21 december 2017

årets julmiddag

I lördags hade jag årets julmiddag. Det är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1994, och ett knytkalas i Solna vid juletid. Sen dess har det varit stora och små middagar, förstärkt glögg eller nått liknande varje år. Vissa i gänget har varit i stort sett varje år, tror Cor är den som har flest samlade år förutom jag själv då...


Årets middag bjöd på nya och gamla rätter, och tre av de mest uppskattade finns inte på bloggen, så här kommer lite julmatsrecept!


GREMOLATASILL

1 förp 5-minuterssill 
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
Strimlat skal från 2 st citroner
1 dl hackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor.

salt, peppar, citronsaft

Häll av sillagen. Blanda ihop såsen. Rör ner sillbitarna. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Låt stå några timmar och dra, gärna över natt.


ESTNISK SVAMPSALLAD

4 dl svamp (t ex skogschampinjoner)
2 dl gräddfil (eller smetana)
3-4 msk hackad dill
flingsalt
svartpeppar

Hacka och stek svamp i smör. Blanda den avsvalnade svampen med gräddfil (original är det smetana). Hacka dill och blanda ner. Smaka av med ordentligt med flingsalt och lite svartpeppar.
Blir godare av att stå ett dygn.


SENAPSRÖRA TILL LAX

1 del dillfri hovmästarsås 
1 del crème fraiche
sambal oelek

Gör hovmästarsås, men uteslut dillen. Blanda med lika del crème fraiche och smaka av med lite sambal oelek.

Här är hela listan på mat:

JULMIDDAG 2017

Skinka ugnsbakad i 125 graders ugn till 70 grader.
Senap&Äpplemos

Estnisk svampsallad
Grönkålssallad med ost

Glöggsill
Gremolatasill
Citronanjovisröra 
Kokt potatis

Gingravad lax 
Senapsröra

Jansson
Finsk kålrotslåda

Lammrulle med feta
Köttbullar med kryddpeppar
Prinskorvar

Cheddar 
Salami
Gotlandslimpa
Vitt bröd från bageri Bonne Femme

Luccebullar 
Rosendalspepparkakor
Knäck
Chokladlakritsfudge
Calvadostryffel
Skumtomtar

Inga kommentarer: