rör om tills det är väl blandat. Koka upp. Sänk värmen och koka under omrörning i 5 minuter eller tills såsen tjocknar något.
Tillsätt tamarind, fisksås och socker och mixa med mixerstav. Låt den stå i 10 minuter för att svalna.

Inga kommentarer: