24 december 2017

julens godaste gröt

GOD JUL!

En av mina jultraditioner är att avsluta julafton med julgröt och en skinkmacka. Och gärna dricka julmust till. Julgröten gör jag en stor gryta av den 23/12, som sen även kan bli flera frukostar och den juligaste efterrätten av dem alla Ris a la Malta.


UGNSKOKT JULGRÖT

4 dl rundkornigt ris
8 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk strösocker
1 kanelstång
13 dl mjölk
1 dl vispgrädde


Koka upp risgryn, vatten, salt, socker och kanel i en stor kastrull. Sjud under lock ca 10 min, tills riset blir mjukt. Häll mjölk och grädde i kastrullen och låt det långsamt sjuda upp. Rör om under tiden. Ställ in grytan i ugnen (125°) på nedersta falsen med locket på. Låt stå ca 1,5 timme. 

(Gröten kan, om den inte ska ätas direkt, kylas och sedan värmas i mikrovågsugn.)


RIS A LA MALTA

4 dl risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
vaniljsocker
socker
mandel

Vispa grädden och blanda med risgrynsgröt. Smaka av med socker och vaniljsocker. Om man vill kan man hacka i lite mandel. Servera med apelsinklyftor, körsbärssås eller min favorit hallonsylt.

Inga kommentarer: