21 december 2011

årets julmiddagsfavoriter

I söndags hade vi årets julmiddag och som vanligt blev några av rätterna mer uppskattade än andra. Årets tre mest uppskattade var alla fiskrätter, tillsammans med revbensspjällen. Men de skrev jag ju om redan på 1:a advent.


KUMMINSILL

1 burk inläggningssill
1,5 tsk hel kummin
0,75 tsk hel spiskummin
3 lagerblad
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika 12%
1 rödlök
0,5 citron, skalet

Skölj sillen i kallt vatten och skär filéerna i mindre bitar och lägg i en burk. Mortla kummin och spiskummin lätt. Koka upp vatten, socker, ättika, kummin, spiskummin och lagerblad. Låt svalna. Skiva löken och lägg den och citronskalet ovanpå sillen. Häll över spadet. Låt stå i kylen i två dygn.


GRÖN SILL

1 burk 5-minuterssill
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
1 kruka timjan
1 dl persilja
salt och peppar

Blanda creme fraiche, senap och majonäs. Hacka kryddorna grovt och lägg i. Kör med mixer tills det blir en grön sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg i sillen och låt stå några timmar och ta smak.

PATEKS PATÉ

400 g laxfilé i skivor
300 g gäddfilé (eller likn)
2 dl vispgrädde
4 ägg, delade
100 g mör
salt och peppar
50 g morötter
50 g purjolök
50 g rotselleri
1 kruka gräslök

Börja med gäddfärsen. Se till att alla ingredienser är kalla, förutom smöret som måste vara rumstempererat. Kör gäddfiléerna i mixer med lite salt. Tillsätt äggvitorna en i taget och vispa kraftigt. Häll därefter i grädden undan för undan tills du får en luftig färs. Blanda i det rumsvarma smöret och äggulorna. Smaka av med salt och peppar. Ställ smeten kallt.

Hacka morötter och rotselleri mycket fint. Förväll några minuter och spola sen med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Hacka gräslök och purjo. Blanda ner de finhackade grönsakerna i färsen och ställ kallt i 2 timmar.

Smörj och klä en brödform med ugnstålig plastfilm. Börja med att lägga ett lager färs, därefter lax i tunna skivor i ett lager och fortsätt så att patén bli randig. Avsluta med färs och skaka ner fyllningen. Låt stå i kylskåp igen i en timme. Baka i vattenbad i ugn, 175 grader, i 1-1,5 timme. Kolla med sticka att den är klar.

Tag ut formen och ställ den kallt. Patén kan med fördel göras några dagar innan den skall serveras.

Servera med dillcremefraiche eller romsås.

(Som ni julmiddagsgäster märkte är det viktigt med temperaturen... Jag var slarvig med nedkylningen och då håller inte patén ihop, även om den fortfarande smakar utmärkt!)


Malin undrade dessutom över ett recept från förra årets julmiddag, som jag kollade upp och adderar till årets favoriter. Detta är det grundrecept som jag utgick ifrån...

RÖDKÅLSSALLAD 2010

0,5 st rödkålshuvud
4 st apelsiner
1 dl valnötter
1 dl bladpersilja, fint hackad
1 granatäpple

Dressing:
1 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
0,25 dl äppelcidervinäger
1-2 st vitlöksklyftor, krossade
salt och svartpeppar
2 tsk råsocker

Tillagning
Strimla rödkålen mycket tunt. Skala och skär apelsinköttet i bitar. Grovhacka valnötter och finhacka persiljan. Blanda samman i en skål tillsammans med granatäpplekärnorna.
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och häll den över salladen.

1 kommentar:

Camilla sa...

Fiskpatén, är det mammas recept?