23 december 2011

dill på laxen

Mitt sista julmatsinlägg skall handla om lax. Jag gillar alla former av lax, men på julbordet är det egentligen bara gravad lax som är viktig. Jag gravar alltid med samma grundrecept som innehåller dill och smaksätter sen lite olika år från år. Här kommer tre favoriter från julmiddagarna, Gin- och enbär, Ingefära, och Szechuanpeppar. Glöm inte att laxen bör frysas 2-3 dygn innan eller under gravningen.


GRAVAD LAX

1 kg urbenad laxsida med skinnet kvar
4 msk socker
4 msk salt
1 dl dill

Smaksättning 1:
0,5 msk stötta enbär
2 msk gin
enbär (till dekoration)

Smaksättning 2:
0,5 dl finhackad färsk ingefära
1 msk krossad vitpeppar

Smaksättning 3:
1 msk krossad Szechuanpeppar

Dela laxen i två delar och gnid in socker och salt på alla sidor av laxen. Lägg hackad dill + smaksättningen på ena laxbitens köttsida och lägg den andra delens köttsida emot. Stoppa laxpaketet i en plastpåse och lägg i en form och ställ kallt i 2 dagar. Vänd då och då på påsen. Stjärtbiten kan vara klar redan efter ett dygn, om den är mycket tunnare. Smaka av då, så att den inte blir för salt.

Servera i tunna skivor med en god sås, t ex denna senaps/honungssås. Överbliven lax funkar utmärkt i pasta eller i en laxpudding!

LAXSÅS

4 msk senap (gärna flera sorter)
1 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2 dl rapsolja
2 dl dill

Blanda senap, honung, vinäger, socker, salt och peppar. Droppa i oljan och rör kraftigt. Blanda i hackad dill.

Bilden på gravad lax är lånad från svd.se, där det finns ännu fler laxrecept!


Här är fler bilder från Klaras och mitt vintriga besök på Skansen. Här syns hon bland isskulpturer och isinstrument från Ice Hotel i Jukkasjärvi.


Nu är det slut på uppläggandet av recept för det här året...
MaMalenas receptarkiv återkommer i januari 2012!



Inga kommentarer: