GRAVAD LAX
1 kg urbenad laxsida med skinnet kvar
4 msk socker
4 msk salt
1 dl dill
Smaksättning 1:
1 msk stötta enbär
2 msk gin
enbär (till dekoration)
Smaksättning 2:
0,5 dl finhackad färsk ingefära
1 msk krossad vitpeppar
Smaksättning 3:
1 msk krossad Sichuanpeppar
Dela laxen i två delar och gnid in socker och salt på alla sidor av laxen. Lägg hackad dill + smaksättningen på ena laxbitens köttsida och lägg den andra delens köttsida emot. Stoppa laxpaketet i en plastpåse och lägg i en form och ställ kallt i 2 dagar. Vänd då och då på påsen. Stjärtbiten kan vara klar redan efter ett dygn, om den är mycket tunnare. Smaka av då, så att den inte blir för salt.
Servera i tunna skivor med en god sås, t ex denna senaps/honungssås. Överbliven lax funkar utmärkt i pasta eller i en laxpudding!
KLARAS HOVMÄSTARSÅS
4 msk senap (gärna flera sorter)
1 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2 dl rapsolja
2 dl dill
Blanda senap, honung, vinäger, socker, salt och peppar. Droppa i oljan och rör kraftigt. Blanda i hackad dill.
Här är fler bilder från Klaras och mitt vintriga besök på Skansen. Här syns hon bland isskulpturer och isinstrument från Ice Hotel i Jukkasjärvi.
Nu är det slut på uppläggandet av recept för det här året...
MaMalenas receptarkiv återkommer i januari 2012!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar