18 juni 2018

heja sverige!


Idag klev Sverige in i VM. Och med den äran! De slog Sydkorea mha av en straff, men var det dominerande laget i matchen. Skönt med 3 poäng.


Vi har det bra försett med skärmar på våra platser, men idag behövdes det en extra skärm, så man kunde hålla koll på matchen. Vissa jobbade i fikarummet, där den visades på storskärm.

Det givna landet för dagens matval är förstås Sydkorea! Det blev en snabb kimchi och en smakrik kyckling. Båda bra rätter för en vardagskväll.


SNABB GURKKIMCHI

1 gurka 
1 tsk salt
1 morot
3 salladslökar
1 röd chilifrukt 
1 vitlöksklyfta
1 msk fisksås
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk socker

Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över saltet. Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken.
Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker i en bunke. Torka av gurkan med hushållspapper. Blanda ner gurka, morot, salladslök och chili i vitlöksröran. Låt dra 15 minuter före servering.

Tips: Jag skivade i isbergssallad också, så det blev lite krispigare. Klara gillar när det är lite syrligt, så hon hade i lite limesaft.


KYCKLING MANDU

1 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 msk ättiksprit 24%
1 krm chilipulver
1 msk olja
2 msk sesamfrö
1 kg kycklingfiléer

Rör ihop såsen. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i en form. Häll över såsen. Ungsbaka i 200 grader tills kycklingen nästan är klar. Ta ut den och häll av såsen i en kastrull. Koka ihop såsen till en glaze. Lägg kycklingbitarna på ett galler över en långpanna och pensla med glazen och grilla dem färdiga i 225 grader. Servera med ris, stekta grönsaker och kimchi.

Inga kommentarer: