I dag är det dagen J som i Julmiddag. I år kommer detta att finnas på buffén:
Inlagd sill med pepparrot, äpple och dill
Kumminsill med citron
Gräddfilssill med örter
Gräddfilssill med örter
Ingefärsgravad Lax
Hovmästarsås med citron
Skaldjurspaté
Dillcremefraiche
Ägghalvor med gubbröra
Skinka med kryddig svål
Julsenap med saffran
Kryddiga revbensspjäll
Äppelchutney
Äppelchutney
Köttbullar med kryddpeppar
Vodkalingon
Prinskorv
Endivesallad med blue cheese
Rotsakspytt med lönnsirap och timjan
Brunkål
Potatis
Cheddar
Chokladkola
Knäck
Pajdeg
Endivesallad med blue cheese
Rotsakspytt med lönnsirap och timjan
Brunkål
Potatis
Estniskt bröd (peenleib)
Vörtbröd
Knäckebröd
Vörtbröd
Knäckebröd
Cheddar
Brie och Kittost
Fikonmarmelad
Fikonmarmelad
Chokladkola
Skumtomtefudge
Ischoklad
En rätt som inte finns med i år, men som förekommit många gånger förr och som jag alltid gör till julaftonens julbord är Grönkålspaj. Det är det bästa vegetariska tillbehöret och funkar även som lunchmat tillsammans med några skinkskivor, om man inte orkar ta fram all julmaten på juldagen...
GODASTE GRÖNKÅLSPAJEN
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl kesella
1 dl kesella
Fyllning:
300 g färsk grönkål
3 rödlökar
smör
salt och peppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven cheddar
1 dl hackade valnötter
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning: Grovhacka grönkålen. Koka den i vatten några min. Låt den rinna av. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg, grädde, och mjölk. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Lägg grönkålsblandningen och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över valnötterna. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.
Servera gärna varm, men den går även utmärkt att äta kall.
1 kommentar:
Herregud!!! Har du lagat allt det där!!! Blir svettig vi blotta tanken måste jag säga.
Många alternativa rätter som jag aldrig smakat.
Men jag vet ju hur duktig du är så...
Skicka en kommentar