18 december 2011

4:e advent

Idag är det 4:e advent och vi börjar verkligen närma oss Jul. På den här bilden från julen 2008, äter vi estnisk julkorv med svensk sötsyrlig rödkål hemma hos mina föräldrar. 


Det är ett typiskt exempel på att mitt julmatsarv är både estniskt och svenskt. Ett annat exempel på denna kombination är en av mina favoritmackor under julen. Mormors estniska leverpastej på farmors söta skållade rågbröd. Det är en suverän kombination och ett måste varje Jul!


MORMORS LEVERPASTEJ

1,5 kg ungnötslever
2 gula lökar
2 morötter
2 syrliga äpplen
Salt & vitpeppar
Torkad timjan
1 vitlöksklyfta
250-300 gram mjukt smör

Ett par ansjovisfiléer
Några matskedar konjak
Lite osötat äppelmos

Skär löken i klyftor och bryn hastigt i en tjockbottnad gryta. Skär levern i mindre bitar och bryn den. Därefter häller man på vatten och lägger i morötter och äpplen, också de skurna i bitar, samt kryddar med salt, peppar, timjan, vitlök och låter allt bräsera tills levern är genomstekt.

Låt svalna något. Kör levern och en del av löken, morötterna och äpplena i matberedare. Ta bara med så mycket av grönsakerna och spadet som behövs för att allt ska bli finfördelat. Sedan ska smeten passeras genom en sil för att pastejen ska få den rätta strukturen. Rör därefter i det mjuka smöret. Har man den mindre mängden smör, blir konsistensen lösare, mer som mousse.

Nu följer smaksättningen. Lite ansjovis? En klick äppelmos? En skvätt konjak? Lite mer timjan? Här finns inga regler utan man måste prova sig fram till vad man själv gillar.

Leverpastejen håller sig minst en vecka i kylskåp. Detta är en stor sats, mormor gjorde aldrig mindre, men den går bra att frysa in i småförpackningar.



Bilden på bagarmästare Mörck är från 2007, och här bakas det just Farmors julbröd.

FARMORS JULBRÖD

300 gram rågmjöl
3 dl vatten
2 dl farinsocker
25 gram jäst
2 krm salt
150 gram vetemjöl

Koka upp vatten och farinsocker och häll det över rågmjölet och rör om. Låt svalna tills det är fingervarmt. Blanda sedan i jäst, salt och vetemjöl. Lägg degen i en brödform för att jäsa i 2 timmar. Gräddas vid 150 grader i cirka 2 timmar. Pensla med vatten med jämna mellanrum, sista gången då man tar ut brödet. Linda in brödet i bakduk. Detta bröd ska vara ganska kompakt.


En annan tradition hos oss är att det till Lucia, pyntas med kyrkan och det för varje år växande Luciatåget. Så här ser det ut 2011! Klara placerar om tåget lite varje dag...

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Jo, sådana där Klaror är kända för att möblera om luciatåg. Här också. Helt plötsligt står Babar och andra plastfigurer också i tåget.

BP sa...

Här vattnas det i munnen på mig måste jag säga. Leverpastejen - mums. Men jag skulle aldrig orka göra den själv måste jag säga.