16 mars 2019

engelskt afternoon tea

För ungefär ett år sen var jag och Klara i London. Vi bestämde att det var dax att ordna ett engelskt afternoon tea för att få äta lika gott som vi gjorde då. Så vi bakade scones, gjorde clotted cream, lemon curd och små delikata sandwichar. En sort med ost och lökchutney och en med gurka och färskost.


CLOTTED CREAM

40%  vispgrädde

Häll ut valfri mängd grädde i en ugnsform. Den får inte va för stor, gräddlagret skall va c:a 2 cm tjockt. Sätt på ugnen på 80 grader och ställ in formen. Låt den stå i 10 timmar. Ta ut och låt svalna. Sätt in i kylen och kyl i ytterligare 10 timmar. Rör inte i grädden nånting under tiden.

När man sen tar ut den kan man ta bort eventuell tunn grädde som inte satt sig. Den gula skorpan kan man ta bort eller röra ner. Det är olika traditioner som avgör hur man gör.

Receptet har jag hittat på bloggen Bara Brittiskt


ENGELSKA SCONES

7,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
100 g smör, kallt
ca 2,75 dl mjölk
0,5 tsk citronsaft
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker och smör, skuret i kuber, i en matberedare eller i en skål. Kör ihop allt till en smulig massa eller jobba snabbt ihop det med fingrarna.

Värm mjölken och tillsätt citronsaften. Låt stå 5 minuter. Blanda ner mjölken lite i taget, i degsmulorna. Arbeta ihop till en smidig deg med maskin eller för hand. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått på 5–6 cm.

Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem vila i ca 10 min. Pensla dem med uppvispat ägg. Nagga sconesen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10–12 min.


MUMSIGA GURKSANDWICHAR

8 tunna skivor ljust bröd
100 g färskost
0,5 dl sesamfrön
1 krm sesamolja
Salt och peppar
myntablad
0,5 gurka

Skär bort kanterna från brödskivorna. Rosta sesamfrön i en torr panna. Rör samman färskost, sesamfrön och sesamolja, smaka av med salt och svartpeppar. Fördela färskosten över hälften av brödskivorna. Toppa med rikligt med tunt skivad gurka, strimlad färsk mynta och lite flingsalt och lägg på en skiva bröd som lock. Tryck till försiktigt och skär smörgåsarna i trekanter.

Inga kommentarer: