15 december 2011

juliga sillar


Det viktigaste på julbordet tycker jag är sillen. Vi gör alltid tre nya sorter till den årliga julmiddagen, och så återanvänder vi favoriter på julafton, tillsammans med denna variant av inlagd sill som alltid görs. Mina två absoluta favoriter genom åren är de här två sillarna!


INLAGD SILL

1 burk inläggningssill

Lag
0,5 dl ättika (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor

1 rödlök

Koka upp lagen. Låt sedan lagen svalna till kylskåpskall temperatur. Varva skivad sill med lök och häll på lagen. Låt den inlagda sillen stå och dra i 1–2 dygn.


APELSIN- OCH STJÄRNANISSILL

1 burk inläggningssill

Lag:
1,5 dl vatten
0,5 dl ättikssprit, 12%
1 dl socker
1 st lagerblad
4 st stjärnanis
7 vitpepparkorn

I burken:
1 st röd lök
1 st apelsin, strimlat skal

Koka upp lagen och låt den kallna helt. Låt sillen rinna av och skär den i gaffelstora bitar. Varva sillen i burk med tunna strimlor av apelsinskal och skivad rödlök. Häll över lagen och se till att den täcken sillen. Låt stå minst ett dygn i kylskåp. Garnera med rödlök och extra skalstrimlor vid servering. Sillen håller sig 4-5 dagar i kylskåp.

MALENAS PESTOSILL

1 förpackning 5-minuterssill
2 dl gräddfil
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
salt och peppar
1 msk smör

Rosta pinjenötterna i lite smör och salta dem. Hacka basilika och vitlök. Blanda allt med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Skär sillen och blanda ner i gräddfilen. Låt drar några timmar.

Bilderna på sillarna kommer från Allt om mat, där jag redan 2002 hittade receptet på apelsin- och stjärnanissillen. Översta bilden är omslaget på den utmärkta boken om sill av Leif Mannerström.1 kommentar:

BP sa...

Den där boken fick vi igår på "minglet" i galleriet. Tänkte ge bort den till en som är tokig i sill, strömming och makrill. Men maken satte stopp för det. Han älskar dessa firrar!!!