18 januari 2012

lamm från gränjan

Vi har den stora förmånen att ha två kompisar som föder upp lamm. Crissan och PelleGränjan. Dom gör det på sin fritid, så det är bara en hobby, men c:a 15-20 lamm blir det i alla fall varje år. Vi har där varit med om lammfödslar, sett sommarlamm med spring i benen, men även kollat när de har styckats. Det tycker jag är ett bra sätt för barn att se hur mat kommer till och få en känsla för råvaror.


Här är två bilder från 2008, det första från valborgshelgen med alldeles nya lamm och det andra från styckningen i december.


Varje år äter vi supergoda måltider hos dem. Ibland kan det hända att vi får med oss en lammbog hem och då gör vi dillkött. Familjens favoritgryta! Jag gör den på mitt sätt, men i botten finns ett gammalt recept av Nils-Emil Ahlin, en av husmanskostens bästa kockar och receptmakare.


DILLKÖTT

1,2 kg lammbringa eller bog
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
2 lagerblad
1 kvist timjan
10 vitpepparkorn
Salt

Dillsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl av buljongen
1 knippa färsk dill
2 msk ättika 12%
2 tsk socker
1 dl vispgrädde
salt och peppar

1. Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och ev ben i en kastrull och täck med vatten. Salta 0ch lägg i lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar, pepparkorn och timjan och låt koka upp. Skumma bort skum. Sjud sedan tills köttet är genomkokt, 40-60 minuter. Lyft upp köttet och håll det varmt.

2. Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Rör i grädden, låt koka någon minut. Rör ut sockret i ättikan och häll i. Smaka av med salt och peppar. Ta såskastrullen av värmen, rör ner dillen och blanda i köttet.

Inga kommentarer: