14 juni 2018

rysk soppa till fotbolls-vm

Idag började fotbolls-VM i Ryssland. Vi kör som vanligt måltips på jobbet. Och vad passar bättre att äta än borsjtj? Den fylliga ryska rödbetssoppan, som i vår familj alltid serveras med starka korvar och syrad grädde. Det ska såklart vara smetana men den får allt som oftast bytas ut mot en blandning av crème fraiche och gräddfil. Och korvarna går förstås att utesluta och med lite vitlök blir det en smakfull vegetarisk soppa.


Jag lagar alltid soppan efter mormors recept. Det finns beskrivet i en kokbok som mamma gav ut 1991 (Barnbarnens kokbok).

"Den godaste och vackraste soppan var rödbetssoppa, med ryska anor. Mamma Anu lagade den ofta på en höft – lite mer kål, lite mindre moröt­ter osv i förhållande till receptet. Men alltid ganska ”tjock” och syrlig, med mycket grönsaksstrimlor och stark korv. Till soppan serverades gräddfil som dessvärre flockade sig i den heta soppan. Då talade hon med längtan i rösten om ”riktig sur grädde”, smetana. Numera blandar vi crème fraiche och gräddfil. Och det är upp till var och en att välja, om man vill ha den som en sval, vit klick i den djupröda heta soppan eller om man vill röra ihop allt till en läckert rosa soppa."MORMORS BORSJTJ

1,5 liter buljong (kött eller grönsak)
6-8 stora rödbetor
2 stora grovrivna morötter
1 klyfta finstrimlad vitkål
salt, ättika, peppar, ev vitlök
2-3 kabanossen 

smetana (crème fraiche/gräddfil)

Rödbetorna kokas med skalen på tills de känns mjuka. Skalas och rivs grovt på rivjärn.

Morötterna rivs och vitkålen strimlas och kokas i buljongen tills de känns mjuka.

När vitkålen och morötterna är klara lägger man i de skivade korvarna och rödbetsraspet och kokar ytterligare några minuter tills korvarna är klara. Smakas av med ättika, salt och peppar, och ev vitlök.

Malenas tips: Jag snabbar ofta på tillagningsprocessen med att köpa färdigkokta rödbetor som brukar finnas i grönsaksdisken.

Inga kommentarer: