25 april 2021

coronavåren - hemmavecka 55

En vecka som började med varmt vårväder och slutade i snöstorm. Aprilväder deluxe. Jag blev i onsdags bjuden på födelsedagslunch i Margaretaparken av mina kompisar Helena och Veronika. Svamprisotto, ostbricka och chokladpudding. Så mysigt och gott!


Helena har som plan att under det här året laga sig igenom en alldeles ny utekokbok, gärna på uteluncher med kompisar. Kul initiativ, blev klart inspirerad att laga mer mat ute, och inte bara på helgvandringar.


Helgen spenderades återigen i stugan. Vi åker oftare dit numera, eftersom det inte är så mycket andra aktiviteter på helgerna. Alla gillar att det är lugnt och skönt, och dessutom finns det alltid nått att hugga i med. Den här helgen blev den sista kubiken ved staplad, och golven i stugan städade. Min pappa kommer också gärna ut, medans mamma inte orkar åka bara över helgen. Men de ska flytta ut hit för sommaren, när mamma fått sin andra spruta.

När vädret säger ifrån för utegrill och andra uteaktiviteter, tas Mahjong-spelet fram. Mitt barndoms roligaste spel, och numera även barnens favorit. Klurigt, men ändå tillräckligt lätt för alla åldrar att förstå.


Pappa hade köpt tysk vit sparris på Hötorget, som serverades med hollandaise. Och jag slog till med en tysk efterrätt - apfelstrudel, och Klara gjorde hemgjord vaniljglass. Vilken vårmiddag!


MUMSIG APFELSTRUDEL

Smördeg, färsk i rulle

0,5 kg syrliga äpplen
1 msk rom
1 msk citronsaft
0,5 dl rörsocker
1 tsk mald kanel
0,5 dl russin
2 msk ströbröd
0,5 dl valnötter
50 g smält smör

1 msk florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplen och ta bort kärnhusen. Skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med med rom, citronsaft, socker, kanel, russin, ströbröd och hackade nötter.

Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper. Pensla ovansidan med smält smör. Bred ut fyllningen på 2/3 av smördegen (längs långsidan) och rulla ihop till en rulle. Pensla rullen med smör varefter du rullar ihop den. Slut ihop båda ändarna och lyft över bakplåtspappret till en plåt.

Pensla den övre delen av rullen med smör och grädda i den nedre delen av ugnen i c:a 45 minuter. Pudra florsocker över den något avsvalnade kakan och servera med grädde, vaniljsås eller glass.

En annan rätt vi ätit under veckan är bakad vitkål. Vitkål är en av favoriterna här hemma. Den är så god att baka, göra sallad på eller stuva. Veckans variant hade asiatisk smaksättning. Funkar utmärkt som egenrätt för familjens vitkålsälskare, men familjens lite mer kräsna person har den som tillbehör till sin kyckling. 


CHILI- OCH SOJABAKAD VITKÅL

1 liten vitkål

1 dl hackade cashewnötter

75 g smör
2 klyftor vitlök
1 st röd chili
2 tsk färsk ingefära
2 tsk japansk soja
0,5 tsk limesaft

Smält smöret. Riv vitlök och ingefära, finhacka chili och pressa färsk limesaft. Blanda det med smöret och smaka av med soja.

Skiva vitkålen och lägg på en ugnsplåt, pensla med chili- och sojasmör. Strö cashewnötter ovanpå.
Baka i 225 graders ugn i 30 min, eller så länge som behövs för att kålen ska va mjuk och saftig. Håll koll så att det inte blir bränt.

Jag serverade vitkålen med min sesammajonnäs från East och limeklyftor.

Inga kommentarer: