Singstarhelg, vintern 2010
HALLONPANNACOTTAPAJ
Botten:
100 g mördegskex (shortbread)
100 g mördegskex (shortbread)
50 g smält smör
75 g dubbelnougat
Fyllning:
2,5 gelatinblad
2,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl socker
200 g frusna hallon
100 g creme cheese (philadelphia)
Smält smör och ta av plattan. Rör i nougaten och rör tills den också är smält. Kör kexen i mixer, blanda med smörblandningen. Tryck ut i en springform täckt med smörpapper i botten. Låt stå i kylen i c:a 30 min. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i en kastrull och sjud tills sockret löst sig. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och rör ner dem i grädden. Låt svalna. Mixa hallonen till puré. Rör ner creme cheesen och vispa ihop. Häll puréblandningen i grädden och vispa till en slät kräm. Häll den ovanpå botten i formen, och ställ i kylen. Låt stå minst 3 timmar innan servering. Dekorera gärna med färska hallon och citronmeliss.
Kräftskiva, hösten 2011
FRANSK CITRONPAJ
Pajskal:
100 g smör eller margarin
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker
Fyllning:
3 äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
2 dl färskpressad citronsaft
3 citroner, finrivet skal och saft
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägget. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt det smälta fettet och det uppvispade ägget. Rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylskåp i ca 30 min. Grädda pajen i ca 10 minuter, i 225 grader.
Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen, citronsaften och citronskalet och vispa ihop. Sjud på låg värme och fortsätt vispa tills blandningen blir riktigt tjock. (Obs! Om värmen blir för hög så skär sig krämen.) Sila krämen ner i en skål och låt svalna. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt pajen svalna helt innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar