2 december 2011

kyckling på fredag

Vi är en familj som inte anser att Taco är fredagsmys utan istället har anammat reklambudskapet "Kyckling på Fredag, vi vill ha Fredag idag!" Detta för att det går att variera mycket mer och är förhållandevis billig och snabblagad mat. Här kommer två av mina favoritrecept!


ITALIENSK KYCKLINGGRYTA
300 g grillad kyckling
2 röda paprikor
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk oregano
3 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
1 dl gröna oliver med pimiento
Salt och peppar

Kärna ur och strimla paprikan. Fräs den i smör med vitlök och oregano. Tillsätt creme fraiche och vin. Låt såsen koka ihop 5-10 minuter. Skär kycklingen i små bitar och lägg ner i såsen, och värm några minuter. Skär oliverna i skivor och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med tagliatelle.



CHICKEN TIKKA MASALA

500 g kyckling

Marinad
1,5 dl naturell yoghurt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven, färsk ingefära
2 msk rapsolja

2 st vitlöksklyftor
1 röd chili
5 st salladslökar
2 st röda paprikor
4 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 msk färsk ingefära
1 dl färsk koriander
5 dl grädde
2 tsk socker
2 tsk citronsaft
5 msk tomatpuré
salt och peppar
smör

Blanda yoghurten med alla övriga ingredienser, pressa vitlöken. Skär kycklingen i lagom bitar och lägg den i marinaden. Låt den ligga några timmar, gärna över natten.

Bryn pressad vitlök och hackade grönsaker i lite olja. Krydda med garam masala, gurkmeja och hackad ingefära och koriander. Häll i grädde, socker, citronsaft och tomatpuré. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Kör den slät med mixerstav.

Bryn kycklingen i smör. Häll på såsen. Servera tillsammans med kryddigt basmatiris, naanbröd och raita.

Inga kommentarer: