3 mars 2019

italienskt på sportlovet

Sportlov på landet innebär matlagning. I år lagade vi gulasch, israelisk meze, pannkaksfrukost på Vasaloppssöndagen och en italiensk middag. 
Den italienska middagen gjorde Klara helt själv.


Förrätt: Burrata med tomater, parmaskinka och basilika
Varmrätt: Gnocchi med lax och salvia
Efterrätt:Citruscheesecake med kokos


GNOCCHI MED LAX OCH SALVIA 

500 g potatis, skalad 
1 ägg 
3 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
600 g laxfilé i bit 
1 tsk salt 
100 g smör 
1 kruka färsk salvia 
1 citron, till servering 

Koka potatisen och låt den ånga av minst 10 min. Pressa ner i en bunke och tillsätt ägg, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg som släpper kanterna. Forma degen till två avlånga rullar, 2 cm breda, på mjölat bakbord. Skär i ca 2 cm långa bitar och pressa en gaffel mot bitarna.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner gnocchin och låt koka tills de flyter upp till ytan, ca 3 min. Lyft upp med hålslev och fördela utspridda på en tallrik.

Sätt ugnen på 175°. Salta laxen och lägg med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. (innertemperatur på 47°)
 
Hetta upp en stekpanna och stek några gnocchi och salviablad åt gången i rikligt med smör. Bryn ytterligare lite smör i pannan med några salviablad och häll över laxen vid servering. Servera laxen med stekta citronhalvor och gnocchin.


KLARAS CITRUSCHEESECAKE

150 g rumstempererat smör
300 g digestivekex
70 g kokosflingor
6 gelatinblad
3 lime, saft och skal
1 citron, saft och skal
600 g rumstempererad naturell färskost
1 burk kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde
citron, rivet skal

Botten
Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant. Bryn smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en mixer. Blanda smör, smulor och kokosflingor ordentligt och tryck ut massan jämt i formen. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning
Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften. Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna. Vispa grädde.

Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned limesaft, citronsaft och finrivet lime- och citronskal medan du rör om. Rör ner grädden. Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.

Vid servering riv citronskal ovanpå.

Recepten kommer ursprungligen från COOP och ICA, men har modifierats på vägen.

Inga kommentarer: