18 februari 2012

hostig helg


Vi har tillbringat helgen på landet. Allihop är hostiga och snoriga. Vi har inte varit ute så mycket, utan mycket tid har gått åt till att sova och vila...


Men vi har försökt att trots detta äta gott och mysa framför brasan och kollat på bra filmer. Till middag åt vi Chicken Tikka Masala och hembakta Naanbröd. Det var första gången vi gjorde naan, och det blev så himla bra att vi inte tänker köpa färdiga bröd igen. Det enda man skall tänka på är att det är ganska låg jästid.


NAANBRÖD

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja till gräddningen
lökfrön (kalonji)

1. Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 0,5 dl av mjölken.
2. Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2,5 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja.
3. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred. Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
4. Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på lökfrön. Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar. Servera varma.

Receptet och naanbilden kommer från den braiga sajten Recept.nu

Inga kommentarer: