26 maj 2018

sommarfrulle på baltikumdagen

Idag hölls Baltikumdagen på Skansen. Det är återkommande tradition, men i år blev den extra uppmärksammand pga de baltiska staternas 100-årsjubileum. Utrikesministrarna från Sverige, Estland, Lettland och Litauen var på plats. Dessutom var det uppträdanden av körer, folkdanslag och musiker på tre olika ställen.

Jag, pappa Göran och Erik var där. Mamma orkade inte för hon har precis kommit hem från en längre sjukhusvistelse, och Klara var på scouthajk.


Bland körerna märktes Estniska skolans alumnikör, där Klara och Eriks tidigare skolkamrater sjunger under ledning av rektor Jaan. Det fanns även en rad marknadsstånd, där vi köpte bröd, godis, korv mm från Tallinn.


Vi är nu mitt i en värmebölja som är otroligt ovanlig för att vara i maj, och jag har prövat lite nya frukostalternativ. Varm dryck är inte helt optimalt tycker jag, så jag har gjort kallbryggt kaffe och rabersoppa istället, som jag kan plocka fram ur kylen till frukost.

Kaffet smaksätter jag med kardemumma, ett tips som jag fått av min kompis Helena. Det är även hon som lärt mig detta busenkla sätt att kallbrygga kaffe.HELENAS KALLBRYGGDA KAFFE

6 kaffemått grovmalet kaffe
8 dl vatten
5 gröna kardemummakapslar

Häll kaffepulver, vatten och 3 kardemummakapslar i en pressobryggare. (Har du en större eller mindre än jag, tar du förstås vatten och kaffe som passar den. Jag tar samma mängd som när jag varmbrygger). Sätt på filterlocket, men tryck inte ner det. Ställ i kylskåp över natten.

Tryck ner filtret och häll över kaffet i en termos. Lägg i de återstående två kardemummakapslarna, så fortsätter kaffet att få god kardemummasmak.

Servera kaffet med kall mjölk och ev några isbitar.


Rabarbersoppa är min pappas specialitet. Vi gjorde alltid det när jag var liten, och fortfarande används det mesta av rabarbern på landet till soppa. Den ska vara ganska lös och ha kanelsmak. Supergott att dricka på morgonen istället för juice eller smoothie.

PAPPA GÖRANS RABARBERSOPPA

5 rabarberstänglar
1 l vatten
Socker efter smak
1 kanelstång
3 msk maizena

Skär rabarbern i centermetertjocka skivor. Lägg dem, kanelstången och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med socker. Blanda ut maizenan i lite kallt vatten. Häll i den under vispning. Låt koka upp igen och vispa i 2 minuter. Ta av kastrullen och låt svalna. Om du gillar kanelsmak, låt kanelstången ligga kvar.

Jag gillar soppan helt kall och dricker den gärna i glas.

Inga kommentarer: