14 mars 2020

smöriga engelska kakor

Vi tyckte att det är lite deppigt med den grå regniga våren och Coronavirusvarningar, så vi bestämde oss för att fixa ett mumsigt afternoon tea härhemma. Klara bakade scones, jag gjorde clotted cream och Erik valde Paddington 2 som film.


Den bästa kakan till te är absolut engelska shortbreads. De är smöriga, lite salt-söta och frasiga. Mina favoriter är Walkers. När vi kom från England härom veckan, hade jag med mig ett storpack hem. Men såklart är de väldigt lätta att baka själv och efter lite testande har vi skapat ett eget shortbread-recept.

BEIJERS SHORTBREAD 

200 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl råsocker 
3,5 dl vetemjöl
2 dl maisenamjöl
0,5 tsk salt 
1 lime, skalet 
1 tsk vaniljsocker 

Låt smöret ligga framme och bli mjukt. Sätt ugnen på 175°. Riv skalet på en lime. Vispa smör, limeskal och socker pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, maizena, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner det i smörblandningen genom en sil. Rör ihop allt till en fast kaksmet.

Lägg upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Kavla ut den till en cirka 0,5 cm tjock platta och skär ut kakor. Vanligast är avlånga fyrkantiga kakor. Pricka kakorna halvvägs igenom så att kondensen inte stannar i kakorna.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, tills de fått lite färg.

Klara har fått kakstämplar med Hogwarths olika elevhem på. Vi prövade att stämpla på shortbreadsdeg, men det blev lite kladdigt, så vi letade upp ett bättre recept från sajten där de säljer kakstämplarna.


HOGWARTHSKAKOR 

6 dl mjöl 
1,5 tsk bakpulver 
3 dl socker 
2 dl smör 
1 ägg 

Vispa socker, smör och ägg fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i sockerblandningen.
Kavla ut till 1 cm tjock platta. Stansa ut runda kakor, stämpla kakorna med Hogwartssymboler.
Grädda 10 minuter i 190 graders ugn

Inga kommentarer: