3 april 2021

påskafton med hemgjorda sillar

I Sverige äter vi ju sill till alla högtider. Till Jul har jag bara ett måste: inlagd sill, sen prövar jag olika år från år, kryddiga sillar, krämiga sillar och sillröror. Till Påsk har jag inget måste, men jag vill gärna att det är lite fräschare sillar och till midsommar är det Klaras löksill och matjestårtan som gäller. 


I år prövade vi fyra nya sillar. Jag och Klara delade på resultatet och hon hade med sin del till Skåne. Det var väldigt trevligt att göra och gott att äta. Alla fyra är värda att göra igen, särskilt currysillen och vitlök- och kaprissillen. Jag avnjöt dom tillsammans med laxtårta, färskpotatis, ägg, tabboulli, påskmust och flädersnaps. Flera av sillarna fick jag inspiration till, från Helena Lyths blogg.


DANSK CURRYSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk finhackad syltlök
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk smör
1 msk koncentrerad äppeljuice
salt och peppar

Skölj sillen och skär sillen i 2 centimeter breda bitar. Hacka syltlöken.

Blanda crème fraiche, majonnäs och syltlök. Smält smör i stekpanna och rör ner curry och gurkmeja. Låt fräsa en minut, rör ner äppeljuice och puttra lite till. Blanda ner currysmöret i majonnäsblandningen. Rör ner sillen. Smaka av med salt och peppar.


BRANTEVIKSSILL

1 pkt 5-minuterssill
2 dl socker
1 msk salt
1 msk citronpeppar
1 msk kryddpeppar, krossad
1 msk vitpeppar, krossad
3 lagerblad, smulade
0,5 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 dl hackad dill

Skölj av sillen och skär i bitar. Gör en blandning av socker, salt, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, citronpeppar och smulade lagerblad. Gör en annan blandning av den hackade löken och dillen. Lägg först ett lager kryddblandning, sedan lägger du ett lager lökblandning. Därefter lägger du lite sill. Fortsätt sedan varva dessa tre lager och se till att det är lökblandning överst. Ställ i kylskåp i minst 1 dygn.


VITLÖKS- OCH KAPRISSILL

1 pkt 5-minuterssill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 msk spad från kaprisen
1 dl hackad kapris
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja

Skölj av och skär sillen i bitar. Häll vinäger, olja, vatten, socker och salt i en bunke och rör samman. Hacka kapris, persilja samt finhacka vitlöken och lägg ner i bunken. Vänd i sillbitarna och smaka av med peppar. Låt stå i kylen minst ett dygn.


ROSÉPEPPARSILL

1 pkt inläggningssill
2 salladslökar
0,5 dl rosépeppar
2 dl socker
2 dl vitvinsvinäger
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt

Låt sillen rinna av och skär sedan i mindre bitar. Skiva salladslöken fint och mortla rosépeppar grovt. Koka upp socker, vinäger, salt och peppar. När lagen svalnat helt, varva sill, lök och rosépeppar i den. Låt stå över natten i kylen.

Inga kommentarer: