11 december 2011

3:e advent

Idag är det tredje advent och det är hög tid att börja med årets julkakor. Till Lucia gör vi alltid lussebullar och pepparkakor, och mina favoritrecept finns här. Övriga julkakor görs mest av mamma, och där har vi alla i släkten våra favoriter. Mina är Klenäter, Ökensand och Mjuk fruktkaka. Recepten kommer från farmor Anna Stina Beijer, nedskrivna på ett, av pappa ömt vårdat, gulnat papper. Jag har skrivit ner dem i min receptbok och delar härmed med mig dem till er.


KLENÄTER

8 äggulor
80 g florsocker
100 g smör
skal av 1 citron
350 g mjöl
2 msk cognac

Smält matfettet till smeten och låt det svalna. Rör samman äggulor och socker. Tillsätt cognac, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag. Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit (se figuren). Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät. Värm kokosfett till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida. Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker.

(När man gör klenäter får man en massa äggvitor över, så därför ingår även maränger i julkakssortimentet!)


ÖKENSAND
4 hg smör
4 hg socker
1 msk vaniljsocker
5,5 hg vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Skållad mandel

Bryn smöret och blanda i socker och vaniljsocker. Lös upp hjorthornssaltet i lite vatten och blanda i tillsammans med mjölet. Forma ovala kakor med hjälp av en sked. Garnera med mandelhalvor.
Grädda i 150 grader i 15-20 min, tills de blir spröda och får fin färg.
 
MJUK FRUKTKAKA

200 g smör
2,5 dl socker
3-4 ägg
4 dl mjöl
1 dl russin
3-5 msk syltat apelsinskal
3-5 msk suckat
0,5 hackad mandel

Rör smör och socker poröst. Dela äggen. Rör ner äggulorna en i sänder. Tillsätt mjöl, frukt och mandel. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem försiktigt. Grädda kakan i 175 grader i c:a 1 timme. (Täck gärna med smörpapper i början). Den här kakan mår bra av att mogna några dagar.


Bilderna är från julen 2007. Klara var stjärnflicka på förskolan och Erik var behjälplig i julbaket...

Inga kommentarer: