10 mars 2017

taco på ett annorlunda sätt

I vår familj äter vi väldigt sällan tacos på fredagar, däremot kan det dyka upp som helgmat, när vi har lite tid att förbereda. För vi är inte så intresserade av Santa Marias färdiga varianter...

Det skall helst vara hemgjord guacamole, mangosalsa, bönsallad, tacokrydda till köttfärsen eller kanske kycklingfajitas.


Nu har vi även upptäckt Nigellas fisktaco, och det har öppnat upp för en kombo mellan texmex och japanska smaker. Inte dumt alls! 

Erik kör bara med fisk och smält ost, men jag och Klara trycker på så mycket som möjligt på våra tortillabröd.


NIGELLAS FISKTACOS

Picklad lök
1 liten röd lök I klyftor
2 lime, juicen
1 nypa socker

Majssallad
1 burk majs
1 röd chillifrukt, hackad (utan frön)
3 msk hackad koriander
Salt

Fisktacos
750 g alaska pollock
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja

Till servering
8 tortillabröd
Avokado, klyftor
Sallad
Färsk koriander
Lime, klyftor
Malenas East mayo

Häll på limejuice och lite socker på löken. Låt stå i 20 minuter.
Blanda majs, chilli, koriander och salt i en annan skål.

Skär fisken i fingerstora bitar. Lägg på en ugnsplåt. Blanda spiskummin, paprikapulver och salt. Pudra över fisken. Blanda vitlök och olja, och häll över fisken. Rosta i 220 graders ugn i 8-10 minuter. Kolla att fisken är lagom stekt. Ta ut fisken, stäng av ugnen och värm tortillabröden i eftervärmen.

Servera fisken, löken, majssalladen och övriga tillbehör. Låt gästerna själva plocka ihop sina tacos.


Den här såsen är min rekonstruktion av den sås som serveras på restaurang East till deras fantastiska tempura rolls. Jag vet inte om jag ens är i närheten, men oavsett så är denna sås mycket god! Den funkar till japansk mat, gravad lax, hamburgare, grönsaksdipp m m.

MALENAS EAST MAYO

1 dl majonnäs, gärna japansk
0,5 tsk sesamolja
0,5 tsk flytande honung
1 tsk limesaft
0,5 tsk japansk soja
0,5 tsk sriracha
3 tsk sweetchillisås

Blanda och smaka av styrka, sötma, sälta och syrlighet. 

Blogginlägg 10 av 100 i #Blogg100 2017

1 kommentar:

BP sa...

Tacos äter vi aldrig, vilket kan bero på att vi inte har några barn;-)
Nigella gillas av min man. Han tycker hennes rätter är bra.
Dipsåsen till East's Tempura Rolls skulle jag kunna äta sju dagar i veckan. För den funkar ju faktiskt med så mycket mera än "sushi".