20 december 2011

julbordstillbehör

Jag tycker det är trevligt att ha lite fina annorlunda tillbehör på julbordet, till exempel Vodkalingon till julens kryddiga köttbullar, Äppelchutney till revbensjällen och hemkryddad Saffranssenap till skinkan...


VODKALINGON

5 dl lingon
2 dl socker
Vodka efter smak

Rör lingon och socker tills sockret smält. Blanda i så mycket vodka du vågar...


JULBORDSSENAP

1 dl dijonsenap
2 msk apelsinsaft
0,5 g saffran
1 msk honung
0,5 msk rosépeppar, krossad
0,5 st citron, rivet skal

Häll apelsinsaft, saffran, honung och rosépeppar i en kastrull. Koka ihop lite och låt svalna. Blanda senapen med saffranslagen och skalet. Häll upp i en ren burk.


JULIG ÄPPELCHUTNEY

1 kg äpplen, gärna syrliga
1 st gul lök
1 st kanelstång
2 msk ingefära, färsk, riven
5 kryddnejlikor
4 dl strösocker
2 dl äppelcidervinäger
2 dl russin
0,5 tsk salt

1. Skala, kärna ur och skär äpplen i mindre kuber. Hacka löken och blanda alla ingredienser i en kastrull.
2. Sjud tills frukten mjuknat.
3. Häll upp i varma och rena burkar eller frys chutneyn när den har kallnat.

(Denna chutney funkar även som ett bra tillbehör till en bit mogen brie eller lagrad prästost.)

Inga kommentarer: