9 juni 2018

engelsk sommarmellis

En av Klaras favoriter från Londonresan var trekantsmackor med ost och relish eller chutney. Nu har våra inhandlade burkar tagit slut. Så det blev dax att göra egen lökchutney. Med lite google-hjälp och innehållsförteckningen på Selfridge-burken har vi skapat ett bra recept.


Tillsammans med egengjort iste är detta en utmärkt sommarmellis för lovlediga barn! Isteet kan smaksättas (sötas) med valfri saft. Jag kör sockerfri citrondryck, eftersom jag är lite orolig för mitt sockervärde.


MALENAS KALLBRYGGDA ISTE

1,5 msk grönt te
1 l vatten
Koncentrerad citron- eller flädersaft
Limeskivor
Myntablad
Ev socker eller honung

Lägg tebladen i vatten och ställ i kylskåp över natten. Sila av och häll upp i glas. Rör ner en tsk koncentrerad saft i varje glas, och servera med limeskivor och myntablad. Söta ev lite mer.


CARAMELISED RED ONION CHUTNEY

4 rödlökar
1 peperoncini
2 lagerblad
1 msk olivolja
1 dl rörsocker
75 ml balsamvinäger
75 ml vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Dela lökarna I halvor och skiva dem i tunna skivor. Lägg ner skivorna, en söndersmulad peperoncini, lagerbladen och oljan i en panna. Koka på låg temperatur i 20 minuter.

När löken har mörknat, häll på socker, kryddor och vinäger. Låt sjuda kraftigt i 30 minuter till chutneyn är tjock och mörk. Pressa i lite citron och ta bort lagerbladen. Häll chutneyn i burkar och förvara mörkt och svalt. Låt den gärna stå till sig en månad innan du äter den.

Inga kommentarer: