SEMLEBULLAR
12 st
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
Efter första jäsningen:
75 g smör
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk kardemumma, stött
1 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
Ägg
1. Ljumma mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.
2. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i köksmaskin eller med en visp med degkrok.
3. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.
4. Vispa socker och smör poröst. Blanda detta med kardemumman.
5. Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10–12 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen, men seg och smidig.
6. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.
7. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar.
8. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda dem i cirka 5-7 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
7. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar.
8. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda dem i cirka 5-7 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
Jag blandar alltid lite inkråm, mandelmassa och ovispad grädde till fyllning under den vispade grädden. Men Erik gillar inte mandelmassa, så han fyllde sin med äppelmos och kanel under grädden istället...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar