16 december 2018

julmiddag 2018

Traditionsenligt bjöd jag ett gäng vänner på julmiddag en vecka före Jul. Vi tror att traditionen har sitt ursprung redan 1993, när jag bjöd på middag som tack för flytthjälp. Sen har den gått från knytis till julbord.


Årets upplaga innehöll:

Julskinka
Senap & Äpplemos
Lime & chilli-sill
Ryskinspirerad sill
Nubbesallad
Kokt potatis
Prinskorvar 
Cheddar
Dessertostar
Vitt bröd

Skumtomtar


Flera rätter är gamla godingar, och länkade i listan. Men två av de nya sillrätterna blev ovanligt bra och de recepten vill jag spara. Den ryska sillen och nubbesalladen.

Den egengjorda korven har fått en egen bloggpost. Den blev mycket god och passade så bra till den finska kålrotslådan.


RYSKINSPIRERAD SILL

1 förp 5-minuters inläggningssill
2 saltgurkor
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
1 msk flytande honung
1 msk riven färsk pepparrot
0,5 dl hackad gräslök
salt och svartpeppar

Häll av, skölj och skär sillen i bitar. Finhacka gurkan. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med salt och peppar. Vänd ner sillen i röran. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen några timmar innan servering.

NUBBESALLAD

1 burk matjessill
4 kokta potatisar
2 hårdkokta ägg
1 bit purjo
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
4 msk kaviar
0,5 dl dill
0,5 dl gräslök
Salt och peppar

Koka ägg och potatis och låt svalna. Hacka matjessill, potatis, ägg, purjo, dill, gräslök och lök. Blanda gräddfil, majonnäs, kaviar, gräslök och dill till en jämn röra. Vänd ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: